Live

Președintele din Sierra Leone a interzis căsătoria forțată a fetelor sub 18 ani. A semnat legea chiar în prezența fiicei lui de opt ani

Data actualizării: Data publicării:
Președintele din Sierra Leone a interzis căsătoria forțată a fetelor sub 18 ani. A semnat legea chiar în prezența fetei lui de opt ani. FOTO BBC (Sierra Leone Presidency)

Căsătoria fetelor cu vârste mai mici de 18 ani va fi interzisă în Sierra Leone, o lege în acest sens fiind semnată de președintele statului, însoțit la eveniment de soție și de fiica lor de 8 ani, scrie BBC.

Noua lege care interzice căsătoria copiilor a fost semnată în cadrul unei ceremonii fastuoase la care au participat președintele Julius Maada Bio, soția lui Fatima, și fiica lor de opt ani.

Conform noii legi, oricine este acum implicat în căsătoria unei fete cu vârsta sub 18 ani va fi condamnat la cel puțin 15 ani de închisoare, va fi amendat cu aproximativ 4.000 de dolari (3.200 de lire sterline) sau va primi ambele sancțiuni.

În Sierra Leone era un obicei ca un tată să își căsătorească fata forțat.

Studenta Khadijatu Barrie, a cărei soră a fost căsătorită la 14 ani, a declarat pentru BBC că legea este salutară, dar că și-ar fi dorit ca interdicția să fi fost dată mai devreme ca să-și fi putut salva sora mai mică. „Mi-aș fi dorit foarte mult să se fi întâmplat mai devreme. Aș fi putut măcar să-mi salvez sora și prietenii și alți vecini”, a spus studenta de 26 de ani. Ea însăși a fost la un pas să fie căsătorită forțat la zece ani, dar a fugit de acasă, fiind renegată de familie. A avut norocul să găsească profesori care i-au plătit taxele școlare și un angajat ONU care a ajutat-o ​​cu cazarea.

Tânăra a subliniat că este dificil ca în zonele rurale să se renunțe la tradiție și a susținut că fiecare comunitate va trebui să fie informată despre noua lege pentru ca aceasta să fie eficientă. „Dacă toată lumea înțelege care sunt consecințele dacă încalcă legea situația va fi mai bună în această țară”, a spus Khadijatu Barrie.

Ministerul Sănătății estimează că o treime dintre fete sunt căsătorite înainte de a împlini 18 ani, motiv pentru care țara are cele mai multe decese la naștere, la nivel internațional.

Printre cei care vor fi pedepsiți dacă nu respectă legea sunt mirele, părinții sau tutorii copilului mireasă și chiar și cei care participă la nuntă.

Soția președintelui din Sierra Leone, care a condus campania împotriva abuzului sexual de când soțul ei a devenit președinte în urmă cu șase ani, a dorit ca semnarea proiectului de lege să fie organizată cu fast, tocmai pentru ca schimbarea să fie cunoscută de cât mai multă lume.

Președintele în vârstă de 60 de ani a explicat cum și-a pierdut tatăl la o vârstă fragedă și a fost crescut de mama sa și, mai târziu, de sora lui mai mare, care l-a susținut și încurajat să-și urmăresc visele cât mai bine.

El a recunoscut angajamentul soției sale de a susține drepturile femeilor: „Împreună, dorim să construim o Sierra Leone în care femeilor li se oferă oportunitățile pentru a-și atinge întregul potențial. Întotdeauna am crezut că viitorul Sierra Leone aparține femeilor”.

Activiștii pentru drepturile omului au reacționat favorabil în fața legii, numind-o un moment decisiv.

Pe pagina sa X, Biroul pentru Afaceri Africane din SUA a salutat aprobarea proiectului de lege care spune că e „o etapă semnificativă nu numai pentru că protejează fetele, ci și pentru că promovează protecția robustă a drepturilor omului”.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Legea care simplifică schimbarea de gen în Germania, intrată în vigoare. Mii de persoane au depus deja cerere, însă sunt și temeri

Statul dă bani pentru repatrierea românilor decedați în străinătate. Câți bani vor primi familiile

Parlamentul din Israel a adoptat legea care interzice activitățile UNRWA, agenția umanitară ONU pentru refugiații palestinieni

Rusia, condamnată de CEDO pentru legea privind agenții stăini. „Nu este necesară într-o societate democratică”

Partenerii noștri