Live

Video&Foto Proteste violente la Belgrad: 8 polițiști răniți, zeci de arestări. Şefa Opoziţiei, de etnie română, este în greva foamei

Data actualizării: Data publicării:
Mii de persoane s-au adunat duminică seara la Belgrad pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor parlamentare şi locale. Foto: Profimedia Images

Manifestanţii care contestă rezultatele alegerilor legislative recente din Serbia au atacat duminică primăria din Belgrad, spărgând geamuri cu pietre, înainte de a fi împinşi înapoi de poliţie, a notat un jurnalist AFP, preluat de Agerpres.

ACTUALIZARE 18.00 Opt poliţişti au fost răniţi şi 38 de persoane arestate în timpul şi după un protest al opoziţiei împotriva rezultatului alegerilor, a anunţat luni poliţia din Serbia, relatează Reuters.

Ivica Ivkovic, şeful administraţiei poliţiei, a spus că doi dintre cei opt poliţişti răniţi au suferit răni grave.

„Vom continua să depunem eforturi pentru a menţine pacea şi ordinea şi ne aşteptăm să vedem mai multe arestări în legătură cu protestele de noaptea trecută”, a spus Ivkovic în cadrul unei conferinţe de presă.

Partidele de opoziţie au acuzat poliţia de utilizare excesivă a forţei, iar pe reţelele sociale au fost postate înregistrări cu poliţişti care băteau oameni pe străzile din apropiere de primărie.

Protestatarii au aruncat în clădire cu pietre, beţe şi ouă, spărgând geamuri şi încercând să forţeze intrarea, dar au fost respinşi de forţele de poliţie din interior.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea care încerca să intre în primăria din Belgrad, unde îşi are sediul comisia electorală locală. Unii protestatari au escaladat clădirea şi au spart ferestrele.

Poliţiştii, care au folosit în special spray cu piper, se aflau în faţa intrării principale a primăriei, protejaţi de scuturi. În jurul orei locale 22:00, manifestanţii au fost dispersaţi.

Preşedintele naţionalist Aleksandar Vucic, al cărui partid a fost declarat câştigător la alegerile legislative din 17 decembrie, a afirmat că autorităţile vor avea capacitatea de a aresta şi de a-i judeca pe cei responsabili pentru aceste incidente.

„Aceste scene sunt dramatice (...) dar nu este nicio revoluţie în derulare şi nu vor învinge”, a declarat el la postul proguvernamental Pink TV, potrivit agenţiei de presă Beta.

Într-un comunicat, Ministerul de Interne a cerut demonstranţilor să nu recurgă la violenţe şi a asigurat că reprezentanţii opoziţiei au „garantat că astfel de evenimente nu se vor mai produce”.

Votul din 17 decembrie a atras critici pe scară largă după ce o echipă de observatori internaţionali - inclusiv reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) - a denunţat o serie de nereguli.

Sute de persoane au manifestat zilnic în faţa comisiei electorale, iar condamnările internaţionale nu au lipsit. Mii de persoane s-au strâns duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale.

Şefa Opoziţiei a intrat în greva foamei

Marinika Tepic, liderul opoziţiei din Serbia, se află în greva foamei împreună cu alţi şase deputaţi pentru a denunţa fraudele. Partidul său a declarat că sănătatea ei este „în pericol”, dar femeia refuză să renunţe la lupta sa, relatează Ouest-France, preluat de News.ro. Deputata este capul de listă al coaliţiei de opoziţie faţă de preşedintele Aleksandar Vucic. Politiciana este de etnie română, potrivit G4Media.

Marinika Tepic, capul de listă al candidaților Serbia Împotriva Violenței. Foto: Profimedia Images

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a condamnat în 2021 discursul urii pe criterii etnice, după ce vicepreședintele Partidului Libertății și Dreptății (SSP), Marinika Tepić, a fost numită „românca dușman al Serbiei și sârbilor”, dar a continuat atacurile la aceasta: „Condamn cu fermitate pe cei care jignesc pe cineva doar pentru că sunt de altă etnie, dar Marinika Tepić este o mincinoasă și a făcut totul împotriva statului nostru, la fel ca și Dragan Djlas ( președintele SSP, partid de opoziție în Serbia; n.r.). Eu respect românii, ucrainenii, bosniacii și ungurii și nu permit nimănui să-i jignească pentru că au altă etnie ” – a declarat Vučić, adăugând că „toți cetățenii Serbiei trebuie să aibă aceleași drepturi și în calitate de președinte va lupta pentru respectarea acestui principiu”, potrivit Rador, citat de G4Media.

Sâmbătă, partidul său a declarat că sănătatea sa este „în pericol” şi că trebuie să i se facă zilnic perfuzii. Dar Marinika Tepic refuză să renunţe la lupta sa. „Încerc să nu mă gândesc la asta (la moarte). Nu o văd ca pe un sacrificiu, ci ca pe o luptă şi o modalitate de a mă menţine în viaţă”, spune femeia de 49 de ani, ajustându-şi patul improvizat pe care şi l-a făcut pe o bancă din clădirea parlamentului din Belgrad.

Medicii „încearcă să mă ţină în viaţă cât mai mult timp posibil, pentru că nu am nicio intenţie de a renunţa până când aceste alegeri fraudate nu vor fi anulate, până când vor recunoaşte că a existat o fraudă electorală şi până când voinţa poporului va fi apărată”, a adăugat opozanta.

Alegerile au atras numeroase critici după ce o echipă de observatori internaţionali - inclusiv reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) - a denunţat o serie de „nereguli”, inclusiv „cumpărarea de voturi” şi „umflarea urnelor”.

Germania a calificat presupusa fraudă drept „inacceptabilă” pentru o ţară care speră să adere la Uniunea Europeană, Statele Unite au cerut Belgradului să abordeze „preocupările” observatorilor electorali, iar UE a declarat că „procesul electoral din Serbia necesită îmbunătăţiri tangibile şi reforme suplimentare”.

În ciuda valului de critici, preşedintele sârb a rămas neclintit. „Aş dori să îi rog pe toţi cei care sunt în greva foamei să nu o facă. Ei pot organiza demonstraţii în fiecare zi, eu sunt obişnuit cu demonstraţiile”, a declarat el într-un discurs televizat duminică.

Sâmbătă, biroul procurorului sârb a declarat că a cerut poliţiei să investigheze mai multe presupuse nereguli pentru a stabili dacă există suficiente dovezi pentru a formula acuzaţii oficiale.

Numeroase cazuri de presupuse nereguli

Numeroase cazuri de presupuse nereguli au fost raportate, inclusiv cazuri de „corupţie electorală” şi „cumpărare de voturi”, a precizat biroul procurorului din Belgrad într-un comunicat. Poliţia sârbă a declarat duminică că în total au fost depuse 344 de plângeri în ziua scrutinului şi că în 18 cazuri anchetatorii au găsit dovezi de „acte ilegale”.

Dar observatorii internaţionali au făcut referire şi la rapoarte privind „alegători care locuiesc în străinătate şi care au fost aduşi cu autobuzul de către partidul de guvernământ pentru a vota la Belgrad”. Tepic consideră că preşedintele Aleksandar Vucic se află în spatele acestor „importuri de alegători”.

„Cred că Serbia este singura ţară din lume cu un fenomen de migranţi electorali”, afirmă ea. „Este ca în piesa de teatru Ubu Roi: când poporul a încetat să îl mai iubească, a decis să schimbe poporul”. Preşedintele a respins aceste acuzaţii, subliniind că va „apăra voinţa poporului exprimată la urnele de vot”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat din Las Vegas a fost ucis de poliție în propria casă, după ce a sunat la numărul de urgență pentru a cere ajutor

Rețea de hoți de carburanți, destructurată de polițiști. Percheziții în Capitală și alte șase județe, 15 suspecți reținuți

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

Descinderi în Suceava și alte trei județe, într-un dosar de contrabandă. Poliția a confiscat bunuri în valoare de peste 100.000 de lei

Partenerii noștri