Live

Putin a citit răspunsurile scrise ale SUA și NATO. Lavrov: „El va decide următoarea mișcare a Rusiei”

Data actualizării: Data publicării:
Washingtonul rămâne angajat să susțină politica „ușilor deschise” a NATO, iar NATO a spus că nu își va compromite principiile de bază. Foto: Profimedia Images

La o zi după răspunsul SUA la solicitările Rusiei, Moscova a declarat joieste clar că Statele Unite nu a luat în considerare cerinţele sale de securitate. Totuși, Kremlinul a lăsat să se înțeleagă că rămâne deschis dialogului pentru detensionarea situației de la granița rusă cu Ucraina, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a citit răspunsurile scrise atât ale Statelor Unite, cât și ale NATO la cererile sale de securitate, dar a subliniat că Moscova, care a desfășurat peste 100 de mii de militari în apropierea frontierei cu Ucraina, nu se va grăbi să răspundă pentru moment după ce Washingtonul a răspuns oficial propunerilor Rusiei de redesenare a aranjamentelor de securitate post-Război Rece în Europa.

„Președintele a citit deja răspunsurile scrise. Toate actele sunt acum la el. Va dura ceva timp să le analizăm, de aceea vă spun că nu ne vom grăbi să tragem concluzii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Descriind tensiunile de pe continent ca fiind o reminiscență a războiului rece, Peskov a afirmat că declarațiile secretarului de stat al SUA și ale secretarului general al NATO, potrivit cărora principalele cerințe ale Rusiei sunt inacceptabile, nu lasă mult loc unei soluții optimiste. 

Peskov a spus că răspunsul Rusiei nu va dura mult, dar a transmis că nu se va întâmpla imediat. „Reacția nu ar trebui amânată, dar nu va exista nicio reacție a doua zi”, a precizat oficialul rus. Acesta a mai atenționat că principalele preocupări ale Rusiei nu au fost abordate, dar a refuzat să dea un răspuns oficial definitiv la răspunsurile prezentate de SUA și NATO, scrie CNN.

„Pe baza a ceea ce au spus colegii noștri ieri, este absolut clar că, raportându-ne la principalele categorii subliniate în acele documente-proiect, nu putem spune că ideile noastre au fost luate în considerare sau măcar că s-a observat o dorință de a analiza mai în detaliu îngrijorările noastre. Dar noi nu ne vom grăbi cu evaluările noastre”, a declarat Dmitri Peskov.

Citește și: SWIFT, „arma” de care Rusia se teme cel mai mult. De ce este considerată „opțiunea nucleară”

Reacția nuanțată a Moscovei sugerează că Rusia nu a respins în mod tranșant răspunsurile SUA și NATO și nici nu a închis ușa dialogului diplomatic.

Obligațiunile rusești și ucrainene în dolari, care au fost afectate în ultimele săptămâni de criză geopolitică, au crescut ca răspuns la comentariile lui Peskov. Indicele de acțiuni RTS (Sistemul de tranzacționare al Rusiei), exprimat în dolari americani, a crescut joi cu 4%.

Rusia neagă intenția de a invada Ucraina, dar declară că dorește să impună liniile roșii Occidentului pentru a-și proteja propria securitate.

În decembrie, Rusia a anunţat că a transmis către Statelor Unite o listă de „propuneri” cu privire la garanţiile juridice pe care le solicită pentru a-şi asigura securitatea, despre care susține că e ameninţată pe fondul tensiunilor legate de Ucraina.

Astfel, a solicitat ca NATO să își oprească extinderea spre est, mai ales în Ucraina, dar și să își retragă forțele și armamentul din țările est-europene care s-au alăturat alianței după încheierea Războiului Rece.

Fereastra diplomatică 

Răspunsurile formale ale SUA și NATO, transmise meciuri către Kremlin prin intermediului Ambasadorului SUA la Moscova, John Sullivan, nu au fost făcute publice, dar oficialii occidentali au sugerat că ambele resping cererile Rusiei.

NATO și SUA și-au exprimat, în același timp, disponibilitatea de a se angaja în alte discuții, cum ar fi desfășurarea de rachete în Europa și tratatul privind controlul armelor nucleare, măsurile de consolidare a încrederii și limitele privind dimensiunea și sfera exercițiilor militare. 

Într-o conferinţă de presă, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Washingtonul rămâne angajat să susțină politica „ușilor deschise” a NATO, iar NATO a spus că nu își va compromite principiile de bază.

Citește și: Jens Stoltenberg: Rusia ar trebui să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, vorbind înainte de comentariile de la Kremlin, a declarat că Rusia va rămâne probabil pe o pistă diplomatică în raport cu Kievul și Vestul timp de cel puțin două săptămâni.

Veste bună este că consilierii au acceptat să se întâlnească la Berlin peste două săptămâni, ceea ce înseamnă că, măcar pentru următoarele două săptămâni, Rusia este susceptibilă să rămână pe o cale diplomatică”, a declarat ministrul ucrainean într-o conferinţă de presă după întrevederea cu omologul danez Jeppe Kofod.

Washingtonul rămâne angajat să susțină politica „ușilor deschise” a NATO, iar NATO a spus că nu își va compromite principiile de bază. Foto: Getty Images

Totuşi, întâlnirea de miercuri de la Paris în formatul „Normandia”, între diplomaţi ruşi, ucraineni, francezi şi germani, „nu a schimbat nimic” pe fond, a remarcat el. „Aceasta este vestea rea”, a afirmat Kuleba.

Kuleba a declarat, de asemenea, că autoritățile de la Kiev se pregătesc pentru toate scenariile, dar a adăugat că principala strategie a Rusiei este acum de a destabiliza Ucraina, inclusiv prin utilizarea tacticilor de război hibrid, cum ar fi atacurile cibernetice și campaniile de dezinformare.

„Înțelegem că o operațiune militară este o soluție pe care rușii o păstrează în buzunar, nu este una pe care să o pună înaintea altor opțiuni”, a transmis șeful diplomației de la Kiev. 

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că există speranțe de a începe un dialog serios cu Statele Unite, dar numai pe probleme secundare și nu pe cele fundamentale.

Cea mai importantă întrebare este poziția noastră clară cu privire la inacceptabilitatea extinderii NATO către est și a desfășurării de arme în apropiere de Rusia, care ne-ar putea amenința teritoriul”, a declarat Lavrov în comentariile publicate pe site-ul ministerului de externe de la Moscova. Totodată, șeful diplomației ruse a adăugat că Vladimir Putin este cel care va decide următoarea mișcare a Federației Ruse. 

Putin, care nu a vorbit public despre criză de la frontiera cu Ucraina de săptămâni întregi, urmează să călătorească în China săptămâna viitoare pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Citește și: Putin, Xi, olimpiada și invazia. Cum a ajuns China singura țară care ar putea împiedica Rusia să atace Ucraina. Măcar până la primăvară

Anterior, acesta a avertizat cu privire la un „răspuns militar-tehnic” nespecificat, ceva despre care analiştii din domeniul apărării au spus că ar putea avea legătură cu desfășurarea de rachete, dacă cererile Rusiei sunt ignorate.

Agenția de știri TASS a citat un înalt oficial al ministerului rus de externe, Vladimir Ermakov, care a afirmat că o criză a rachetelor nucleare între Moscova și Washington este inevitabilă, fără măsuri care să asigurare detensionarea conflictului.

Ermakov a declarat că Moscova crede că administrația de la Washington se pregătește să trimită rachete cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa și în regiunea Asia-Pacific.

Citește și: Care vor fi paşii următori ai NATO dacă Rusia invadează Ucraina

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin a înaintat puternic în Ucraina. Cât teren au cucerit rușii după atacurile susținute din ultimele trei luni

Letonia spune că gardurile de la frontierele cu Rusia și Belarus sunt aproape gata

Medvedev amenință SUA: Evitaţi al Treilea Război Mondial

Cine este Maya Harris, sora mai mică a Kamalei. Presa americană le compară pe cele două cu frații Kennedy

Partenerii noștri