Live

Proteste de amploare la Budapesta. Studenții au blocat centrul orașului

Data publicării:
Protestatarii, pe străzile din Budapesta. Captură foto: Global News/Youtube

Cel puțin 10.000 de studenți, profesori și părinți maghiari au blocat miercuri un pod din Budapesta înainte de a umple piața principală din fața parlamentului, într-o demonstrație de protest față de condițiile de salarizare și de muncă ale profesorilor și față de problemele de personal, transmite Reuters.

Profesorii din Ungaria au lansat o campanie intitulată „Vreau să predau” și au făcut apel la nesupunere civilă pentru a cere salarii mai mari.

Mitingul de miercuri, care a început cu studenții ce au format un lanț uman de câțiva kilometri, a devenit cea mai mare demonstrație antiguvernamentală de la realegerea prim-ministrului naționalist Viktor Orban în aprilie.

Protestatarii care purtau pancarte pe care scriau „Nu ne concediați profesorii” și „Pentru o privire asupra viitorului, uitați-vă la școlile prezentului” au blocat podul Margareta din Budapesta de lângă parlament și traficul din zonă.

„Suntem alături de profesorii noștri”, „Fără profesori nu există viitor”, scria pe pancartele purtate de protestatari, mulți dintre ei fiind adolescenți.

„Sunt aici pentru că nu mai putem continua așa”, a declarat pentru AFP Gabor Kovacs, un student de 19 ani, care a deplâns lipsa profesorilor și a materialelor educaționale, precum și condițiile de salarizare a cadrelor didactice, scrie publicația Boursorama.

Un alt elev, Virag Pek, în vârstă de 17 ani, a declarat că profesorii maghiari „sunt adevărați eroi pentru că continuă să lucreze în astfel de condiții”.

În urmă cu o lună, mii de maghiari au protestat la Budapesta împotriva salariilor mici și a condițiilor de muncă precare pentru profesori, pe fondul lipsei de personal didactic.

Numărul posturilor didactice neocupate în școlile primare și secundare din Ungaria a crescut de la 7.000 în 2014 la 35.000 în 2019, potrivit celor mai recente date oficiale.

Profesorii se plâng că au fost excluși de la sprijinul acordat de guvern pentru alte grupuri sociale, cum ar fi pensionarii și medicii, înainte ca premierul Viktor Orban să fie reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie.

Guvernul spune că va putea satisface cererile profesorilor doar după ce Uniunea Europeană va elibera miliarde de euro din fondurile de stimulare a pandemiei, care sunt încă blocate.

Citește și: Ungaria încearcă să convingă UE să-i deblocheze PNRR-ul cu o nouă lege anticorupție

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Poate o femeie să conducă România?" Răspunsul lui Ion Țiriac, înainte de finala Călin Georgescu - Elena Lasconi

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Declarație comună: România şi Bulgaria vor adera deplin la Schengen. Controalele la granițele terestre vor mai fi menținute încă 6 luni

Europa, în fața mandatului CPI pentru Netanyahu. Țările care îi pun cătușele și cele care îl primesc pe covorul roșu

Viktor Orban anunță că-l invită pe Benjamin Netanyahu în Ungaria, chiar dacă pe numele acestuia CPI a emis mandat de arestare

Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană la graniţa cu Ucraina. „Ameninţarea escaladării războiului este mai mare ca niciodată”

Partenerii noștri