Live

Procuratura rusă cere peste cinci ani de închisoare pentru foştii avocaţi ai lui Navalnîi

Data publicării:
Aleksei Navalnîi. Foto: Profimedia

Procuratura rusă cere condamnarea cu pedepse de peste cinci ani de închisoare a trei avocaţi - Vadim Kobzev, Igor Sergunin şi Aleksei Liptser - care l-au reprezentat pe fostul disident rus Aleksei Navalnîi, mort într-o colonie penitenciară în Arctica, în februarie. Cei trei sunt acuzați că au transmis scrisori şi informaţii asociaţilor acestuia, anunţă unul dintre foştii colaboratori ai lui Navalnîi, relatează Reuters.

Vadim Kobzev, Igor Sergunin şi Aleksei Liptser au fost arestaţi în octombrie 2023, cu patru luni înaintea decesului clientului lor, pentru „participare la o organizaţie extremistă”, Fundaţia Anticorupţie a lui Aleksei Navalnîi.

Ei sunt acuzaţi de faptul că i-au comunicat clientului lor informaţii pe când acesta era încarcerat, după ce a fost condamnat la 29 de ani de închisoare, notează Reuters, citată de News.ro.

Novaia Gazeta scrie că anchetatorii îi acuză pe cei trei avocaţi de faptul că au „profitat” de statutul lor pentru a-i transmite deţinutului scrisori de la colaboratorii acestuia, care i-au permis astfel „să continue să exercite funcţii de leader” al „comunităţii extremiste”.

După arestare, avocaţii au fost ţinuţi în detenţie provizorie şi au fost transferaţi în iunie în Centrul carceral din Vladimir, în apropiere de Moscova.

Numele lor au fost introduse pe o listă oficială a „teroriştilor şi extremiştilor”.

Tribunalul districtului Petuşinski, în regiunea Vladimir, le examinează dosarul din septembrie, cu uşile închise.

Ivan Jdanov, un apropiat al opozantului decedat, a anunţat marţi, pe Telegram, că Parchetul a cerut ca Kobzev să fie condamnat la cinci ani şi 11 luni de închisoare, Liptser la cinci ani şi zece luni de închisoare, iar Sergunin la cinci ani şi şase luni de închisoare.

Văduva disidentului, Iulia Navalnaia, a luat apărarea celor trei acuzaţi, într-o înregistrare video postată pe YouTube în urmă cu o săptămână, pe care-i consideră „deţinuţi politici”.

„Ei nu au comis nicio crimă. Ei sunt în închisoare doar pentru că şi-au făcut treaba, aşa cum trebuie s-o facă orice avocat cu un deţinut: pregătirea unei strategii de apărare, discutarea problemelor detenţiei în închisoare, redactarea plângerilor, angajarea unor proceduri”, declara ea.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Italienii au rămas fără cuvinte când au aflat ce avere are Dan Șucu! Porecla pe care i-au dat-o patronului de la Genoa

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

The Economist: Ucraina câștigă războiul economic împotriva Rusiei

Rușii vor să își camufleze transporturile militare pentru a le apăra de drone. Soluția propusă, eșec din start

Iohannis a vorbit la Consiliul European despre interferența Rusiei în alegerile din România. Ce spune despre întâlnirea cu Zelenski

Volodimir Zelenski respinge orice armistiţiu fără garanții de securitate solide în conflictul cu Rusia

Partenerii noștri