Live

Pradă de război. Avioane americane, arme și ochelari cu „night vision” au ajuns în mâinile talibanilor

Data actualizării: Data publicării:
Talibanii se aprovizionează cu muniție și echipament american de pe marginea drumului. Sursă foto: Profimedia Images

După retragerea trupelor străine din Afganistan și asaltul talibanilor, care a culminat cu cucerirea capitalei Kabul și proclamarea Emiratului Islamic al Afganistanului, armamentul american care era destinat forțele de securitate afgane susținute de occident a ajuns pe mâna militanților talibani, potrivit Reuters.

În urmă cu aproximativ o lună, Ministerul Apărării din Afganistan a postat pe rețelele de socializare fotografii cu șapte elicoptere noi care soseau la Kabul și care erau livrate de către armata SUA. 

„Afganii vor continua să vadă acest tip de sprijin și în viitor, declara secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, câteva zile mai târziu la Pentagon.

Cu toate acestea, în câteva săptămâni, talibanii au reușit să captureze cea mai mare parte a țării, precum și toate armele și echipamentele lăsate în urmă de forțele afgane care fugeau.

Mai multe imagini răspândite în online arătau cum insurgenții care înaintau oraș cu oraș, inspectau vehiculele de război americane ale armatei afgane și deschideau lăzile noi cu arme de foc, echipamente de comunicații și drone militare. 

Vehicul Humvee, capturat de talibani. Foto: Profimedia Images

Tot ceea ce nu a fost distrus este acum în mâinile talibanilor, a declarat pentru Reuters un oficial american, sub protecția anonimatului.

Atât actualii, cât și foștii oficiali americani consultați de Reuters susțin că există motive de îngrijorare că armele ar putea fi folosite pentru a ucide civili, că ar putea fi confiscate de alte grupuri militante, cum ar fi ISIS, pentru a ataca interesele SUA în regiune, sau că ar putea fi chiar predate adversarilor geopolitici ai SUA, cum ar fi China și Rusia.

Administrația președintelui Joe Biden a transmis că este îngrijorată de faptul că armele americane au căzut în mâinile talibanilor și are în vedere o serie de opțiuni pentru a elimina această problemă. 

Oficialii au declarat că lansarea de atacuri aeriene împotriva echipamentelor de mari dimensiuni, precum elicopterele, nu este exclusă, dar există temeri că o astfel de mișcare ar stânie o furie foarte mare în rândul talibanilor, într-un moment în care principalul obiectiv al SUA este evacuarea oamenilor de pe aeroportul din Kabul.

Citește și: „SUA nu poate asigura trecerea în siguranță pe aeroportul din Kabul”. Încercările disperate ale Occidentului de a-și evacua cetățenii

Un alt oficial american a afirmat că, deși nu există încă numere definitive, actuala evaluare a informațiilor cuprinde estimări în legătură cu faptul că talibanii controlează mai mult de 2.000 de vehicule blindate, inclusiv cunoscutele Humvees ale armatei SUA, dar și circa 40 de aeronave, inclusiv vestitele elicoptere de atac americane UH-60 Black Hawks, cât și dronele militare ScanEagle.

Am văzut deja luptători talibani înarmați cu arme fabricate de SUA, pe care le-au confiscat de la forțele militare afgane. Acest lucru reprezintă o amenințare semnificativă pentru Statele Unite și aliații noștri, a declarat Michael McCaul, congressmanul republican care face parte din Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților. 

„Trofeele” talibanilor

Viteza cu care talibanii au cucerit Afganistanul amintește de momentul din 2014, atunci când militanții grupării jihadiste Stat Islamic (ISIS) au capturat armele furnizate de armata SUA forțelor de securitate irakiene.

Între 2002 și 2017, SUA au oferit armatei afgane armament în valoare de aproximativ 28 miliarde de dolari, care a inclusiv arme, rachete, ochelari de vedere pe timp de noapte și chiar drone de mici dimensiuni pentru colectarea informațiilor.

Aeronavele precum elicopterele UH-60 Black Hawks au reprezentat cel mai vizibil semn al asistenței militare americane și ar fi trebuit să fie cel mai mare avantaj al armatei afgane în fața talibanilor.

Mai mulți militari NATO care urcă la bordul unui elicopter UH-60 Black Hawks al armatei SUA. Sursă foto: Profimedia Images

Între 2003 și 2016, Statele Unite ale Americii au furnizat forțelor militare afgane 208 aeronave, potrivit Biroului pentru Responsabilitate Guvernamentală al SUA.

În ultima săptămână, multe dintre aceste aeronave au fost utilizate de piloții afgani pentru a scăpa de talibani. Unul dintre oficialii americani a declarat că între 40 și 50 de aeronave pilotate de afgani au zburat în Uzbekistan în căutarea unui refugiu.

De altfel, chiar înainte de a prelua puterea la Kabul în cursul weekendului trecut, talibanii începuseră o campanie de asasinare a piloților afgani antrenați de forțele militare occidentale. 

Citește și: Talibanii stau pe resursele minerale de 1 trilion de dolari, de care lumea are nevoie disperată

La momentul în care talibanii au intrat în Kabul și au dat jos de la putere guvernul condus de Ashraf Ghani, unele aeronave militare destinate forțelor de securitate afgane se aflau în Statele Unite pentru întreținere. Washingtonul a transmis că acestea vor rămâne pe teritoriul SUA. Aeronavele care erau în pregătire să fie destinate forțelor afgane vor fi utilizate, în schimb, de către armata SUA pentru a ajuta la evacuarea oamenilor de pe aeroportul din Kabul.

Actualii și foștii oficiali americani spun că, deși sunt îngrijorați de accesul talibanilor la elicopterele de luptă americane, aeronavele necesită întreținere frecventă, iar pilotarea acestea este deosebit de complicată și necesită o pregătire extinsă pentru putea fi ridicate de la sol și pentru a zbura cu ele. 

În mod ironic, faptul că echipamentul nostru se defectează atât de des este un fel de salvator de vieți în acest caz, a spus un al treilea oficial american, păstrându-și anonimatul. 

Generalul american în rezervă al Armatei SUA, Joseph Votel, care a supravegheat operațiunile militare americane din Afganistan în calitate de șef al Comandamentului Central al SUA între 2016 și 2019, a declarat că cea mai mare parte a armamentului de ultimă generație capturat de talibani, inclusiv aeronavele de luptă, nu a fost echipate cu tehnologia americană care ar putea permite accesul talibanilor la informații clasificate ale Pentagonului.

„În unele cazuri, multe dintre componentele militare intrate pe mâna talibanilor vor fi asemănătoare cu niște trofeele", a afirmat generalul Votel.

Avantajele echipamentului militar american 

Există, însă, o îngrijorare sporită cu privire la unele dintre arme și echipamente mai ușor de utilizat, cum ar fi ochelarii de vedere pe timp de noapte.

Începând cu anul 2003, SUA au furnizat forțelor de securitate afgane cel puțin 600.000 de arme de infanterie, inclusiv puști de asalt M16, 162.000 de echipamente de comunicații și peste 16.000 de dispozitive care permit vederea pe timp de noapte.

„Capacitatea de a opera noaptea schimbă cu adevărat jocul", a declarat pentru Reuters un asistent al Congresului SUA.

Un soldat american scanează potențialele amenințări folosind ochelarii de vedere pe timp de noapte în provincia Ghazni din Afganistan. Sursă foto: Profimedia Images

Alți generali americani, printre care și Joseph Votel, au transmis că armele mici confiscate de insurgenți, cum ar fi mitralierele, mortierele, precum și piese de artilerie, inclusiv obuzierele, ar putea oferi talibanilor un avantaj împotriva oricărei rezistențe care ar putea apărea în fortărețele istorice anti-talibane, cum ar fi Valea Panjshir, situată la aproximativ 150 de kilometri nord-est de Kabul.

Citește și: În nord-estul Afganistanului se pregătește o ofensivă împotriva talibanilor, condusă de fiul fostului comandat afgan Ahmad Shah Massoud

Oficialii americani au declarat că se așteaptă ca majoritatea armelor să fie folosite de talibani, dar este încă mult prea devreme pentru a previziona ceea ce plănuiesc să facă aceștia, inclusiv dacă intenționează să vândă echipamentele statelor rivale ale SUA precum este China. 

Andrew Small, expert în politică externă și cercetător în cadrul organizației German Marshall Fund din Washington, a declarat că talibanii ar putea acorda Beijingului accesul la orice armă americană asupra căreia ar avea acum controlul.

Unul dintre oficialii americani a declarat că un astfel de scenariu este puțin probabil, iar China nu ar avea nimic de câștigat, pentru că „Beijingul are probabil deja acces la aceste arme și echipamente”.

Actuala situație, spun experții, evidențiază faptul că Statele Unite au nevoie de un mod mai bun de a monitoriza echipamentele pe care le oferă aliaților. Oficialii SUA ar fi putut face mult mai mult pentru a se asigura că aceste provizii acordate forțelor de securitate afgane sunt monitorizate și inventariate îndeaproape, a declarat Justine Fleischner, cercetătoare în cadrul organizației Conflict Armament Research din Marea Britanie.

„Dar este prea târziu pentru ca aceste eforturi să aibă vreun efect în Afganistan”, a mai spus Fleischner.

Citește și: 
Drama unei deputate și a unui fost general din Afganistan, vânați de talibani. Fiul lor, aflat în România, face un apel disperat

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO David Popovici și-a cumpărat o mașină de trei ori mai scumpă decât cele primite de la Țiriac: ”Mi-am permis”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Agenți sub acoperire și o călătorie în Fiji: Cum a căzut în capcana FBI șeful unei rețele de contrabandă vitale pentru armata lui Putin

Reacția lui Donald Trump după atacul din New Orleans: SUA sunt „bătaia de joc a lumii”

Filmul atacului din New Orleans. Ce făcea suspectul cu o zi înainte de masacru. FBI: „A fost sută la sută inspirat de ISIS”

Elon Musk atacă guvernul lui Keir Starmer și cere organizarea de noi alegeri în Regatul Unit

Partenerii noștri