Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, se oferă voluntar să testeze vaccinul rusesc anti-COVID
Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a anunțat că se oferă voluntar să testeze vaccinul anti-COVID dezvoltat în Rusia, dacă se dovedește eficient împotriva bolii, scrie Reuters.
“Voi fi primul care va fi vaccinat,” a anunțat Lopez Obrador, în cadrul unei conferințe de presă.
Țările din cele două Americi sunt printre cele mai afectate de pandemia de COVID-19 pe plan mondial. Mexicul a înregistrat până în prezent peste 525.700 de infecţii, situându-se pe locul al şaselea în lume în această privinţă, şi peste 57.200 decese.
Și președintele filipinez și-a exprimat încrederea deplină în tratamentul dezvoltat de ruși, afirmând că este dispus să participe la testarea clinică a acestuia, salutând totodată o ofertă de livrare a acestui viitor vaccin primită de la Moscova, despre care a spus că se aşteaptă să fie gratuită.
Vaccinul rusesc, privit cu scepticism
Viteza cu care Rusia anunță că a parcurs etapele privind dezvoltarea vaccinului anti-COVID ridică semne de întrebare privind riscurile asumate şi modul în care au fost făcute testele. Experții sunt deocamdată sceptici cu privire la eficacitatea vaccinului.
”Rusia desfășoară un experiment uriaș la nivelul populației”, a declarat Ayfer Ali, specialistă în cercetarea pe medicamente la Warwick Business School din Marea Britanie. O astfel de aprobare, pe repede-înainte, poate însemna că posibilele efecte adverse ale vaccinului nu pot fi detectate. Acestea, deși ar fi rare, ar putea fi grave, a avertizat Ayfer Ali.
Francois Balloux, expert în cadrul Institutului de Genetică al Universității din Londra, a spus că este „o decizie nesăbuită și nechibzuită”.
„Vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu este o procedură lipsită de etică”, a spus el. „Orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, dar și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”.
Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie, relatează agenţiile Reuters şi EFE. Singurul care pare să fie entuziasmat de anunțul Rusiei este președintele filipinez Rodrigo Duterte, care s-a declarat dispus să participe la testarea clinică a acestuia, salutând totodată o ofertă de livrare a acestui viitor vaccin primită de la Moscova, despre care a spus că se aşteaptă să fie gratuită.
Editor: Cristina Iancu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News