Live

Galerie Foto Posibilă lovitură de stat în Bolivia. Armata a luat cu asalt palatul prezidențial, iar tancuri și soldați au ocupat străzile

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Palatul prezidențial din Bolivia a fost luat cu asalt de soldați în ceea ce pare să fie o tentativă de lovitură de stat militară, relatează BBC.

„Ne vom recupera patria”, a declarat generalul Juan Jose Zuniga, miercuri, în fața reporterilor din Plaza Murillo, spațiul fiind ocupat de soldați și de tancuri.

Fostul președinte Evo Morales îl acuză pe Zuniga că intenționează să preia puterea prin forța armelor și a cerut susținătorilor democrației să iasă în stradă și să blocheze drumurile. Președintele în funcție, Luis Arce, a denunțat „mișcările neregulate” ale trupelor armatei boliviene și a cerut ca „democrația să fie respectată”.

„O grupare a regimului special Mendez Arcos a preluat controlul Pieței Murillo cu lunetiști. Pare că ne aflăm în fața unei tentative premeditate de lovitură de stat. Cer oamenilor cu instinct democratic să iasă să protejeze patria de grupări militare care vor să acționeze împotriva democrației și a poporului”.

Și ministra Maria Nela Prada a publicat pe Facebook imagini video din clădirea prezidențială și a spus că este martora unei tentative de lovitură de stat.

„Mă aflu în palatul poporului. După cum vedeți, Plaza Murillo a fost ocupată de tancuri și de soldați. Din ce înțelegem, este vorba de o facțiune a armatei”, a declarat ea, menționând și că militarii au ocupat toate colțurile pieței și că nu permit intrarea și ieșirea nimănui din perimetru.

Evo Morales, primul președinte al Boliviei provenit din majoritatea indigenă din această țară, a implementat un program radical de rezolvare a problemelor sociale extreme și diviziunilor profunde din această țară sud-americană.

El a demisionat în 2019, după 14 ani la putere, iar în locul său a venit senatoarea de opoziție Jeanine Anez. Președintele actual a câștigat puterea în alegerile din 2020, readucând Mișcarea Pentru Socialism (MAS) a lui Morales la putere.

Bolivia are o lungă istorie a loviturilor și contra-loviturilor de stat, însă sistemul politic a fost stabil democratic de la începutul tranziției spre stat de drept de la începutul anilor 1990.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Răsturnare de situație! Decizia UEFA în cazul lui Jude Bellingham, după gestul incalificabil din meciul cu Slovacia

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Protest uriaș al evreilor ultra-ortodocși la Ierusalim. Mii de oameni au intrat în confruntări violente cu polițiștii

Acuzaţi de tentativă de lovitură de stat, militarii rebeli din Bolivia s-au retras. Șeful armatei a fost demis

Lovitură pentru Netanyahu: Instanța supremă din Israel a decis că evreii ultraortodocși trebuie să fie recrutați în armată

Zelenski demite un general de top, după o plângere a unui comandant Azov. "A ucis mai mulți ucraineni decât orice general rus"

Partenerii noștri