Președintele Serbiei cere dezarmarea populației după masacrele din ultimele zile. Doar 10% dintre posesorii de arme le pot păstra
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat o dezarmare masivă a populației, în urma atacurilor armate din ultimele 24 de ore.
Motivele pentru care cererea lui Potra pentru permis de port-armă a fost respinsă
Un bărbat turc a fost arestat în Calafat, după ce polițiștii de frontieră au descoperit 10 pistoale în camionul pe care îl conducea
Operaţiunea „Ghost Gun”
Arme cumpărate ilegal de pe internet. Autoritățile fac percheziții în toată țara
Boloș vrea militarizarea inspectorilor ANAF
Proteste violente în Belgrad
Poluare masivă pe Dunăre
Noi proteste în Serbia
"Ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla și în România". Avertismentul transmis de rectorul UBB
Legea care reglementează armele și muniția va fi modificată și doar 10% din populația cu drept de port armă își va putea păstra acest drept.
Aleksandar Vucic a anunțat vineri măsuri fără precedent în Serbia după atacurile armate din această săptămână. El a declarat că sunt 400.000 de oameni care au arme și că numărul ar trebui să ajungă la 40.000.
Aleksandar Vucic a anunţat că guvernul va pregăti amendamente la Legea privind muniţiile, care vor înăspri restricţiile privind deţinerea de arme.
"Sunt aproximativ 400.000 de persoane, toate vor fi supuse măsurilor de rigoare. Vom dezarma Serbia, iar pedepsele vor fi drastice. Pentru puţinele arme care vor rămâne, vor exista controale timp de şase luni, cu examene medicale, psihiatrice şi de altă natură, iar atunci când serviciile competente vor spune, se va efectua un test de droguri obligatoriu, anunţat cu doar 48 de ore înainte", a detaliat preşedintele.
De asemenea, Ministerul de Interne va emite un moratoriu asupra eliberării oricăror arme pentru următorii doi ani, inclusiv a armelor de vânătoare. Sancţiunile pentru deţinerea şi vânzarea neautorizată de arme vor creşte.
"În special, sunt majorate pedepsele pentru portul de obiecte periculoase, cum ar fi cuţite şi bricege, cu care copiii pot provoca răni grave prietenilor lor", a mai spus Vucic. El a adăugat că, deşi numărul de arme a fost redus în perioada anterioară, nu este suficient, ceea ce sporeşte insecuritatea publică.
Preşedintele a mai spus că a fost luată în considerare introducerea detectoarelor de metale la intrările în şcolile din Serbia, dar s-a ajuns la concluzia că acestă măsură nu ar ajuta prea mult, aşa că deocamdată fiecare şcoală din Belgrad va avea alocat un poliţist.
"Am sugerat să revenim la pedeapsa cu moartea, dar premierul şi guvernul au respins ideea, spunând că, alături de Belarus, am fi singura ţară de acest fel din Europa. M-au informat că este împotriva Convenţiei Europene", a mai declarat Vucic.
Ultimul atac armat a avut loc joi seară. Cel puţin opt persoane au fost ucise şi 14 rănite după ce un bărbat de 21 de ani a tras cu o armă automată în trei localități de lângă Belgrad. El a fost prins vineri, după mai mult de nouă ore de căutări.
Miercuri, un elev de 13 ani a împuşcat mortal opt colegi şi un gardian la o şcoală din Belgrad, un atac care a şocat ţara din Balcani.
Deşi este plin de arme rămase din războaiele din anii 1990, atacurile armate în masă din Serbia sunt extrem de rare – a fost primul atac cu împuşcături la o şcoală în istoria modernă a Serbiei. Precedentul atac armat a avut loc în 2013, când un veteran de război a cuis 13 oameni în satul Velika Ivanca din centrul Serbiei.
Tragedia a provocat şi o dezbatere despre starea generală a naţiunii, după decenii de crize şi conflicte care au creat o stare de permanentă nesiguranţă şi instabilitate, alături de divizări politice adânci. Joi, autorităţile au anunţat o înăsprire a controlului armelor, iar Poliţia le-a cerut cetăţenilor să îşi ţină armele sub cheie şi departe de copii.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News