Premierul Japoniei, mesaj alarmant despre criza natalităţii: Suntem pe punctul de a nu mai putea funcţiona ca societate
Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a declarat că ţara asiatică este pe punctul de a nu mai putea funcţiona ca societate din cauza ratei foarte scăzute a natalităţii, adăugând că va dubla bugetul destinat programelor menite să încurajeze japonezii să facă copii, scrie BBC.
Anul trecut, în Japonia s-au înregistrat aproxomativ 800.000 de naşteri, la o populaţie de 125 de milione. În 1970, de exemplu, se năşteau două milioane de copii.
"Japonia este pe punctul de a nu mai putea funcţiona ca societate. Trebuie să ne îndreptăm atenţia fără amânare asupra politicilor de natalitate şi îngrijire a copiilor", a declarat premierul Kishida în Parlament, adăugând că este o problemă de: "acum ori niciodată".
Japonia nu se confruntă doar cu natalitatea scăzută, ci şi cu îmbătrânirea populaţiei. Ţara asiatică este pe locul doi în lume când vine vorba de procentul persoanelor de peste 65 de ani - 28%, fiind depăşită doar de Monaco, potrivit datelor Băncii Mondiale.
Premierul Japoniei a adăugat că guvernul va dubla bugetul programelor privind natalitatea. Iar o nouă agenţie care să se ocupe de această problemă va fi înfiinţată în luna aprilie.
În 2020, cercetătorii au estimat că populaţia Japoniei va scădea de la un maxim istoric de 128 de milioane, atins în 2017, la 53 de milioane de locuitori, până la finalul secolului.
În ciuda scăderii populaţiei, Japonia continuă să aibă o politică foarte restrictivă când vine vorba de imigranţi, aceştia constituind doar trei la sută din populaţie.
Printre cauzele natalităţii scăzute specialiştii enumeră şi preţurile crescute şi stagnarea salariilor.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News