Propaganda Kremlinului a fost preluată de Coreea de Nord. Regimul lui Kim Jong-un acuză SUA că desfășoară un război biologic în Ucraina
Coreea de Nord a învinuit duminică SUA că fabrică arme biologice în Ucraina, reluând o acuzaţie deja formulată de Rusia şi respinsă de ONU în martie, relatează AFP.
Washingtonul „a instalat numeroase laboratoare biologice în zeci de ţări şi regiuni, inclusiv în Ucraina, în dispreţul tratatelor internaţionale”, a indicat agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, făcând referire la elemente „detectate” de Rusia.
Phenianul, aliat al Moscovei, a acuzat de asemenea Washingtonul că este „un sponsor imoral al terorismului biologic care împinge umanitatea spre distrugere” şi că a desfăşurat chiar un „război bacteriologic” în timpul Războiului din Coreea din anii 1950, transmite Agerpres.
Aceste afirmaţii au fost făcute de mai multe ori în trecut de Phenian, Beijing şi Moscova. Washingtonul dezminte acuzaţiile.
Moscova a acuzat Washingtonul în martie că finanţează cercetări asupra dezvoltării de arme biologice în Ucraina, invadată de la sfârşitul lunii februarie de Rusia, care îşi continuă ofensiva.
Washingtonul şi Kievul resping existenţa unor laboratoare menite a produce astfel de arme în Ucraina. SUA se tem ca aceste acuzaţii să nu indice o intenţie a Moscovei de a utiliza în curând astfel de arme în Ucraina.
Izumi Nakamitsu, secretar general adjunct al Naţiunilor Unite însărcinat cu dezarmarea, a declarat în martie că ONU „nu are cunoştinţă de niciun program de arme biologice în Ucraina”.
La jumătatea lunii aprilie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, declara că Germania a participat împreună cu Statele Unite la cercetare biologică în Ucraina. Zaharova nu a furnizat dovezi care să-i susţină afirmaţiile.
Statele Unite au acuzat Rusia că răspândește „în mod intenţionat” „minciuni” despre presupuse laboratoare americane de arme biologice şi chimice în Ucraina, spunând că se tem că Rusia foloseşte astfel de arme interzise.
„Kremlinul răspândeşte pur şi simplu în mod intenţionat minciuni potrivit cărora Statele Unite şi Ucraina desfăşoară activităţi legate de arme chimice şi biologice în Ucraina”, a spus la acea vreme purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.
Într-un mesaj adresat naţiunii în luna martie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat orice dezvoltare a armelor chimice de către ţara sa. „Sunt preşedintele unei ţări decente, un popor decent şi sunt tatăl a doi copii. Nimeni nu dezvoltă arme chimice sau de distrugere în masă pe teritoriul meu”, a spus liderul de la Kiev.
În luna mai, Vladimir Putin pretindea că în Ucraina ar fi fost găsite dovezi privind crearea unor arme biologice sub coordonarea SUA, „cu scopul de a răspândi boli periculoase”.
Uniunea Europeană a indicat la rândul său că se îndoieşte de credibilitatea afirmaţiilor guvernului rus care a afirmat că a descoperit un program biologic militar în Ucraina, spunând că Moscova are un istoric de răspândire a dezinformării cu privire la armele biologice. „Credibilitatea informaţiilor furnizate de Kremlin este în general foarte îndoielnică şi scăzută”, transmitea lunile trecute purtătorul de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe, Peter Stano.
Citește și: Ucraina și Rusia se acuză reciproc că pregătesc atacuri cu arme chimice
În februarie, Phenianul a transmis că politica americană este „cauza profundă a crizei ucrainene”.
Coreea de Nord a recunoscut pe 13 iulie cele două regiuni separatiste pro-ruse autoproclamate din estul Ucrainei, Lugansk și Donețk, fiind a treia țară după Rusia și Siria.
Drept urmare, Ucraina a rupt relaţiile diplomatice cu Coreea de Nord. „Considerăm că această decizie este o tentativă a Phenianului de a submina suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe ucrainean într-un comunicat.
Citește și: Biden: Vom răspunde dacă Putin folosește arme chimice în Ucraina
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News