Live

Președinta din Peru, anchetată pentru genocid după manifestațiile în care 40 de protestatari care i-au cerut demisia au murit

Data publicării:
Cel puţin 40 de persoane şi-au pierdut viaţa şi mai mult de 600 a fost rănite în Peru în timpul protestelor. Foto: Profimedia Images

Parchetul peruan a anunţat deschiderea unei anchete, pentru fapte de 'genocid', împotriva preşedintei Dina Boluarte şi a mai multor înalţi responsabili pentru reprimarea manifestaţiilor antiguvernamentale în care au murit 40 de persoane începând din decembrie 2022.

Procurorul Patricia Benavides a decis să deschidă o anchetă preliminară împotriva preşedintei Dina Boluarte, a preşedintelui Consiliului de miniştri Alberto Otarola, a ministrului de interne Victor Rojas, a ministrului apărării Jorge Chavez, a anunţat marţi parchetul pe Twitter, scrie Agerpres.

Ancheta se referă la fapte de genocid, omor calificat şi rănire gravă, comise în timpul manifestaţiilor din lunile decembrie 2022 şi ianuarie 2023 în regiunile Apurimac, La Libertad, Punon, Junin, Arequipa şi Ayacucho, a precizat parchetul.

Ancheta îi mai vizează pe ex-preşedintele Consiliului de miniştri Pedro Angulo şi pe fostul ministru de interne Cesar Cervantes, care au făcut parte din guvernul Dinei Boluarte între 7 şi 21 decembrie. În total, 22 de persoane au murit în timpul manifestaţiilor din aceste două săptămâni.

Cel puţin 40 de persoane şi-au pierdut viaţa şi mai mult de 600 a fost rănite în Peru în timpul protestelor care au urmat destituirii şi arestării, la 7 decembrie, a preşedintelui de stânga Pedro Castillo, acuzat de tentativă de lovitură de stat pentru că ar fi încercat să dizolve parlamentul care se pregătea să-l demită din funcţie.

Manifestanţii cer plecarea Dinei Boluarte, care i-a succedat lui Castillo, şi desfăşurarea imediată de alegeri anticipate. Deşi provenită din acelaşi partid de inspiraţie marxistă (Peru Libre) al lui Castillo, Dina Boluarte este considerată de manifestanţi o 'trădătoare'.

Epicentrul protestelor este regiunea aymara (un popor ameridian) Puno, la frontiera cu Bolivia şi pe malurile lacului Titicaca, unde o grevă pe termen nelimitat este în vigoare de la 4 ianuarie şi unde au avut loc confruntări grave şi jafuri.

Guvernul a decretat marţi restricţii de circulaţie timp de trei zile în Puno, după moartea a 18 persoane la manifestaţii începând de luni.

Peru urmează să primească miercuri o misiune a Comisiei interamericane a drepturilor omului (CIDH), trimisă pentru a ancheta cu privire la manifestaţii şi răspunsul forţelor de ordine. Guvernul peruan încerca marţi să obţină un vot de încredere din partea legislativului (controlat de dreapta), o cerinţă constituţională pentru a putea rămâne în funcţie. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avion prăbuşit în Coreea de Sud: Au fost extrase primele date din una dintre cutiile negre

Uniunea Europeană a cerut o anchetă "rapidă şi independentă" în cazul prăbuşirii avionului Azerbaijan Airlines

Putin și-a cerut scuze pentru accidentul aviatic din Kazahstan, fără să spună că Rusia este de vină

Fraţii Tate scapă de procesul în care erau acuzaţi de trafic de persoane şi viol. DIICOT trebuie să reia ancheta de la zero

Partenerii noștri