Live

„Prădătorul de la Harrods”. Un reportaj BBC dezvăluie cum miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele

Data actualizării: Data publicării:
„Cu toții ne uitam unul la altul cum intră pe ușă, gândindu-ne cui îi vine rândul și simțindu-ne complet neputincioși să oprim asta” Foto: Profimedia

Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed, fostul proprietar al celebrului magazine Harrods din Londra, este acuzat de mai multe dintre angajatele sale de viol, dezvăluie un documentar BBC care a analizat mărturiile a peste 20 de femei. Documentarul și podcastul „Al-Fayed: Prădător la Harrods” a adunat dovezi conform cărora, în perioada în care Fayed era proprietar, Harrods nu numai că nu a intervenit, dar a ajutat la mușamalizarea acuzațiilor de abuz.

„Pânza de păianjen a corupției și abuzurilor din această companie a fost incredibilă și foarte întunecată”, este de părere avocatul Bruce Drummond, care reprezintă o parte dintre victime.

Proprietarii actuali ai Harrods au declarat că au fost „absolut îngroziți” de acuzații și că victimele sale au fost dezamăgite - pentru care magazinul și-a cerut scuze sincere.

Mărturii cutremurătoare

„A fost evident că nu vreau să se întâmple asta. Nu mi-am dat consimțământul. Am vrut doar să se termine”, spune una dintre femei, care povestește că Fayed a violat-o în apartamentul său din Park Lane.

O altă femeie spune că era adolescentă când el a violat-o la adresa din Mayfair. „Mohamed Al Fayed era un monstru, un prădător sexual fără nicio busolă morală”, spune ea, adăugând că tot personalul de la Harrods erau «jucăriile» lui.

„Eram cu toții atât de speriați. El cultiva în mod activ frica. Dacă spunea „sări”, angajații întrebau „cât de sus”.”

Fayed, care a murit anul trecut la vârsta de 94 de ani, s-a confruntat cu acuzații de agresiune sexuală în timp ce era în viață, dar aceste acuzații sunt de o amploare și de o gravitate fără precedent. BBC crede că mult mai multe femei ar fi putut fi agresate.

„Fayed era josnic”

Cariera antreprenorială a lui Fayed a început pe străzile din Alexandria, Egipt, unde vindea băuturi gazoase trecătorilor. Însă căsătoria sa cu sora unui milionar saudit, dealer de arme, l-a ajutat să stabilească noi legături și să construiască un imperiu de afaceri.

S-a mutat în Marea Britanie în 1974 și era deja o figură publică cunoscută atunci când a preluat conducerea Harrods în 1985. În anii 1990 și 2000, a apărut în mod regulat ca invitat în emisiuni TV de divertisment și chat la ore de maximă audiență.

Între timp, Fayed - al cărui fiu Dodi a fost ucis într-un accident de mașină alături de Diana, Prințesa de Wales, în 1997 - a devenit cunoscut unei noi generații prin intermediul celor mai recente două serii Netflix din „The Crown”.

Dar femeile cu care BBC a vorbit spun că portretul său ca fiind plăcut și sociabil era departe de adevăr.

„Era josnic”, spune una dintre femei, Sophia, care a lucrat ca asistentă personală a lui între 1988 și 1991. Ea spune că el a încercat să o violeze de mai multe ori. „Asta mă înfurie, oamenii nu ar trebui să-și amintească de el așa. Nu așa a fost el.”

Unele dintre femei au renunțat, sau au renunțat parțial, la dreptul lor la anonimat pentru a fi filmate - iar BBC a fost de acord să nu folosească numele de familie. Altele au ales să rămână anonime. Împreună, mărturiile lor dezvăluie un model de comportament prădător și abuz sexual din partea lui Fayed.

Proprietarul Harrods făcea în mod regulat turul vastelor etaje de vânzări ale magazinului și identifica tinere asistente pe care le considera atrăgătoare, care erau apoi promovate pentru a lucra în birourile sale de la etaj – au povestit foști angajați, bărbați și femei.

Agresiunile aveau loc în birourile Harrods, în apartamentul londonez al lui Fayed sau în călătorii în străinătate - adesea la Paris, la hotelul Ritz, pe care îl deținea, de asemenea, sau la proprietatea sa din apropiere, Villa Windsor.

„Cu toții ne uitam unul la altul cum intră pe ușă, gândindu-ne cui îi vine rândul și simțindu-ne complet neputincioși să oprim asta”, spune Alice.

Citește și

Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care i-a indus în eroare pe medici

Mohamed al-Fayed, fost proprietar al lanțului de magazine Harrods și tatăl iubitului Prinţesei Diana, a murit la 94 de ani

„M-a violat”

Rachel (nume fictive) a lucrat ca asistent personal în Harrods în anii 1990. Într-o seară, după muncă, ea spune că a fost chemată la apartamentul de lux al lui Al Fayed, într-un bloc mare de pe Park Lane, cu vedere la Hyde Park din Londra. Clădirea era protejată de personal de securitate și avea un birou la fața locului deservit de angajați ai Harrods.

Rachel spune că Fayed a rugat-o să se așeze pe patul său și apoi și-a pus mâna pe piciorul ei, arătându-i clar ce dorea.

„Îmi amintesc că îi simțeam corpul pe mine, greutatea lui. M-a violat”

BBC a vorbit cu 13 femei care spun că Fayed le-a agresat sexual la adresa din 60 Park Lane. Patru dintre ele, inclusiv Rachel, spun că au fost violate.

Sophia, care spune că a fost agresată sexual, a descris întreaga situație ca pe un coșmar inevitabil.

„Nu puteam să plec. Nu aveam o casă [de familie] la care să mă întorc, trebuia să plătesc chirie”, spune ea. „Știam că trebuie să trec prin asta și nu voiam să o fac. A fost oribil și aveam capul răvășit”.

Gemma, care a lucrat ca unul dintre asistenții personali ai lui Fayed între 2007 și 2009, spune că comportamentul acestuia devenea mai înspăimântător în timpul călătoriilor de lucru în străinătate. Totul a culminat violul ei la Villa Windsor din Bois de Boulogne din Paris - o fostă casă, după abdicare, a regelui Edward al VIII-lea și a soției sale Wallis Simpson.

Gemma spune că s-a trezit speriată în dormitorul ei. Fayed era lângă patul ei, purtând doar un halat de mătase. Apoi a încercat să intre în pat cu ea.

„I-am spus, 'nu, nu vreau'. Iar el a continuat să încerce să intre în pat, moment în care era deasupra mea și [eu] chiar nu mă puteam mișca nicăieri. Eram cu fața în jos pe pat și el s-a apăsat pe mine”.

Ea spune că după ce Fayed a violat-o, a izbucnit îna plans. El s-a ridicat și, agresiv, i-a spus să se spele cu Dettol.

„Evident, a vrut să șterg orice urmă a sa în apropierea mea”, explică ea.

Alte opt femei ne-au mai spus că au fost agresate sexual de Fayed la proprietățile sale din Paris. Cinci femei au descris agresiunile drept tentative de viol.

„Secrete deschise”

„Abuzul asupra femeilor… am fost conștient de ele atunci când lucram la magazin”, spune Tony Leeming, manager de departament la Harrods din 1994 până în 2004. „Nici măcar nu era un secret”, își amintește el. „Și cred că dacă eu știam, toată lumea știa. Oricine spune că nu știa minte, îmi pare rău”.

Mărturia lui Leeming este susținută de foști membri ai echipei de securitate a lui Fayed.

„Eram conștienți că avea un interes foarte puternic pentru fetele tinere”, spune Eamon Coyle, care s-a alăturat Harrods în 1979 ca detectiv de magazin, apoi a devenit director adjunct al securității în perioada 1989-1995.

Teste de sănătate

Multe dintre femei au povestit BBC că atunci când au început să lucreze direct pentru Fayed, au fost supuse unor teste medicale - inclusiv teste invazive de sănătate sexuală efectuate de medici. Acest lucru a fost prezentat ca un avantaj, deși multe dintre ele nu și-au văzut propriile rezultate – în schimb acestea au fost trimise lui Fayed.

„Nu există niciun beneficiu pentru nimeni să știe care este starea mea de sănătate sexuală, cu excepția cazului în care plănuiești să te culci cu cineva, ceea ce mi se pare destul de înfricoșător acum”, spune Katherine, care era asistentă executivă în 2005.

„Cultura fricii. El punea microfoane unde dorea”

Toate femeile cu care a vorbit BBC au povestit că s-au simțit intimidate la locul de muncă, ceea ce le-a împiedicat să vorbească.

Sarah a explicat: „A existat cu siguranță o cultură a fricii în întregul magazin - de la cel mai mărunt până la cel mai important angajat.”

Alții au povestit BBC că au crezut că telefoanele din Harrods erau ascultate și că femeilor le-a fost frică să vorbească între ele despre abuzurile lui Fayed, temându-se că sunt filmate de camere ascunse.

Fostul director adjunct al securității, Eamon Coyle, a confirmat acest lucru, explicând că, într-adevăr, o parte din munca sa era să asculte casetele apelurilor înregistrate. Camerele care puteau înregistra au fost, de asemenea, instalate în tot magazinul, a spus el, inclusiv în apartamentele executive.

„El punea microfoane unde dorea.”

Harrods a declarat pentru BBC într-o declarație că acestea au fost acțiunile unui individ „hotărât să abuzeze de puterea sa”, pe care le-a condamnat în termenii cei mai duri.

Acesta a spus: „Harrods-ul de astăzi este o organizație foarte diferită de cea deținută și controlată de Al Fayed între 1985 și 2010, este una care încearcă să pună bunăstarea angajaților noștri în centrul a tot ceea ce facem”.

Încercări de demascare

Au existat o serie de încercări de a-l demasca pe Fayed înainte de moartea sa, în special Vanity Fair în 1995, cu un articol care susținea rasismul, supravegherea personalului și comportamentul sexual inadecvat. Acesta a declanșat un proces de calomnie.

Ulterior, Mohamed Al Fayed a fost de acord să renunțe la proces, cu condiția ca toate dovezile suplimentare pe care revista le adunase cu privire la comportamentul său sexual necorespunzător în vederea pregătirii unui proces să fie puse sub cheie. Înțelegerea lui Fayed a fost negociată de un cadru superior de la Harrods.

În 1997, emisiunea The Big Story de la ITV a raportat alte acuzații grave. Una dintre femeile din ancheta BBC, Ellie, nume fictiv, avea 15 ani în 2008 când a raportat poliției o agresiune - o acuzație care a ținut prima pagină a ziarelor - dar care nu s-a soldat cu nicio acuzație.

În 2017, emisiunea Dispatches de la Channel 4 a difuzat acuzații agresiune și hărțuire, o femeie renunțând pentru prima dată la dreptul său la anonimat. Acest reportaj a dat curaj unor femei să iasă în față și a fost urmat de o investigație în 2018 pe Channel 4 News.

Dar abia acum, după ce Mohamed Al Fayed a murit anul trecut, multe dintre femei s-au simțit în putere să vorbească public despre viol și tentativă de viol.

Bani și acorduri de confidențialitate

Documentarul BBC arată că, în 2009, Gemma a trebuit să semneze un acord de confidențialitate, un contract obligatoriu din punct de vedere juridic care garantează confidențialitatea informațiilor.

Gemma spune că, după ce a fost violată, a contactat un avocat care i-a spus lui Harrods că își părăsește locul de muncă pe motiv de hărțuire sexuală. Gemma spune că nu s-a simțit capabilă, la acel moment, să dezvăluie întreaga amploare și gravitate a agresiunilor lui Fayed.

Harrods a fost de acord că ea poate pleca și că îi va plăti o sumă de bani în schimbul distrugerii tuturor dovezilor și al semnării unui contract de confidențialitate. Gemma spune că un membru al echipei de resurse umane a Harrods a fost prezent în timp ce distrugerea documentelor a avut loc.

BBC a auzit că femeile au fost amenințate și intimidate de către directorul de atunci al securității Harrods, John Macnamara, pentru a le împiedica să vorbească.

Paisprezece dintre femeile cu care BBC a vorbit au depus recent o plângere civilă împotriva Harrods pentru daune. Proprietarii actuali ai magazinului au început să le soluționeze în iulie 2023.

Sophia și Harrods au avut nevoie de cinci ani pentru a ajunge la un acord. În cazul ei, magazinul și-a exprimat regretul, dar nu și-a recunoscut răspunderea. Multe alte femei se gândesc acum să acționeze în justiție Harrods.

Harrods a declarat pentru BBC: „De când au ieșit la iveală noi informații în 2023 despre acuzațiile istorice de abuz sexual din partea lui Al Fayed, a fost prioritatea noastră să soluționăm cererile în cel mai rapid mod posibil. Acest proces este încă disponibil pentru orice actual sau fost angajat Harrods.

„Deși nu putem repara trecutul, am fost hotărâți să facem ceea ce trebuie ca organizație, conduși de valorile pe care le susținem astăzi, asigurându-ne în același timp că un astfel de comportament nu se poate repeta niciodată în viitor.”

Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Am făcut parte din acest coșmar”. Mărturia șocantă a unuia dintre bărbații acuzați de viol în cazul Pelicot, care a revoltat Franța

Dosar penal deschis în Suceava: o pădure a fost otrăvită pentru a putea fi tăiată. Cum au acționat făptașii

Un spion CIA a drogat, violat și fotografiat zeci de femei timp de mai mulți ani. Ce pedeapsă a primit

London Evening Standard renunță la ediția zilnică de print, la 197 de ani de la apariție

Partenerii noștri