Live

Preşedintele ceh Petr Pavel spune că Beijingul nu vrea pace în Ucraina. „China trage învăţăminte din acest conflict în fiecare zi”

Data publicării:
Preşedintele ales al Cehiei spune că Occidentul trebuie să furnizeze Ucrainei toate tipurile de arme, cu excepţia celor nucleare. Foto: Profimedia Images

China nu poate fi de încredere ca mediatoare a păcii între Rusia şi Ucraina, pentru că are de câştigat de pe urma prelungirii războiului, susține preşedintele ceh Petr Pavel.

Comentariile şefului statului ceh, făcute întrun interviu pentru Politico, intervin într-o perioadă când Beijingul încearcă să se poziţioneze ca pacificator în Ucraina. China a prezentat recent un document vag pe care ea îl consideră o foaie de parcurs pentru încheierea conflictului. Deşi majoritatea ţărilor occidentale sunt sceptice, alte state, ca Franţa, insistă că Beijingul ar putea juca un rol în tratativele de pace.

Petr Pavel, un fost general care a condus Comitetul Militar al NATO în perioada 2015-2018, a fost neechivoc. Când vine vorba despre Ucraina, a spus el, China vrea doar ceea ce este cel mai bine pentru ea - şi acest lucru, pentru moment, înseamnă mai mult război.

„Cred că este în interesul Chinei să fie prelungit statu quo-ul, pentru că astfel Beijingul poate împinge Rusia către o serie concesii”, a explicat preşedintele ceh în interviu, potrivit Agerpres.

În opinia sa, China poate obţine petrol ieftin, gaz şi alte resurse din Rusia în schimbul parteneriatului său „fără limite” cu Kremlinul. „Este bine pentru China că Occidentul devine probabil puţin mai slab prin sprijinirea Ucrainei”, a adăugat Petr Pavel.

Generalul, care a preluat funcţia de președinte în luna martie, a afirmat că Beijingul foloseşte războiul din Ucraina pentru a învăţa: „China trage învăţăminte din acest conflict în fiecare zi. Ea urmăreşte atent ce face Rusia şi cum reacţionează Occidentul”.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar ucrainean oferă noi date

„Amenințarea unui conflict global este reală”, avertizează premierul polonez, după atacul Rusiei din Ucraina, cu racheta Oreșnik

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

Partenerii noștri