Live

Polonia reacționează după ce Putin a spus că teritoriile sale au fost „cadou de la Stalin”: Un criminal îl albește pe alt criminal

Data publicării:
Crimeea joacă un rol esențial în planul neoimperialist al lui Vladimir Putin, care va face „tot posibilul” să îi împiedice pe ucraineni să elibereze peninsula. Foto: Profimedia Images

Ambasadorul Rusiei la Varșovia a fost convocat „de urgență”, sâmbătă, de diplomația poloneză, după ce dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, a făcut declarații cu privire la integritatea teritorială a țării și la granițele acesteia. Guvernul de la Varșovia consideră că declarațiile acestuia au fost „provocatoare”: „este o tentativă de albire a criminalului de război care a fost Stalin de către un alt criminal de război, care este Putin astăzi”.

Sângerosul dictator rus a acuzat, vineri, Polonia că are „planuri revanșarde” și că intenționează să „recupereze” teritorii din vestul Ucrainei, reluând una dintre susținerile ridicolului său omolog și partener de invazie, Aleksandr Lukașenko. Rusia și Belarusul acuză constant Polonia că vrea să „atace” Ucraina.

Putin a susținut, între altele, că regiunile de vest ale Poloniei actuale au fost un „cadou al lui Stalin” făcut polonezilor după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Convocarea ambasadorului rus este o urmare a „declaraţiilor provocatoare ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, precum şi a ameninţărilor şi a altor acţiuni neprietenoase ale Federaţiei Ruse faţă de Polonia şi faţă de aliaţii noştri”, a declarat Pawel Jablonski, oficial cu rang de ministru în diplomația poloneză. 

„Întâlnirea a fost foarte scurtă”, a precizat el pentru presă la finalul acesteia. „Granițele între ţări sunt absolut de neatins şi Polonia se opune oricărei revizuiri” a acestora, a declarat Jablonski.

Prim-ministrul guvernului Poloniei, Mateusz Morawiecki, i-a răspuns, vineri seara, printr-o postare pe Twitter, lui Putin, reiterând că „Stalin a fost un criminal de război, responsabil de moartea a sute de mii de polonezi” în timpul şi după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Jablonski, este o „tentativă de albire a criminalului de război care a fost Stalin de către un alt criminal de război, care este Putin astăzi”.

În aplicarea deciziilor luate în 1945 de marile puteri la finalul conflictului mondial, Polonia a fost deplasată cu 300 km pătrați spre vest, comparativ cu harta de dinaintea războiului.

Uniunea Sovietică a păstrat, astfel, teritoriile poloneze pe care le anexase în 1939, când a invadat Polonia alături de naziști, în timp ce Polonia a beneficiat, în schimb, de câteva regiuni care aparţinuseră Germaniei - Silezia, Pomerania, Brandenburg-ul de Est, sudul Prusiei Orientale și fostul Oraș Liber Danzig.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Serghei Polunin, dansatorul ucrainean cu portretul lui Putin tatuat pe piept, anunţă că părăseşte Rusia

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Partenerii noștri