Live

Povestea de dragoste dintre Trump și Kim, dezvăluită în scrisorile dintre cei doi lideri: Nu voi uita momentul în care v-am strâns mâna

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump și Kim Jong-un în timpul întâlnirii celor doi lideri la Zona Demilitarizată dintre cele două Corei, în 2019. Foto: Profimedia Images

Cartea jurnalistului american Bob Woodward, „Rage”, în care se fac dezvăluiri despre felul în care arată Casa Albă în era Trump, prezintă detalii în privința cele mai bizare relații diplomatice – cea dintre președintele Donald Trump și dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. Woodward a avut acces la corespondența dintre cei doi și a citit 25 de scrisori trimise de Kim lui Trump și vice-versa. CNN a obținut transcrierea a două dintre aceste scrisori.

Donald Trump a descris, anterior, aceste scrisori ca fiind „scrisori de dragoste”. Woodward spune că felul în care s-au curtat cei doi prin scrisori a fost motivul pentru care Donald Trump a trecut de la a îl batjocori public pe Kim numindu-l „omul-rachetă”, „grăsan și mititel” și amenințând cu „foc și furie”, la a deveni primul președinte american care se întâlnește cu un dictator nord-coreean. Woodward mai spune că bizarele scrisori sunt pline de „declarații de fidelitate personală, genul care ar fi fost spuse de cavalerii mesei rotunde sau de doi îndrăgostiți”.

În scrisorile sale către Trump, Kim i se adresează președintelui american cu „Excelența Voastră”, iar textul este încărcat de metafore și de texte siropoase:

„Nici măcar acum nu pot să uit acel moment în timp în care am ținut mâna Excelenței voastre în acel loc frumos și sacru, în timp ce toată lumea ne privea cu mare interes. Sper să pot trăi din nou onoarea acelei zile”, îi scria Kim lui Trump în data de 25 decembrie 2018, după prima lor întâlnire oficială la Singapore. „O altă întâlnire între mine și Excelența Voastră ar fi ca o scenă dintr-un film fantastic”, adaugă Kim.

Donald Trump pășește spre Kim Jong-un care îl privește cu adulație. Foto: Profimedia Images

De cealaltă parte, răspunsurile lui Trump sunt ceva mai directe, însă pline și ele de adulație la adresa destinatarului. În 28 decembrie, președintele american i-a răspuns lui Kim: „Asemeni dumneavoastră, nu am niciun dubiu că un mare rezultat va fi obținut între cele două țări ale noastre, și că singurii doi lideri care pot să îl obțină suntem noi doi”.

Dintre cele 27 de scrisori, doar două au fost date publicului de Donald Trump pe contul său de Twitter. Woodward a le-a citit pe toate, însă nu a putut să le copieze ci doar să înregistreze transcrierea conținutului pentru a îl publica în carte.

Decizia lui Donald Trump de a se întâlni cu Kim de trei ori - în Singapore, Vietnam și în Zona Demilitarizată dintre cele două Corei – vor fi cu siguranță cele mai notabile evenimente ale președinției lui Trump. Întâlnirile și scrisorile au venit după o perioadă de tensiuni semnificative în 2017, an în care Phenianul a făcut mai multe teste nucleare prin care a sperat să provoace Statele Unite. Trump a reacționat de fiecare dată prin a îl șicana pe liderul nord-coreean cu postări pe Twitter.

„Să fiu în prezența ta astăzi a fost cu adevărat incredibil!”

După a două întâlnire între cei doi, în Vietnam, Kim i-a scris din nou lui Trump, în iunie 2019: „Fiecare minut pe care l-am împărtășit acum 103 zile în Hanoi a fost un moment de glorie care va rămâne o amintire de preț. Cred, de asemenea, că prietenia profundă și specială dintre noi va funcționa precum o forță magică”.

Trump a continuat și el să își măgulească omologul nord-coreean într-o altă scrisoare din iunie 2019 trimisă imediat după ce președintele american a propus o nouă întâlnire, de această dată în Zona Demilitarizată care desparte cele două Corei.

„Doar noi doi, lucrând împreună, vom putea rezolva problemele dintre cele două țări și vom încheia aproape 70 de ani de ostilitate, vom aduce o eră de prosperitate în peninsula coreeană care va depăși până și cele mai mărețe așteptări – iar tu vei fi cel care le va conduce. Va fi un eveniment istoric!”, scria Donald Trump. „Să fiu în prezența ta astăzi a fost cu adevărat incredibil!”, a continuat Trump într-o altă scrisoare, imediat după întâlnirea dintre cei doi. El a atașat prima pagină a ziarului The New York Times în care apăreau cei doi, iar două zile mai târziu i-a trimis dictatorului nord-coreean 22 de fotografii de la întâlnire: „Aceste fotografii sunt amintiri extraordinare pentru mine și surprind prietenia unică dintre noi”.

Foto: Profimedia Images

Relația dintre cei doi a mai cunoscut și momente dificile, însă. Dezamăgit că exercițiile militare ale Statelor Unite cu Coreea de Sud nu au fost oprite, Kim i-a scris din nou lui Trump, purtându-se ca un „iubit supărat”: „Mă simt ofensat și nu vreau să ascund aceste sentimente de tine. Sunt foarte, foarte supărat. Excelența voastră, sunt extrem de mândru și onorat că avem o relație în care pot să vă trimit și primesc astfel de gânduri sincere”.

Cum a ajuns Donald Trump să înfiripe „o prietenie magică” cu Kim Jong-un

Trump și Kim au început să își scrie unul celuilalt după o perioadă de tensiuni grave în 2017, când Coreea de Nord a început escaladarea provocărilor sale. Testele nucleare constante și agresivitatea regimului au primit din partea lui Trump un răspuns copilăresc – președintele american a început să scrie mesaje batjocoritoare pe Twitter și să îl numească pe Kim „micuțul om-rachetă”.

În alte mesaje, ceva mai agresive, Trump a amenințat că va arunca cu „foc și furie așa cum lumea nu a mai văzut niciodată”, fapt ce i-a alarmat pe cei din echipa lui Trump care se ocupau de securitatea națională, pentru că părea că Statele Unite se apropie cu viteză de un război nuclear cu Coreea de Nord. Woodward spune că Jim Mattis, pe atunci secretarul pentru Apărare în guvernul lui Trump i-a spus președintelui „șicanele și umilirea publică sunt comportamente demne de clasa a doua”.

În interviurile sale cu Woodward, Trump afirmă cu convingere că decizia sa de a se întâlni cu Kim față în față a dus la evitarea războiului. Criticii lui Trump, însă, afirmă că întâlnirile cu dictatorul nord-coreean nu au făcut decât să îi confere acestuia legitimitate pe scena internațională și că Trump nu a reușit nici măcar să obțină denuclearizarea Coreei de Nord.

Strategia lui Trump pentru denuclearizarea Coreei de Nord a fost să îl invite pe Kim la un film

Pentru a îl convinge pe Kim să renunțe la instalațiile nucleare, despre care Trump i-a spus dictatorului nord-coreean că le „cunoaște pe toate, în cel mai mic detaliu”, președintele american l-a curtat intens pe acesta. Când, până la urmă, a văzut că nu există cale de a îl convinge, Trump a schimbat abordarea: „Nu vrei să faci și alte lucruri decât să lansezi rachete în aer? Nu vrei să mergem la un film împreună? Să jucăm un meci de golf?”

După ce Woodward a obținut corespondența dintre Trump și Kim, președintele american a sunat să îl avertizeze, în ianuarie 2020: „Nu puteți să îl insultați pe Kim! Nu vreau să ajungem într-un nenorocit de război nuclear pentru că l-ați insultat!”

Editor: Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Partenerii noștri