Procurorii polonezi au închis ancheta privind scheletele din "Bârlogul Lupului", fosta bază a lui Hitler, fără să afle ale cui erau
Procurorii polonezi au încheiat ancheta privind scheletele umane fără mâini și picioare descoperite în 24 februarie de arheologi la o fostă bază militară a Germaniei naziste în Polonia. Erau într-o stare avansată de degradare și nu s-a putut stabili cauza morții, scrie The Washington Post.
Rămășițele au fost găsite în24 februarie la baza din Gierloz, cunoscută drept „Bârlogul Lupului” (ger. Wolfsschanze), în nord-estul Poloniei și care a fost centrul de comandă al lui Hitler în perioada 1941-1944.
Complexul de aproximativ 200 de buncăre naziste și cazărmi militare ascunse în pădure a fost locul tentativei eșuate de asasinat asupra lui Hitler de către colonelul Claus von Stauffenberg. la 20 iulie 1944. Situl este acum o atracție turistică.
Echipa de arheologi a găsit, inițial, un craniu uman în timpul primelor săpături, pe 24 februarie. Cercetătorii au alertat autoritățile, acestea dând, apoi, arheologilor acordul să continue săpăturile.
Este vorba despre rămășițele a trei adulți, ale unui adolescent și ale unui bebeluș nou-născut, conform unui comunicat al Fundației Latebra, o organizație de istorici din orașul polonez Gdansk. Cele cinci schelete au fost îngropate unul lângă celălalt, în poziții similare, în afara casei lui Hermann Goring, comandant nazist și unul dintre oficialii de rang înalt ai regimului hitlerist, dar și unul dintre prietenii dictatorului nazist.
Un expert în medicină legală le-a examinat sub supravegherea parchetului, care încerca să stabilească dacă a fost vorba de omor din culpă.
Ancheta a fost însă oprită la sfârșitul lunii martie din cauza lipsei de dovezi că a fost comisă o crimă, a declarat Brodowski pentru Associated Press într-o declarație trimisă prin e-mail.
„Expertul a declarat că rămășițele osoase conservate erau de origine umană și proveneau de la cel puțin patru persoane, dintre care trei erau cel mai probabil bărbați de vârstă mijlocie, iar al patrulea era un copil de câțiva ani al cărui sex nu poate fi determinat”, a spus Brodowski.
Dar din cauza degradarii avansate a rămășițelor, nu a mai fost posibil să se determine cauza morții, a spus el, menționând că în acest caz au trecut zeci de ani.
Ancheta nu a putut stabili ale cui erau cadavrele din cauza degradării rămășițelor umane și a trecerii timpului.
Hitler a stat trei ani la „Bârlogul Lupului”
Hitler a stat la Bârlogul Lupului aproape trei ani în total. Fortăreața a fost și locul în care s-a desfășurat Operațiunea Valkiria, o încercare de asasinare a dictatorului nazist pusă la cale de un grup de complotiști conduși de colonelul Claus von Stauffenberg.
Atunci, un grup anti-Hitler din interiorul Wehrmacht (armata germană nazistă – n. red.) a încercat să-l asasineze pe dictatorul nazist folosind două bombe într-o servietă.
Hitler a supraviețuit neașteptat, salvat fiind de masa groasă de stejar care l-a protejat de suflul exploziei.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News