Prințesa Aiko, singurul copil al împăratului Japoniei, va munci pentru Crucea Roșie după terminarea studiilor
Prințesa Aiko, singurul copil al împăratului Japoniei Naruhito, va începe să lucreze la Societatea de Cruce Roșie Japoneză în aprilie, după absolvirea universității. Deși nu se cunosc încă detalii despre ce va face în acest rol, se știe că își va continua, în paralel, îndatoririle oficiale cu familia imperială, informează BBC.
Prințesa Aiko, în vârstă de 22 de ani, nu este în linia de succesiune, deoarece legea japoneză permite doar bărbaților să urce pe tron.
Într-un comunicat, Prințesa Aiko a spus că „a avut întotdeauna un interes” pentru Crucea Roșie, în timp ce noul ei angajator a adăugat că „a început pregătirile pentru ca prințesa să poată lucra în largul său”.
Organizația are legături strânse cu familia imperială, anterioarele împărătese fiind președinți de onoare.
În octombrie, prințesa Aiko a vizitat împreună cu părinții ei o expoziție despre activitățile de ajutorare după cutremurul din Tokyo din 1923. În ultimii ani, Aiko și-a exprimat compasiunea pentru victimele care au supraviețuit dezastrelor naturale din Japonia.
În prezent, aceasta se află în ultimul an de studiu la Facultatea de Litere a Universității Gakushuin, cu specializare în limba și literatura japoneză. Prințesa este în general bine privită de publicul japonez, iar mulți au salutat anunțul despre noul ei rol.
Împărăteasa Masako, mamă „femeie de carieră”
Mama Prințesei Aiko, împărăteasa Masako, este cunoscută drept o „femeie de carieră” prințesă și împărăteasă în Japonia.
Educată la Harvard și Oxford, împărăteasa este un fost diplomat care vorbește fluent mai multe limbi.
În 1993, ea a devenit al doilea om de rând, după fosta împărăteasă Michiko, care s-a căsătorit cu primul bărbat aflat în linia de succesiune la tronul japonez.
Dar, odată căsătorită, s-a speculat mult pe subiectul nașterii unui moștenitor de sex masculin. Nașterea Prințesei Aiko în 2001 a fost mult sărbătorită, dar nu a rezolvat problema succesiunii.
Continuitatea monarhiei ereditare este discutată de guvern
Guvernul japonez a început apoi să dezbată dacă să schimbe legea pentru a permite femeilor să urce pe tron.
Cinci ani mai târziu, fratele mai mic al împăratului Naruhito și-a mărit familia cu un băiețel, prințul Hisahito, devenind soluția la criza succesorală.
Dar presiunea asupra Prințesei Moștenitoare Masako de atunci a fost evidentă, după ce nu a mai apărut în public timp de mai bine de un deceniu.
În 2004, atunci prințul moștenitor Naruhito le-a spus jurnaliștilor în comentarii neobișnuit de emoționale că soția sa „s-a epuizat complet” încercând să se adapteze la viața palatului. Palatul a anunțat apoi că prințesa suferea de o „tulburare de adaptare”, expresie care, în general, se referă la depresie.
Familie imperială cu probleme
În ultimii ani, familia prințului Hisahito, care se află pe locul doi la tron după tatăl său, a atras multă atenție în tabloidele japoneze.
Sora lui mai mare, fosta prințesă Mako, s-a căsătorit cu un om de rând, Kei Komuro, și s-a mutat în SUA după ce a părăsit familia imperială.
O presupusă dispută financiară între mama lui Komuro și fostul ei logodnic, care susținea că mama și fiul nu au reușit să-i ramburseze o datorie, aproape le-a amenințat căsătoria, deoarece percepția pozitivă publică a cuplului s-a diminuat considerabil.
Rezultatele lui Komuro la examenul baroului de stat din New York au fost tratate ca o știre de ultimă oră în Japonia, până când acesta a promovat a treia încercare în 2022.
Când Prințesa Aiko a fost întrebată despre căsătoria verișoarei ei Mako în 2022, ea a spus: „Pentru mine, căsătoria încă pare departe în viitor și nu m-am gândit cu adevărat la asta. Nu mă gândesc în mod special la partenerul meu ideal, dar doi oameni care se fac unul pe altul să zâmbească… pare perfect.”
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News