Video Primele efecte ale acordului semnat vineri la Istanbul: prețul grâului a început să scadă
Acordul istoric semnat vineri după-amiază la Istanbul produce deja primele efecte pe piața cerealelor. Prețul grâului a scăzut semnificativ la Chicago și pe bursa Euronext, cu aproape 6 la sută, adică la nivelul dinaintea războiului. Și prețul porumbului a scăzut cu aproape două procente.
Piețele speră că înțelegerea privind coridorul de trecere sigură pe Marea Neagră va ajuta țările dependente de importurile din Rusia și Ucraina, care împreună reprezintă 30% din comerțul mondial cu grâu.
Costurile cerealelor ar putea scădea și mai mult, dacă acordul va funcționa, dar pentru asta trebuie să mai așteptăm câteva săptămâni, sunt de părere experții. Analiștii economici iau în calcul și alți factori de care depind fluctuațiile de pe piețe - cursul dolarului și seceta, care afectează recoltele din Franța, România și Spania.
Un acord semnat fără strângeri de mână
La aproape cinci luni de la declanșarea războiului, Kievul și Moscova au fost de acord cu deblocarea exportului de cereale din Ucraina. Ceremonia de la Istanbul și documentul în sine dovedesc, însă, că cele două părți sunt în continuare dușmani de moarte. Reprezentanții Rusiei și Ucrainei nu au dat mâna, mai ales că nu au semnat un acord comun, ci fiecare a semnat cu Turcia și ONU.
Marea Neagră „mușcă” din plajele lărgite din Mamaia. Ce este fenomenul „cliffing”
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor
Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație
Fenomen spectaculos pe litoral. Mii de meduze au invadat Marea Neagră
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Experiment: stridii crescute în Marea Neagră
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
Invazie de alge pe litoral
Conținutul acestui acord, aprig negociat încă din aprilie, a fost semnat de secretarul general al Națiunilor Unite Antonio Guterres, de ministrul ucrainean al infrastructurii și de miniștrii apărării din Turcia și Rusia.
Așa cum a subliniat Kievul de la bun început, ucrainenii și rușii nu au semnat direct, reciproc, niciun document. Nici măcar nu au stat în același timp la masă, ci au discutat pe rând cu oficialii turci, sub privirile secretarului general ONU și ale președintelui turc Recep Erdogan.
„Suntem mândri că am avut un rol esențial în această inițiativă care va juca un rol major în rezolvarea crizei alimentare globale care preocupă toată lumea de o bună bucată de vreme”, a declarat Recep Erdogan, președintele Turciei, a cărui poziție și imagine ies întărite de pe urma acestui acord.
La ceremonia de semnare a acordului a fost remarcată însă și prezența oligarhului rus Roman Abramovici, cel care a mai încercat să medieze, la începutul războiului, întâlniri între partea ucraineană și cea rusă, via Turcia.
Ce prevede acordul și ce rută vor urma navele
Acordul de la Istanbul acoperă un interval de patru luni, după care poate fi reînnoit. Va exista un centru de coordonare la Istanbul, unde vor fi delegați ai celor patru părți implicate: un ucrainean, un rus, un turc și un reprezentant al ONU. Acesta ar trebui să devină funcțional în cel mult două săptămâni, iar aici se va stabili calendarul de rotație a navelor în Marea Neagră.
Vapoarele comerciale vor pleca din trei porturi ucrainene la Marea Neagră - Odesa, Iujne și Ciornomorsk - și vor fi ghidate de piloți ucraineni în apele teritoriale, pentru a le feri de mine.
Rusia și Ucraina sunt de acord să respecte un coridor de navigație securizat prin Marea Neagră, liber de orice activitate militară. Vapoarele cu grâne vor fi inspectate la sosire și plecare în Turcia, cel mai probabil la Istanbul, care are două porturi comerciale majore, Haydarpașa și Ambarli. De aici, grânele ucrainene vor pleca prin Marea Marmara mai departe spre Mediterana și porturile de destinație.
Condițiile puse de Rusia
Inspectarea navelor cu cereale este cerința expresă a Moscovei, care vrea să se asigure că nu vor fi folosite pentru a fi livrate arme Ucrainei. Echipele de inspectori vor fi formate din reprezentanți ai celor patru părți, sub autoritatea centrului de coordonare de la Istanbul.
O altă condiție expresă a Moscovei a fost semnarea unui acord complementar, pentru a facilita exporturile agricole ale Rusiei de data aceasta, grav afectate de sancțiunile occidentale.
„Astăzi, pe Marea Neagră a apărut un far. Farul speranței. Farul posibilității. Farul alinării într-o lume care are nevoie de așa ceva mai mult ca niciodată. Va aduce alinare pentru țările în curs de dezvoltare aflate la limita falimentului, pentru persoanele cele mai vulnerabile aflate la limita foametei și va contribui la stabilizarea prețurilor la alimente la nivel mondial”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News