Live

Prințul Hamzah bin Hussein al Iordaniei, în arest la domiciliu, a reușit să transmită un mesaj la BBC: Mi-au fost tăiate comunicațiile

Data actualizării: Data publicării:
Prințul Hamzah bin Hussein, aflat în arest la domiciliu, a reușit să înregistreze un mesaj video și să-l transmită în Occident pentru a-și spune punctul de vedere Foto: captură video BBC

Fostul prinț moștenitor al Iordaniei, Hamzah bin Hussein, fratele vitreg al regelui Abdullah, a fost plasat în arest la domiciliu. Potrivit The Washington Post, ar fi fost dejucat un complot pentru detronarea monarhului, cu posibile legături externe. Într-un mesaj video pe care avocatul său l-a transmis BBC, prințul susține însă că nu a participat la niciun complot. În schimb, Hamzah bin Hussein îi acuză pe liderii țării de corupție, incompetență și hărțuire.

În înregistrarea video transmisă BBC, prințul descrie o țară cuprinsă de frică, unde oricine critică guvernul riscă să fie arestat de poliția secretă. 

Plasarea sa în arest la domiciliu a intervenit concomitent cu o serie de arestări ale unor persoane cu rang înalt care ar fi pus la cale un complot. BBC notează că astfel de arestări la nivel înalt sunt rare în Iordania, un aliat-cheie în Orientul Mijlociu al Statelor Unite.

Totul se pare că s-a petrecut după ce prințul ar fi fost în vizită la anumiți lideri tribali pentru a obține sprijinul lor. Hamzah neagă însă orice acuzații de complot.

La rândul ei, armata iordaniană a negat că prințul ar fi în arest la domiciliu, dar recunoaște că i s-a ordonat să înceteze orice acțiuni ce ar putea afecta „securitatea și stabilitatea” țării. 

Fără internet și telefon

Într-o înregistrare video făcută sâmbătă, prințul Hamzah declară: „Am fost vizitat în această dimineață de șeful Statului Major al armatei iordaniene care m-a informat că nu am voie să ies, să mă întâlnesc sau să comunic cu oamenii, pentru că la reuniuni la care am participat sau în comentariile de pe social media în legătură cu vizite pe care le-am făcut au existat critici la adresa guvernului sau a regelui”. 

Prințul precizează că nu a fost acuzat că el însuși a formulat aceste critici. Totuși, acesta menționează: „Nu eu sunt persoana responsabilă pentru eșecul guvernării, pentru corupția și incompetența care au predominat structura noastră de guvernare în ultimii 15-20 de ani și care s-au accentuat și nu eu sunt de vină pentru că oamenii nu mai au încredere în instituțiile noastre. (...) S-a ajuns la un punct în care nimeni nu mai poate să vorbească sau să-și exprime opinia despre ceva fără să fie reprimat, arestat, hărțuit și amenințat”. 

Prințul susține că mai mulți prieteni i-au fost arestați, personalul său de securitate i-a fost îndepărtat, el și familia sa au fost plasați în arest la domiciliu în palatul al-Salaam, aflat în afara capitalei Amman, iar comunicațiile - internetul și liniile telefonice - i-au fost tăiate. „Aceasta este probabil ultima mea formă de comunicare, am fost informat de companie că mi-a fost tăiat accesul la internetul prin satelit, așa că probabil este ultima dată când mai pot comunica”, spune prințul Hamzah bin Hussein.

O criză regală scăpată de sub control?

Iordania are un serviciu de informații foarte puternic, căruia i s-au acordat noi prerogative odată cu pandemia, demers criticat de grupurile de apărare a drepturilor omului, menționează BBC. 

Deși sunt și alte familii regale care s-au confruntat cu diverse probleme anul acesta, aceasta pare să fie o criză regală scăpată de sub control, comentează BBC.

Mesajul video transmis de prințul Hamzah amintește poate de cel trimis de o altă față regală, prințesa Latifa din Dubai, care susține că este prizoniera tatălui său. Numai că fiul fostului rege Hussein acuză guvernul țării sale de corupție, nepotism și incompetență.

Prințul Hamzah este cel mai mare fiu al fostului rege Hussein al Iordaniei și al soției sale preferate, regina Noor. Prințul, care tocmai a împlinit 41 de ani, a făcut Academia Militară Sandhurst din Marea Britanie și a urmat cursurile Universității Harvard din Statele Unite. A fost înrolat în armata iordaniană.

A fost numit prinț moștenitor al Iordaniei și era favoritul fostului rege Hussein, care de multe ori spunea în public că Hamzah este „încântarea ochilor” săi. Cu toate acestea, a fost considerat mult prea tânăr și neexprimentat pentru a fi numit succesor în momentul morții regelui Hussein, în 1999 (avea 19 ani), așa că pe tron a ajuns regele Abdullah, care în 2004 i-a retras lui Hamzah titulatura de prinț moștenitor al Coroanei. A fost o mișcare văzută ca o lovitură pentru regina Noor, care sperase că își va vedea fiul cel mare devenind rege. 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mormântul secret de la Petra. Arheologii au făcut o descoperire extrem de rară sub faimosul monument unde s-a filmat „Indiana Jones”

Ca într-un joc video: Noi imagini cu interceptări ale rachetelor balistice iraniene lansate asupra Israelului

A treia tentativă de asasinare a lui Donald Trump: Cum a vrut Iranul să se răzbune pe fostul președinte pentru uciderea lui Soleimani

Venezuela pretinde că a arestat un luptător american Navy SEAL implicat într-o „operațiune CIA” de asasinare a lui Maduro

Partenerii noștri