Live

Video Prima misiune spațială arabă spre Marte a fost lansată cu succes din Japonia

Data actualizării: Data publicării:
Emiratele Arabe Unite au devenit prima țară arabă care lansează o misiune către Marte, Sonda Al-Amal (Hope) a decolat din Japonia Foto: captură YouTube

Emiratele Arabe Unite au devenit luni prima țară arabă care s-a alăturat eforturilor internaționale de explorare a planetei Marte: au trimis către Planeta Roșie o sondă, botezată „al-Amal” sau „Hope” (Speranța), pe care au lansat-o din Japonia, misiunea spațială până la atingerea destinației urmând să dureze șapte luni.

Sonda al-Amal (Hope), prima misiune spaţială arabă spre planeta Marte, a decolat luni de la centrul spaţial Tanegashima din sud-vestul Japoniei, după ce lansarea sa, prevăzută la 14 iulie, a fost amânată deja de două ori săptămâna trecută din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, relatează Agerpres.

Lansarea a putut fi urmărită în direct pe internet. Experții arabi din centrul spațial au urmărit lansarea purtând toți măști de protecție.

Lansată la ora locală 06:58 (ora 00:58, ora României), sonda spaţială fără pilot la bord ar urma să înceapă să orbiteze în jurul planetei Marte în februarie 2021, marcând astfel cea de-a 50-a aniversare a unificării celor şapte principate care constituie Emiratele Arabe Unite.

Emiratele Arabe Unite (EAU) fac eforturi să îşi dezvolte capacităţile ştiinţifice şi tehnologice şi să-și scadă astfel dependenţa de petrol.

Misiunea spre Marte a costat EAU 200 de milioane de dolari. Ea îşi propune să ofere, pentru prima dată, o imagine completă a atmosferei de pe această planetă, studiind schimbările zilnice şi sezoniere. EAU și-au anunţat intenţia realizării acestui proiect în 2014 şi au lansat un program spaţial naţional în 2017 pentru a dezvolta expertiză în domeniu. 

Hazza al-Mansouri a devenit primul astronaut al Emiratelor Arabe care a fost trimis în spaţiu, el ajungând în septembrie 2019 la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Populaţia țării, de 9,4 milioane de locuitori, dintre care majoritari sunt muncitorii străini, este lipsită de instruire ştiinţifică şi industrială în domeniul spaţial. 

Planurile Emiratelor sunt însă ambiţioase şi vizează realizarea unei aşezări pe Marte până în 2117.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasere „alimentate de lumina soarelui” ar putea fi noua sursă de energie în spațiu pentru călătorii pe Lună și pe Marte

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Un semnal din spațiu care simulează un mesaj de la extratereștri a fost descifrat după mai bine de un an. Care este înțelesul ascuns

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

Partenerii noștri