Live

Premierul Bulgariei: „Susţinem pe deplin sancţiunile împotriva Rusiei, dar nu ne putem permite să oprim importurile de petrol şi gaz”

Data actualizării: Data publicării:
Bulgaria primeşte 77% din necesarul de gaz de la gigantul rus Gazprom, prin gazoductul Turkstream. Foto:

Bulgaria, țară dependentă de gazul şi petrolul ruseşti, s-a declarat reticentă faţă de interzicerea importurilor de combustibili fosili din Rusia, după rezerve similare manifestate de Germania şi Ţările de Jos. ''Susţinem pe deplin sancţiunile existente, dar nu ne putem permite să oprim importurile de petrol şi gaz'', a declarat premierul Kiril Petkov, marți. 

Dacă Uniunea Europeană ar trebui să se pronunţe pentru un embargo, ''ne-am găsi în mare dificultate'', a avertizat premierul bulgar, potrivit AFP. 

Bulgaria primeşte 77% din necesarul de gaz de la gigantul rus Gazprom, prin gazoductul Turkstream.Țara, apropiată în mod tradiţional de Moscova, a început recent să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie şi primeşte gaz azer din Marea Caspică de la începutul anului 2021. Dar lucrările de construcţie la un nou gazoduct au fost amânate, iar livrările rămân minime şi trec printr-o altă instalaţie.

Gigantul petrolier rus Lukoil deţine o rafinărie importantă pe teritoriul Bulgariei, cea mai mare din Balcani. Singura centrală nucleară din Bulgaria are reactoare ruseşti şi depinde de combustibilul rus.

Bulgaria trebuie să facă din diversificarea sa energetică ''prioritatea numărul unu'', dar va dura ani de zile şi, între timp, ''suntem foarte dependenţi'' de Moscova, a subliniat premierul Petkov.

Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat de asemenea dezacordul faţă de un eventual embargou, considerând că aprovizionarea Europei ''nu poate fi asigurată altfel pentru moment''.

Premierul olandez Mark Rutte a susţinut, la rândul său, că transformarea sectorului energetic ''ar lua timp'', avertizând asupra unor ''riscuri ce nu pot fi gestionate'' pentru economiile europene, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Statele Unite, mai puţin dependente de hidrocarburile ruseşti decât Europa, fac presiune asupra partenerilor europeni să impună sancţiuni împotriva sectorului energetic rus care ar lovi puternic veniturile Rusiei, sperând să determine Moscova să cedeze şi să-şi înceteze ofensiva în Ucraina.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Bulgaria introduce controale la granița cu România timp de șase luni, de la 1 ianuarie

Tiraspolul propune Chişinăului să facă un apel comun către Rusia şi Ucraina privind tranzitul gazelor rusești

Partenerii noștri