Președinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat după scandalul grațierii unui condamnat într-un dosar de pedofilie
Președinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat sâmbătă în urma protestelor publice față de grațierea pe care a acordat-o unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie, o decizie care a declanșat un scandal politic fără precedent pentru guvernul naționalist, relatează Reuters.
Katalin Novák, în vârstă de 46 de ani, a anunțat sâmbătă, într-un mesaj televizat, că se va retrage de la președinție, funcție pe care o deține din 2022.
Decizia sa a venit după mai bine de o săptămână de indignare publică, după ce s-a dezvăluit că ea a acordat o grațiere prezidențială în aprilie 2023 unui bărbat condamnat pentru că a ascuns o serie de abuzuri sexuale asupra copiilor într-un centru de copii administrat de stat.
„Am emis o grațiere care a provocat nedumerire și neliniște pentru mulți oameni”, a declarat sâmbătă Novák. „Am făcut o greșeală”.
Katalin Novak sugerează că i s-a cerut demisia de către partid
În discursul său, Katalin Novak recunoaşte că greşeala pe care a făcut-o a fost de a lua o decizie care venea în contradicţie şi stânjenea politica de toleranţă zero a guvernului faţă de pedofilie.
„Dragii mei maghiari, atât de dragi mie, din interiorul graniţei şi de dincolo de graniţă! Mă adresez acum vouă. Nu politicienilor, decidenţilor politici, ci celor cărora am jurat să-i servesc acum doi ani.
Mi-am asumat această sarcină pentru că iubesc Ungaria, ţara noastră, şi pentru că am încredere în voi. Cred că naţiunea noastră este paşnică, iubitoare şi grijulie. Cred într-o majoritate tăcută, în oamenii care muncesc din greu în fiecare zi, în onoare, în păstrarea unei căi drepte şi în puterea iubirii. Acestea sunt valorile pe care le-am moştenit de la bunicii şi părinţii noştri şi pe care dorim să le transmitem copiilor şi nepoţilor noştri”, şi-a început Katalin Novak discursul.
„Am luat o decizie de graţiere care a lăsat mulţi oameni nedumeriţi şi neîmpăcaţi. Este de înţeles că vor o explicaţie”, spune ea.
„Puterea de clemenţă este poate cea mai sensibilă dintre toate. Pentru că o decizie privind viaţa unei persoane trebuie să fie luată pe baza cererii de graţiere şi a informaţiilor disponibile. În aprilie anul trecut, am decis să acord clemenţa, considerând că deţinutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredinţaţi”, a explicat ea. „M-am înşelat, deoarece decizia de graţiere şi lipsa de justificare erau de natură să ridice îndoieli cu privire la politica de toleranţă zero faţă de pedofilie”, spune preşedinta.
Ea îşi justifică însă decizia, sugerând că în continuare nu consideră că a greşit din punct de vedere moral în cazul respectiv: „Nu există şi nu poate exista nicio îndoială în acest caz. Nu aş acorda niciodată graţierea unei persoane despre care cred că abuzează fizic sau psihic de copii. Aşa a fost atunci şi aşa este şi astăzi”.
Preşedinta Republicii, ea însăşi mamă a trei copii, şi-a cerut scuze faţă de cei pe care, prin gestul său, i-a jignit şi faţă de cei pe care i-a dezamăgit. „Am fost, sunt şi voi fi alături de copii şi familii”, dă asigurări Katalin Novak.
„Decizia nu a fost dificilă din punct de vedere personal. A fost dificilă, deoarece am depus un jurământ. Întrebarea la care trebuia să răspund acum era dacă, fidelă jurământului meu, voi putea continua să exercit funcţia de preşedinte al Republicii în beneficiul naţiunii maghiare. Voi avea marja de manevră necesară pentru a-mi îndeplini îndatoririle de şef de stat suveran? Răspunsul la ambele întrebări este nu”, a explicat Novak.
Ea sugerează în continuare că a luat decizia la cererea partidului, ca să nu-şi sacrifice „suveranitatea”: „Întrebarea pe care a trebuit să mi-o pun a fost: ce mesaj le transmit copiilor noştri, tinerilor maghiari, prin decizia mea? Îi încurajez să slujească cu toată puterea şi talentul lor, să nu renunţe nici măcar în momentele dificile, să reziste cât mai mult timp, să îşi asume responsabilitatea pentru greşelile lor, iar dacă simt că trebuie să îşi sacrifice suveranitatea, atunci ar trebui să fie capabili să cedeze locul altcuiva cu demnitate. Suveranitatea este o comoară preţioasă. Atât pentru individ, cât şi pentru naţiune. Haideţi să avem grijă de ea”, îndeamnă Novak..
În încheierea alocuţiunii sale, ea mulţumeşte celor care au sprijinit-o şi celor cu care a lucrat, dar mai ales familiei sale şi soţului, fără a pomeni nimic de Viktor Orban sau de partidul Fidesz. Mai mult, ea lasă să se înţeleagă că se va retrage din viaţa publică şi nu va reveni în politică. „Mulţumesc lui Adam, Thomas şi Kata (copiii ei - n.r.) pentru că le-am fost mamă şi pentru că mi-au oferit un scop pentru următoarea etapă a vieţii mele după viaţa publică”, a declarat Katalin Novak.
Ea mărturiseşte că „politica este o lume dură, uneori crudă. Unii oameni cred că nu este pentru noi, femeile. Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Haideţi să nu ne complacem! Avem nevoie de femei în viaţa publică, pentru că eu cred că, în timp, această lume va deveni un loc mai echitabil, mai paşnic şi, cu siguranţă, mai semnificativ. Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a servi naţiunea maghiară”, şi-a încheiat discursul Katalin Novak.
Scandal la Budapesta
Cel puţin o mie de persoane au protestat vineri la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, în urma graţierii de către aceasta a unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.
Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.
Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.
După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un website de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban. Ea a declarat marţi că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News