Live

Prima reacție a Rusiei după referendumul din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia

Kremlinul consideră drept „anomalie” creșterea numărului de voturi în favoarea referendumului pro-UE din Republica Moldova și spune că procesul electoral „ridică o mulțime de semne de întrebare”, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

„Cifrele pe care le vedem azi, pe care le monitorizăm, dinamica lor ridică o mulțime de semne de întrebare, desigur”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, potrivit agenției TASS.

El consideră evoluția cifrelor raportate de Comisia Electorală din Moldova ca fiind „anomalii”.

„Desigur, ceea ce vedem, această mecanică, este greu de explicat rata de creștere a voturilor în favoarea (Maiei) Sandu și în favoarea acelor participanți la referendum care se pronunță pentru orientarea spre Uniunea Europeană”, a mai spus reprezentantul Kremlinului.

Potrivit acestuia, „orice observator care înțelege cât de puțin esența proceselor politice poate remarca aceste anomalii cu creșterea acestor voturi”.

„Să prezinte dovezi”

De asemenea, Peskov a mai spus că Maia Sandu trebuie să aducă dovezi relevante că s-a încercat fraudarea alegerilor.

„În primul rând, nu se spune despre ce este vorba. În al doilea rând, sunt acuzaţii destul de grave aduse acestor «grupuri criminale», iar publicului ar trebui să i se prezinte nişte dovezi. Dacă ea spune că este lipsită de voturi din cauza unor «grupuri criminale», ar trebui să prezinte dovezi”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, comentând acuzaţiile Maiei Sandu că „grupuri criminale” susţinute de forţe străine ar fi încercat să cumpere 300.000 de voturi.

„Nu ar fi rău dacă doamna Sandu ar putea explica un asemenea număr de voturi care nu sunt de acord cu linia ei. Sunt şi acestea «grupuri criminale»?”, a continuat Peskov.

„Sau ea vrea să spună că cetăţenii moldoveni care nu o susţin sunt asociaţi cu «grupuri criminale»? Există o mulţime de nuanţe aici”, a comentat Peskov.

După numărarea aproape completă a voturilor la referendumul din Republica Moldova, proporția celor care s-au pronunțat în favoarea aderării la UE a depășit cu puțin limita de 50%.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Să fie deportați în Siberia!” Nu s-a abținut după ce a văzut ce s-a întâmplat la referendumul din Republica Moldova

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iohannis: Salut votul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi susţinerea Maiei Sandu. Destinul trebuie decis de cetăţeni

Maia Sandu, despre rezultatul referendumului: „Permite introducerea în Constituție a principiului care presupune aderarea la UE”

Reacția lui Marcel Ciolacu după referendumul din Republica Moldova. Ce spune premierul despre rezultat

Maia Sandu acuză „o fraudă fără precedent” în prima reacție după alegeri: „Scopul a fost să cumpere 300 de mii de voturi”

Partenerii noștri