Live

Povestea singurului medic care merge călare la pacienții săi. Îngrijește 1.500 de oameni dintr-o zonă inclusă în patrimoniul UNESCO

Data actualizării: Data publicării:
Povestea singurului medic care merge călare la pacienții săi. FOTO: Captură Digi24

În regiunea Langhe din nord-vestul Italiei îl întâlnim pe medicul Roberto Anfosso. Un om neobișnuit, de fapt unic în zilele noastre, pentru că face vizite călare la domiciliu. Își poartă echipamentul într-o desagă pusă pe spatele calului. După cum vă puteți imagina, Roberto oferă un serviciu important: la urma urmei, vârsta medie a pacienților lui este de 70 de ani, iar unii depășesc chiar 100. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta la ora 19:30.

Ambra și Roberto - un duo inseparabil din Langhe, regiunea italiană Piemont. Dar aceasta nu este o plimbare de plăcere, pentru că vorbim de muncă.

Roberto Anfosso, medic: "Eu sunt medicul-șef, iar iapa este asistenta mea. E atât prietena mea, cât și un mesaj pe care îl transmit pacienților."

Cei doi călătoresc în sus și-n jos pe terenul deluros. Atât timp cât nu este o urgență, doctorul Anfosso preferă să călărească până la pacienții săi. 

Roberto Anfosso, medic: "Ambra este noua mea iapă. O am de trei ani. Un medic care vine călare la pacienții lui este văzut drept cineva care are timp pentru ei. Știind că doctorul lor își face timp pentru ei, pacienții se simt mai bine, se simt mai bine îngrijiți."

Roberto Anfosso este medic de patru decenii. Acum 15 ani a decis să combine hobby-ul cu meseria. Răspunsul pacienților a fost pozitiv, dar el trebuie să fie pregătit pentru orice.

Roberto Anfosso, medic: "Această desagă are lucrurile necesare pentru serviciu. În cealaltă e tot ce am nevoie ca să leg iapa în timp ce îmi văd pacienții. Odată, a fugit în timp ce eu consultam pe cineva. A rupt cârligul și a plecat."

Trecând de la un trap ușor la un galop elegant, Ambra și Roberto parcurg cel puțin 80 de kilometri pe săptămână.

Roberto Anfosso, medic: "Calul simbolizează putere, eleganță, vitalitate. Toate acestea sunt caracteristici care le lipsesc pacienților mei din cauza bolii sau bătrâneții. Așa că atunci când vin cu Ambra, e ca și cum le-am reda toate acele lucruri."

Roberto are grijă de aproximativ 1.500 de pacienți, în satele mici din această regiune viticolă faimoasă. Din 2014, zona este inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Adele Altare, viticultoare: "Sunt mereu fericită când vine în vizită. E ca pe vremuri, când nu existau mașini. E ceva special în toată chestia asta."

Roberto Anfosso, medic: "Suntem singurul centru de sănătate din toată Italia în care, atunci când chemi un medic, trimitem cavaleria – fără niciun cost!"

Se spunea odinioară că nicio oră din viață nu e risipită atunci când ești în șa. Iar Roberto Anfosso nu poate decât să fie de acord cu asta.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mersul pe trotinetă electrică, doar cu asigurare și cască. Țara europeană care a înăsprit codul rutier

Italia a învins Slovacia în finală şi a câştigat Billie Jean King Cup. Sezon remarcabil pentru Paolini

Doi italieni sunt cercetați penal pentru spionaj în favoarea Rusiei

Atenţionare de călătorie MAE: Grevă generală ce va afecta toate tipurile de transport din Italia, la finalul lunii noiembrie

Partenerii noștri