Live

Galerie Foto Protest masiv al opoziției din Polonia împotriva guvernului: „Suntem o jumătate de milion aici”. A participat inclusiv Lech Walesa

Data publicării:
Sute de mii de oameni din Polonia au ieșit în stradă împotriva guvernului PiS. Foto: Profimedia Images

Sute de mii de oameni au mers în marș prin centrul Varșoviei pentru a protesta împotriva guvernului ultranaționalist condus de PiS, înainte de alegerile parlamentare din toamnă în cadrul cărora, opoziția condusă de Donald Tusk speră să preia puterea, relatează The Guardian.

Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia a ajuns la putere în 2015, iar de atunci s-a angajat în eforturi puternice de erodare a democrației, a instituții și a justiției independente. Pe lângă atacurile la instituțiile democratice, PiS a condus un atac concertat împotriva drepturilor reproductive ale femeilor și împotriva comunității LGBT.

„Suntem un milion de oameni aici. E un record”, a spus Donald Tusk, fost premier al guvernului Poloniei și fost președinte al Consiliului European. Tusk este liderul Platformei Civice, partidul de opoziție principal care speră să preia puterea din toamnă.

Politicianul polonez a spus că marșul de duminică este cel mai mare protest de la sfârșitul perioadei comuniste.

Nu există vreo confirmare oficială a dimensiunilor protestului, însă municipalitatea din Varșovia a estimat că în jur de 500.000 de oameni s-au adunat în stradă.

Bulevardele centrale ale capitalei poloneze erau pline de protestatari, iar rețeaua de metrou a fost copleșită în condițiile în care oamenii încearcă să ajungă în centru.

Oamenii au venit cu steaguri ale Poloniei și ale Uniunii Europene.

„Toată Polonia, toată Europa și toată lumea văd cât de puternici suntem și cât de pregătiți să luptăm pentru democrație și libertate din nou, așa cum am făcut-o și acum 30-40 de ani”, le-a spus Tusk oamenilor adunați în stradă.

Tusk a renunțat la cariera europeană și a revenit în politica națională

Tusk a fost prim-ministrul guvernului Poloniei timp de două mandate, între 2007 și 2014. El a revenit în politica națională după ce a avut un mandat de cinci ani ca președinte al Consiliului European. În 2019, el a fost înlocuit, acolo de Charles Michel.

Marșul a fost organizat pentru a marca aniversarea alegerilor din 1989, câștigate de o organizație în legătură cu mișcarea sindicală Solidaritatea, un moment de cotitură în prăbușirea regimului comunist din Polonia.

Deși este organizat de Platforma Civică a lui Tusk, marșul a adus în stradă numeroase alte organizații de opoziție, iar bannerele din mulțime au avut slogane diverse, de la cele pentru drepturile comunității trans până la cele care cereau o reprezentare mai bună a sindicaliștilor.

„În urmă cu 34 de ani, eram cu toții împreună și exista un simț al comunității. Trebuie să recumperăm acest simț al comunității și să ne transformăm supărarea în putere”, a declarat Rafal Trzaskowski, primarul liberal al Varșoviei.

La proteste a fost prezent și Lech Walesa, cel care a devenit liderul mișcării Solidaritatea în anii ’90 și care a fost ales primul președinte al Poloniei democratice. Și el este un critic aprig al PiS.

„Lex Tusk”

În ciuda mișcării masive de opoziție din capitala poloneză, sondajele arată că nici opoziția dar nici PiS nu vor putea să formeze singure un guvern, așa că alegerile este posibil să fie determinate de felul în care vor reuși să se mobilizeze partidele mici.

Opoziția a fost învigorată recent mai ales de adoptarea unei controversate legi privind îndepărtarea influenței rusești. După o săptămână de critici interne și internaționale, inclusiv de la Washington, președintele Andrzej Duda a spus că va modifica proiectul.

Legea ar fi urmat să dea puterea guvernului de a pune sub acuzare oameni pentru presupuse acte de „sprijin pentru Rusia” și să o folosească pe post de „ciomag” politic pentru politicienii din opoziție.

Legea  fost poreclită „Lex Tusk”, în condițiile în care se credea că ținta reală a acesteia este chiar liderul opoziției.  

„Legea este împotriva lui Tusk, dar cu toții putem deveni ținta ei pentru că nu vor ezita să o folosească în orice fel. Este apogeul sistemului autoritar care a fost consoldiat în Polonia în ultimii patru ani.

Suntem, acum, la o cotitură între o țară democratică și una autoritară”, spune Sylwia Gregorczyk-Abram, avocată și activistă din Polonia, care a participat la marș.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armata poloneză, în stare de alertă maximă: „Au fost activate toate forțele și resursele disponibile”. Care este motivul

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Bradul vechi de 200 de ani care va decora Piața Sfântul Petru din Roma a fost tăiat în ciuda protestelor. Explicațiile Vaticanului

Decizia SUA de a permite Kievului să lovească ținte din Rusia cu rachete ATACMS poate fi decisivă în război, crede președintele polonez

Partenerii noștri