A doua întâlnire față în față între președintele SUA, Donald Trump, şi Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, are loc miercuri, la Hanoi, capitala Vietnamului. La ora 13:30 - ora României - cei doi vor avea o conversaţie scurtă, la care vor fi prezenţi doar translatorii. Apoi vor participa la cină, unde fiecare dintre ei va avea doi invitaţi.
ACTUALIZARE. Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au întâlnit miercuri la Hanoi, fiind al doilea summit între SUA şi Coreea de Nord, scrie CBS. Donald Trump a afirmat că transmite „oricui ascultă” că statul nord-coreean va avea un viitor economic „minunat”, adăugând că Statele Unite vor ajuta Phenianul în acest sens, fără să ofere însă detalii. De asemenea, preşedintele a precizat că va avea loc o conferinţă de presă joi „la un moment dat” după încheierea summit-ului.
Preşedintele american şi dictatorul nord-coreean vor avea o rundă de discuţii şi joi.
Donald Trump are o zi plină, înaintea întâlnirii cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. Liderul de la Casa Albă a ajuns miercuri dimineața la palatul prezidenţial din Hanoi, pentru discuţii cu omologul său vietnamez. De asemenea, preşedintele american se va întâlni şi cu şeful guvernului.
Foste inamice, Statele Unite şi Vietnamul şi-au dezvoltat relaţiile în ultimii ani deoarece ambele ţări văd China drept un adversar.
Donald Trump şi Kim Jong-un se vor întâlni la hotelul Metropole la ora locală 18:30 (13:30 ora României) pentru o discuţie de 20 de minute, urmată de o cină alături de consilieri, a anunţat Casa Albă. Interiorul elegant al hotelului vechi de 118 ani era plin de agenți de securitate şi diplomaţi de la ambele părţi marţi, membrii staff-ului făcând ultimele pregătiri.
Joi, cei doi lideri vor avea o serie de întâlniri, însă nu a fost anunţat locul.
Primul summit Trump-Kim. Cu ce rezultate
La prima lor întâlnire, din Singapore, în iunie 2018, cei doi s-au angajat să acţioneze pentru dezarmarea nucleară şi pacea permanentă în Peninsula Coreeană. Războiul Coreean (1950-1953) nu s-a încheiat oficial, cele două părţi ajungând la o încetare a ostilităţilor, însă un acord de pace oficial nu a fost semnat niciodată.
Întâlnirea din Singapore – prima dintre un preşedinte american aflat în funcţie şi un lider nord-coreean – s-a încheiat într-o notă pozitivă, însă nu au fost înregistrate de atunci progrese substanţiale în ceea ce priveşte dezarmarea nucleară a Nordului.
Ambele părţi sunt presate să ajungă la măsuri concrete de această dată - ce paşi ar trebui Coreea de Nord să facă pentru a renunţa la arme şi ce vor oferi la schimb Statele Unite.
SUA doresc ca Nordul să renunţe complet la arsenalul său nuclear, în timp ce Phenianul cere ca Washingtonul să renunţe la aşa-zisa „umbrelă nucleară” asupra Coreei de Sud, o asigurare prin care SUA se angajează să protejeze Sudul.
Oficialii serviciilor secrete americane au afirmat că nu există niciun semn care să indice că Nordul va renunţa vreodată complet la arsenalul său nuclear, pe care îl vede ca pe o garanţie privind securitatea naţională, iar analiştii consideră că Phenianul se va angaja la o dezarmare semnificativă doar dacă Washingtonul va limita sancţiunile impuse.
Donald Trump a afirmat că va lua în calcul o astfel de măsură doar dacă Coreea de Nord va face ceva „semnificativ”.
Orice acord la care s-ar ajunge va fi, cel mai probabil, criticat de membrii americani ai Congresului şi alţi sceptici care se îndoiesc că Nordul chiar este dispus să renunţe la arme şi sunt îngrijoraţi că SUA şi-ar putea submina astfel interesele regionale. Trump ignoră aceste critici, făcând referire la oprirea testelor nucleare începând cu 2017 şi susţinând că Statele Unite ar fi ajuns la război cu Phenianul dacă el nu era preşedinte.
„Democraţii ar trebui să nu mai vorbească despre ce ar trebui să fac cu Coreea de Nord şi să se întrebe de ce nu au făcut ei acel „ceva” în cei opt ani ai Administraţiei Obama?”, a scris Trump pe Twitter.
Înaintea summit-ului, Trump a arătat o poziţie flexibilă, declarând că nu se grăbeşte să ajungă la dezarmarea nucleară a Coreei de Nord.
Cele două părţi au discutat despre măsuri specifice şi verificabile de dezarmare nucleară, precum prezenţa unor inspectori la închiderea reactorului nuclear Yongbyon, conform unor oficiali sud-coreeni şi americani.
Concesiile din partea SUA ar putea include deschiderea birourilor de legătură, declararea sfârşitului Războiului Coreean sau deschiderea drumului către noi proiecte inter-coreene.