Live

Politico: UE vrea să atragă Africa departe de influența Chinei, după ce Beijingul a început să ofere mai puțini bani

Data publicării:
Calea ferată Mombasa-Nairobi din Kenya este unul dintre proiectele africane finanțate de China. Foto: Profimedia Images

În contextul în care China își reduce investițiile în Africa, Europa caută să-și întărească influența în zonă. La o reuniune de două zile din această săptămână, la care vor participa liderii europeni și cei africani în Bruxelles, UE speră să prezinte o serie de proiecte importante care vor beneficia de o finanțare de 150 de miliarde de euro, pe care deja a promis-o vecinilor de la sud de Europa, scrie Politico.

Un proiect de document pregătit înainte de summitul cu liderii Uniunii Africane, consultat de Politico, prevede o serie de proiecte ambițioase pentru îmbunătățirea conectivității digitale, construirea de noi legături de transport și accelerarea tranziției către surse de energie cu un nivel scăzut de carbon. Toate sunt parte a strategiei UE „Global Gateway” – văzută ca un răspuns geostrategic la inițiativa „Belt and Road”, considerat noul Drum al Mătăsii al Chinei.

„Este un moment bun pentru Global Gateway. Este în mod clar o idee bună dar trebuie să ne asigurăm că este finanțată adecvat pentru a spune credibil că se ridică la nivelul promisiunii sale de a contracara Belt and Road”, a spus Anna-Michelle Asimakopoulou, vicepreședintele Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European. „Ei trebuie să simtă diferența”.

Un oficial al UE a spus, pentru Politico, că Europa ar putea interveni în Africa, în vreme ce China se retrage. „Banii mulți ai Chinei nu mai sunt acolo, dacă compari cu acum câțiva ani. Chinezii au o problemă reală în Africa”.

China a investit mai puțin în Africa, în special de la începutul pandemiei de coronavirus, ceea ce e departe de îngrijorările anterioare ale țărilor africane și occidentale privind diplomația Beijingului bazată pe capcana îndatorării.

La întâlnirea Forumului privind Cooperarea China-Africa (FOCAC) de anul trecut, președintele chinez Xi Jinping a promis investiții de 40 de miliarde de dolari pentru Africa, cu o treime mai puțin decât angajamentele anterioare. Împrumuturile acordate de China au același trend. Acestea totalizau 7,6 miliarde de dolari în 2019 – cele mai recente date disponibile – potrivit bazei de date cu împrumuturile acordate de China Africii. Aceasta reprezintă o scădere pronunțată de la vârful de 29,5 miliarde de dolari din 2016.

China a oferit însă altfel de asistență, promițând în noiembrie un miliard de doze de vaccin, pe lângă cele 200 de milioane deja livrate țărilor africane. Vaccinurile sunt un punct sensibil între UE și Africa din cauza refuzului blocului comunitar de a scoate serurile de sub protecția proprietății intelectuale, care ar permite producția mai ieftină.

În mesajul adresat în noiembrie liderilor africani, Xi a mai introdus un punct de tensiune: istoria colonială a Europei în Africa.

Xi Jinping se adresează reuniunii FOCAC din Dakar, Senegal (29 noiembrie 2021). Foto: Profimedia Images

„În ultimii 65 de ani, China și Africa au construit o fraternitate indestructibilă în efortul nostru împotriva imperialismului și colonialismului”, a spus Xi în reuniunea FOCAC înaintea de a numi „marea familie a cooperării Belt and Road”.

Lupta pentru internet

Bătălia Europei pentru influență în Africa este evidentă prin alegerea vizitelor oficialilor de rang înalt ai UE înaintea summitului de la Bruxelles -  care a fost amânat cu 16 luni din cauza pandemiei.

Margrethe Vestager, comisarul UE pentru Digital, s-a aflat luni în Abuja, Nigeria, pentru a discuta pachetul Economiei Digitale UE-Nigeria. Însă deși erau afișate doar zâmbete la întâlnirea de pe 14 februarie cu ministrul pentru Digital Isa Pantami, statul african a cochetat cu modelul de internet care este mai puțin liber și deschis decât versiunea favorită a Europei. „820 de milioane de euro până în 2024 pentru a investi în priorități comune...cu guvernanță democratică, centrată pe om”, a spus aceasta într-un mesaj pe Twitter care lasă puțin loc interpretării, în timp ce se afla în Abuja. „Avem atât de multe de făcut împreună”.

Guvernul nigerian a impus o interdicție națională pe Twitter în iunie 2021, după ce rețeaua socială a șters un mesaj al președintelui Muhammadu Buhari, care amenința secesioniștii cu represiuni violente. Restricția a fost recent înlăturată.

În acea perioadă, membri ai guvernului, inclusiv șeful de cabinet al președintelui, au zburat la Beijing pentru a afla mai multe despre Marele Firewall – sistemul de cenzură și supraveghere online din China – chiar înainte ca interdicția să fie impusă, potrivit Fundației pentru Jurnalism Investigativ.

„China a avut o relație bună cu dictatorii africani în ultimii 15 ani, cu o anumită doză de succes”, spune Philippe Le Corre, expert în China de la organizația Carnegie Endowment for International Peace, referindu-se la relația Chinei cu Africa în general. Însă în vreme ce investițiile Global Gateway vor ajuta UE să-și promoveze agenda, „banii nu vor fi de ajuns – politica este necesară”, a precizat specialistul, pentru Politico. UE trebuie să fie pricepută din punct de vedere politic pentru a evita aparența unui „ajutor naiv”, în timp ce China oferă tehnologie pentru reprimări, a adăugat acesta.

Oprirea comisarului Vestager în Abuja este o reamintire dură a provocării cu care se confruntă UE: anume că modelul digital al Beijingului este din ce în ce mai atractiv pentru regimurile autoritare din jurul lumii, punând sub umbra incertitudinii viitorul internetului deschis și accesibil.

Un alt punct de confruntare între cele două super-puteri este conexiunea fizică, pe sub apă, a internetului prin fibră optică.

Potrivit planurilor europene Global Gateway, Bruxelles-ul caută să asigure un cablu submarin internațional cu fibră optică pentru conectarea UE cu Africa de-a lungul coastei Oceanului Atlantic. „Noua conexiune va întreține suveranitatea digitală a celor două continente prin diversificarea legăturilor existente și asigurarea celor mai înalte standarde de infrastructură și securitate cibernetică”, arată documentul UE consultat de Politico.

Publicația notează că aceasta reprezintă un semnal clar al îngrijorării tot mai mari a UE privind expansiunea conectivității digitale a Chinei în unele părți ale Africii. Furnizorul de top al telecomunicațiilor chineze, Huawei, se apropie de finalizarea proiectului unui cablu care leagă Asia de Africa de Est. Proiectul, în parteneriat cu operatorul francez Orange, are o deviere prin Marseille, via Grecia și Egipt. Aceasta arată și complexitatea realității de afaceri care merge dincolo de distincția „alb-negru” de-a lungul liniilor geopolitice, potrivit Politico.

Însă o întrebare importantă rămâne: de unde vine finanțarea pentru ambițiile europene. Detaliile sunt limitate și se pare că o parte considerabilă din fondul de 150 de miliarde de euro – care va fi distribuit în următorii șapte ani – nu va veni din surse publice.

Asta are sens, spune Theodore Murphey, director pe Africa al Consiliului European pentru Relații Externe (European Council on Foreign Relations). „Dacă vrem să ne asigurăm că facem față Chinei, trebuie să combinăm toate inițiativele UE, de la instituțiile cât și statele UE pentru a ne asigura că amprenta lăsată este mai mare ca suma tuturor părților”.

Însă introduce și incertitudine, argumentează Francesca Ghiretti și Grzegorz Stec într-un raport recent publicat de MERICS, un think tank din Berlin care analizează China. „Într-o manieră oarecum europeană, Bruxelles-ul vrea să stimuleze investitorii privați și publici să aducă fondurile corespunzătoare...În ciuda stimulentelor pe care un cofondator precum UE le poate crea pentru alți investitori, găsirea investitorilor adecvați și potriviți va fi o provocare”.

Și mai este și problema condițiilor atașate finanțării UE. Oficialii blocului comunitar spun că nu vor renunța la principiile precum standardele forței de muncă, mediu și anticorupție. Pentru capitalele africane, asta ar putea înclina balanța în favoarea finanțării Belt and Road din partea băncilor chineze, care nu au obligații, scrie Politico.

Un proiect de declarație comună pe care UE speră să o pună de acord cu liderii Uniunii Africane vineri anunță „un viitor comun, cu parteneri și vecini apropiați”. Nu este încă clar dacă invitația se va putea întrece cu influența în creștere a Chinei pe continentul african.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Partenerii noștri