Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat, luni, o lege de înfiinţare a unei comisii de anchetă a „influenţei rusești în Polonia”, o entitate catalogată drept „anticonstituţională” şi „stalinistă” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, odată cu apropierea alegerilor legislative din toamnă.
Formată din nouă membri - aleşi de camera inferioară a Parlamentului Poloniei, dominată de tabăra naţionalist-populistă -, această comisie va putea decide dacă lideri politici din ţară au cedat sau nu influenţei rusești în perioada 2007-2022 şi va putea să-i sancţioneze - fără vreun control efectiv al justiţiei - trag observatori un semnal de alarmă.
Persoanei stabilite „vinovată” i se va putea interzice să deţină posturi publice cu acces la finanţele publice şi la informaţii clasificate - pe o perioadă de zece ani -, cu scopul de a o „împiedica să acţioneze din nou sub influenţa rusă, în detrimentul intereselor republicii Polonia”, potrivit acestei legi.
Puterea susţine că o astfel de comisie este „indispensabilă” în eliminarea influenţei rusești în Polonia, o aliată loială a Ucrainei, atacată de Rusia. „Sper ca Parlamentul să aleagă în mod responsabil membrii Comisiei”, şi-a exprimat speranţa, luni, într-o declaraţie televizată, Andrzej Duda.
Preşedintele polonez, care provine din rândul PiS, a anunţat că va trimite - postfactum - legea la Tribunalul Constituţional, o procedură care nu împiedică intrarea legii în vigoare.
Potrivit criticilor acestui text, înfiinţarea acestei comisii încalcă principiile constituţionale ale separării puterilor politică şi judiciară, iar acest organ îşi adjudecă puterile unui procuror şi unui judecător în acelaşi timp.
Editor : Adrian Dumitru