Live

Primul oficial UE care recunoaște eșecul și critică SUA: Va fi imposibilă evacuarea tuturor colaboratorilor afgani până la 31 august

Data actualizării: Data publicării:
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru politica externă a UE, a criticat SUA pentru modul în care se fac evacuările din Afganistan Foto: Profimedia

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, spune că va fi „imposibilă” evacuarea tuturor colaboratorilor afgani ai statelor occidentale înainte de data de 31 august și consideră că măsurile de securitate luate de americani la aeroportul din Kabul împiedică această operaţiune.

„Problema este accesul la aeroport. Măsurile de control şi de securitate ale americanilor sunt foarte puternice. Noi ne-am plâns. Le-am cerut să arate mai multe flexibilitate. Nu reuşim să-i facem să treacă pe colaboratorii noştri”, a mărturisit Josep Borrell într-un interviu pentru AFP, preluat de Agerpres.

„Va fi imposibil să fie scoşi din Kabul toţi afganii care au nevoie de protecţie. Este imposibil. Este inimaginabil. Nu trebuie să spunem poveşti. Există priorităţi. Noi vrem să-i extragem pe cetăţenii noştri şi pe colaboratorii afgani”, a arătat șeful diplomației europene.

Administraţia SUA a fixat data de 31 august pentru retragerea definitivă a forţelor sale din Afganistan şi prevede evacuarea până atunci a peste 30.000 de americani şi civili afgani.

„Matematic, este imposibil”, a declarat Borrell în interviul telefonic acordat sâmbătă agenției France-Presse. „Din câte ştiu, americanii nu au anunţat că vor rămâne şi după această dată. Dar se pot răzgândi”, a adăugat el.

Borrell: Dacă americanii pleacă, europenii nu au capacitatea militară să ocupe aeroportul din Kabul

Delegaţia UE la Kabul numără în jur de 400 de colaboratori afgani şi familiile lor, pe care a promis că îi va evacua, însă deocamdată doar 150 au ajuns în Spania.

„Este vorba despre colaboratori activi. Dar numărul afganilor care au lucrat cu noi în aceşti 20 de ani este mult mai mare”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

„Kabulul are două aeroporturi. Aeroportul civil este în mâinile talibanilor şi nu pleacă niciun zbor. Americanii controlează aeroportul militar. Avioanele îmbarcă oamenii care se află pe pistă. În avionul care a sosit la Madrid astăzi, o treime dintre pasageri sunt americani”, a declarat Borrell.

„Dacă americanii pleacă, europenii nu au capacitatea militară să ocupe şi să securizeze aeroportul militar, iar talibanii vor lua controlul”, a avertizat el.

Americanii, împreună cu britanicii, au desfăşurat 6.000 de militari pentru a controla aeroportul militar.

Borrell vrea să discute cu talibanii: „A vorbi nu înseamnă a-i recunoaște”

În acelaşi interviu, Josep Borrell a apreciat ca necesar să se discute cu talibanii. „Dacă vrei să-ți scoţi staff-ul, trebuie să discuţi cu talibanii”, consideră șeful diplomației europene. „Toată lumea caută să încheie acorduri cu talibanii. Avem contacte cu talibanii, dar nu cu conducătorii”, a precizat oficialul european, subliniind că „a vorbi nu înseamnă a recunoaşte” mişcarea talibană.

La rândul ei, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a fost întrebată sâmbătă cu privire la relaţiile între UE şi talibani. Ea a insistat pe faptul că, deşi au existat „contacte operaţionale” cu aceştia pe teren pentru „a salva vieţi”, nu există „niciun dialog politic” cu această mişcare şi, prin urmare, „nicio recunoaştere a talibanilor”.

Președinta Comisiei Europene promite bani țărilor care preiau refugiați afgani

Pe de altă parte, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat sâmbătă toate statele, în primul rând pe cele europene, să primească o parte dintre refugiaţii afgani evacuaţi de la Kabul și a promis că țările care vor răspunde apelului vor avea sprijin financiar din partea UE, relatează AFP.

„Fac apel la toate statele membre care au participat la misiunile în Afganistan, la europeni şi la ceilalţi, să acorde cote de primire suficiente (...) pentru ca, în mod colectiv, să putem veni în ajutorul celor care au nevoie de protecţie”, a declarat Ursula von der Leyen la finalul unei vizite în Spania la centrul de primire pentru angajaţii afgani ai UE de la Kabul.

„Comisia este pregătită să prevadă mijloacele bugetare necesare pentru a sprijini statele membre ale UE care se vor oferi să ajute refugiaţi să se instaleze pe teritoriul lor”, a spus şefa executivului UE într-o conferinţă de presă la baza militară de la Torrejon de Ardoz (nord-est de Madrid), unde a fost instalat centrul de primire.

Potrivit AFP, nu se cunoaşte deocamdată câte state membre s-au angajat să primească refugiaţi afgani şi dacă unele guverne au refuzat.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a afirmat că o parte dintre afganii care au sosit în ultimele zile la centrul de la Torrejon de Ardoz, cu o capacitate de primire de 800 de persoane, au fost deja repartizaţi spre alte ţări, nominalizând Danemarca şi „unele state baltice”.

Turcia, în ecuația afgană. Erdogan, în discuții cu Merkel și Putin

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cancelarul german Angela Merkel au discutat sâmbătă, într-o convorbire telefonică, despre măsuri care să ducă la evitarea unei „tragedii umanitare” în Afganistanul controlat acum de talibani, informează agenția dpa, preluată de Agerpres.

Cei doi lideri au fost de acord că evacuarea din Afganistan a persoanelor vulnerabile continuă să fie o prioritate, a declarat Biroul cancelarului german. Conform părţii germane, Merkel şi Erdogan au mai convenit să colaboreze strâns pentru a sprijini activitatea organizaţiilor internaţionale în Afganistan şi în ţările vecine acestuia.

Trupele turce sunt prezente pe aeroportul din Kabul și contribuie la menținerea securității. Miercuri, Erdogan declarase că Turcia îşi propune în continuare să menţină securitatea pe aeroportul din Kabul, după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei afgane.

Afganistanul şi vecinii săi au nevoie „urgentă” de sprijin, altfel un nou val de refugiaţi din regiune este „inevitabil”, a arătat Erdogan, potrivit serviciului de presă al preşedinţiei turce, arătând că președintele turc a vorbit despre criza afgană și cu Iranul.

Potrivit agenției Anadolu, care citează serviciul de presă al Președinției turce, Erdogan i-a spus Angelei Merkel că Turcia, care găzduiește în prezent 5 milioane de solicitanți de azil, nu poate face față unei poveri suplimentare în materie de imigrație și a avertizat că dacă UE nu ia măsuri, se va trezi cu o nouă criză a refugiaților.

Liderul turc a subliniat că nu este realist ca Uniunea Europeană să aibă mai multe așteptări de la Turcia înainte ca Acordul din 18 martie (referitor la sprijinul financiar pe care UE îl acordă Turciei pentru a găzdui refugiați sirieni - n.r.) să fie pus în aplicare cu toate elementele sale.

Pe de altă parte, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat și cu Vladimir Putin despre situaţia din Afganistan, convenind, tot într-o convorbire telefonică, să întărească coordonarea bilaterală în ce priveşte problemele afgane, transmite Reuters.

Cei doi preşedinţi au subliniat că prioritatea o constituie combatarea terorismului şi a traficului de droguri, se arată comunicatul Kremlinului.

Erdogan şi-a exprimat speranţa într-o tranziţie lină în Afganistan, apreciind că este important ca talibanii să nu repete greşelile din trecut şi să-şi respecte promisiunile printr-o abordare incluzivă etnic.

„Noul guvern ce va fi format în Afganistan ar trebui să fie incluziv şi reprezentativ pentru diversitatea poporului afgan”, i-a spus Erdogan lui Putin, conform unei transcrieri a convorbirii, citate de Reuters.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Putin folosește Ucraina ca teren de antrenament”. Ce spune Zelenski despre atacul rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro

„Trump părea complet fascinat de Putin”. Ce spune fostul cancelar german Merkel despre întâlnirile avute cu liderul american

Partenerii noștri