Live

Proces istoric în Germania: Un colonel din serviciile de informații ale Siriei, condamnat pe viață pentru crime împotriva umanității

Data publicării:
Anwar Raslan, fost colonel de informații în Siria, a fost condamnat în Germania la închisoare pe viață pentru crime împotriva umanității Foto: Profimedia Images

Înalta Curte regională din Koblenz, Germania, l-a găsit joi vinovat pe sirianul Anwar Raslan, un fost colonel din serviciile de informații siriene, de moartea şi torturarea unor deţinuţi într-un centru de detenţie secret al puterii de la Damasc, în 2011 şi 2012. Este primul proces din lume referitor la atrocităţile imputate regimului lui Bashar al-Assad, iar fostul colonel, în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii.

Judecătorii l-au găsit vinovat pe Anwar Raslan de moartea a 27 de oameni într-un centru secret de detenţie al regimului, denumit „Aripa 251” sau Al-Khatib.

Atrocități în „Aripa 251”

Mai mult de 80 de persoane au depus mărturie la proces, printre care 12 dezertori şi numeroase victime care au vorbit despre supliciile îndurate în celule insalubre şi supraaglomerate la Al-Khatib: şocuri electrice, bătăi cu picioarele, cu cabluri etc. Unii martori au refuzat să se prezinte, alţii au fost audiaţi în anonimitate, cu faţa acoperită sau purtând perucă, de teama represaliilor la care ar putea fi supuşi apropiaţii lor aflaţi încă în Siria.

Pentru prima dată au fost prezentate într-un tribunal fotografii făcute de „Cezar”, fostul fotograf militar care a scos din Siria, cu riscul vieţii, peste 50.000 de clişee ce arătau mii de deţinuţi morţi şi torturaţi, scrie AFP, preluată de Agerpres.

În acelaşi proces, tribunalul din Koblenz îl condamnase deja, în februarie 2021, pe un fost membru de grad mai mic al serviciilor de informaţii siriene, Eyad al-Gharib, la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru „complicitate la crime împotriva umanităţii”.

Cum s-a ajuns la proces în Germania

Pentru a-i judeca pe cei doi sirieni, Germania a aplicat principiul competenţei universale, care permite aducerea în faţa justiţiei a autorilor celor mai grave crime, indiferent de naţionalitatea acestor persoane şi de locul unde au fost comise crimele, scrie AFP, preluată de Agerpres.

La aproape 11 ani de la declanşarea revoltei populare în Siria, la 15 martie 2011, procesul încheiat joi a fost primul care a examinat crimele imputate regimului de la Damasc şi multiplu documentate de activişti sirieni şi de ONG-uri.

În 2016, o comisie ONU de anchetă a acuzat regimul Al-Assad că „extermină” deţinuţi.

ONG-ul Human Rights Watch a salutat verdictul pronunţat joi de instanţa germană. „Este cu adevărat istoric”, a comentat directorul executiv al HRW, Kenneth Roth, în faţa jurnaliştilor la Geneva.

Încă un proces se deschide la Frankfurt

Anwar Raslan, care conducea serviciul de anchete al „Aripii 251” din tentacularul aparat de securitate sirian, a rămas tăcut pe tot parcursul acestui proces-fluviu, deschis la 23 aprilie 2020 şi urmărit cu mare atenţie de importanta comunitate siriană în exil. Și joi dimineaţă, el a ascultat aparent fără emoţie verdictul, tradus în arabă.

În mai 2020, avocaţii săi au citit totuşi o declaraţie în care fostul ofiţer nega implicarea în moartea şi torturarea unor deţinuţi.

În rechizitoriu, procurorul, care evocase responsabilitatea istorică a Germaniei, a citat un supravieţuitor al Holocaustului.

Conflictul din Siria s-a soldat cu aproape 500.000 de morţi şi a împins 6,6 de persoane în exil.

Anwar Raslan, aflat în detenţie provizorie de trei ani, nu şi-a ascuns niciodată trecutul după ce s-a refugiat la Berlin împreună cu familia în 2014. Apărătorii săi au susţinut în mod constant că Raslan a dezertat în 2012 şi că încercase să menajeze deţinuţii.

Un alt proces referitor la regimul sirian, în care este inculpat un medic refugiat în Germania, se va deschide joia viitoare la Frankfurt.

Citiți și: Călăii regimului lui Bashar-al Assad, căutați ca-n filme prin Europa

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preşedinta Parlamentului European susţine că Germania ar trebui să trimită rachete Taurus în Ucraina

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

Merkel se declară „profund îngrijorată” de implicarea miliardarului Elon Musk în administrația lui Trump. Care este motivul

Bosch anunță concedieri masive. Sunt așteptate mișcări sindicale puternice

Partenerii noștri