Live

Premierul Poloniei acuză regimul din Belarus de „terorism de stat” pentru criza migranților de la frontiera Uniunii Europene

Data publicării:
Premierul Poloniei spune că Aleksandr Lukașenko vrea „să se răzbune discret” pentru sprijinul pe care l-a primit opoziția belarusă din partea Varșoviei. Sursă foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat miercuri guvernul din  Belarus de „terorism de stat” pentru rolul jucat în criza migranților de la granița comună a celor două țări, care este, totodată, și frontiera estică a Uniunii Europene. Marți, șeful guvernului de la Varșovia spunea că regimul Lukașenko comite un atac hibrid brutal, care amenință stabilitatea întregului bloc comunitar, notează Euronews

„Este clar că cu ceea ce ne confruntăm aici, la graniță, reprezintă o demonstrație de terorism de stat”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă comună alături de Charles Michel, președintele Consiliului European.

Șeful guvernului de la Varșovia a mai spus că Aleksandr Lukașenko vrea „să se răzbune discret” pentru sprijinul pe care l-a primit opoziția belarusă din partea Varșoviei. De altfel, președintele Poloniei Andrzej Duda a sunat-o pe lidera opoziţiei de la Minsk, Svetlana Tihanovskaia, exprimându-și mulțumirea pentru poziția politică adoptată de aceasta în ceea ce privește acțiunile politice ale lui Lukașenko.

Marți, premierul Poloniei îl acuza pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, de orchestrarea fluxului de migranți și descria situația ca fiind „un nou tip de război în care oamenii sunt folosiți ca scuturi umane”, declarând că Polonia are de-a face cu o „punere în scenă” care este menită să creeze haos în UE.

„Lukașenko este doar un executant al acestui nou asalt. Asaltul are un sponsor care poate fi găsit la Moscova, iar acest sponsor este Vladimir Putin”, a spus Morawiecki în timpul unei dezbateri de urgență cu privire la această criză, din parlamentul de la Varșovia.

Șeful guvernului polonez a descris situația de la graniță drept un efort al Rusiei de a perturba o regiune pe care a controlat-o în timpul Uniunii Sovietice.

„Securitatea graniței noastre de est este încălcată cu brutalitate. Este prima situație de acest fel din ultimii 30 de ani. Putem spune că integritatea frontierelor noastre este testată”, a adăugat Morawiecki.

Pe măsură ce criza de la frontiera belaruso-polonă capătă tot mai multă rezonanță internațională, cancelarul german Angela Merkel l-a sunat miercuri pe Vladimir Putin și l-a îndemnat să intervină. În convorbirea dintre cei doi, șefa guvernului federal de la Berlin a reclamat „instrumentalizarea migranților împotriva Uniunii Europene”.

Discuția a venit în contextul în care Federația Rusă a trimis bombardiere de sprijin în Belarus.

Belarus și Rusia au respins acuzațiile cu care se confruntă, iar Minskul a acuzat la rândul său UE și Occidentul că „au provocat” criza de la frontieră.

Miercuri, Polonia a raportat o creștere a încercărilor de trecere a frontierei, forțele sale de securitate împingând sute de migranți înapoi în Belarus. Aproape 20.000 de polițiști de frontieră polonezi, sprijiniți de trupe militare, sunt acum dislocați într-o demonstrație de forță fără precedent. Până acum câteva zile, majoritatea migranților au fost împinși cu violență înapoi, însă unii au reușit să ajungă la Varșovia după ce s-au ascuns în pădurile dese.

Între 2.000 și 4.000 de migranți, despre care se spune că sunt în mare parte kurzi, și-au înființat o tabără în apropierea barierei după ce nu au reușit să spargă gardul de sârmă ghimpată care delimitează frontiera.

„Situația nu este deloc calmă. Acum avem de-a face cu grupuri mai mici, deși numeroase, care atacă simultan granița poloneză în mai multe locuri”, a declarat miercuri ministrul Apărării din Polonia, Mariusz Blaszczak. În plus, Ministerul polonez al Apărării a acuzat forțele belaruse că au tras focuri de armă în aer într-o zonă în care se află o tabără de migranți. Instituția a postat pe Twitter și un clip în care se aud sunete de acest gen.

Polonia a instituit o stare de urgență la frontieră, astfel că jurnaliștilor, activiștilor și altor non-rezidenți li s-a interzis să mai intre în zonă.

Chiar și Lituania a decretat o stare de urgență la frontiera cu Belarus, stare care a intrat în vigoare la miezul nopții și care va dura cel puțin o lună de zile. Măsura restricționează circulația mașinilor și interzice accesul pe o rază de cinci kilometri. Marți, autoritățile lituaniene au împiedicat trecerea ilegală a 170 de migranți.

Citește și: Cristian Diaconescu: Situația de la granița UE cu Belarus este foarte gravă, se pare că va escalada. Este o formă de război hibrid

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria sfidează Polonia și acordă azil unui politician acuzat de deturnare de fonduri. Reacția Varșoviei

Polonia interzice „preluările ostile” ale companiilor media cheie de către aliații lui Viktor Orban

Ungaria se află pe o cale fără întoarcere sub Viktor Orban, avertizează un ministru polonez. Cum este văzută Budapesta la Bruxelles

Polonia vinde unt din rezerva statului, pentru a stabiliza prețurile înainte de sărbătorile de iarnă

Partenerii noștri