Live

Poliţia din SUA a percheziționat două case ale oligarhului rus Viktor Vekselberg. În aprilie, un iaht i-a fost confiscat în Spania

Data publicării:
Oligarhul rus Viktor Vekselberg, vizat de sancțiunile SUA. Foto: Profimedia Images

Poliția din Statele Unite a percheziţionat, joi, două proprietăţi ale miliardarului rus Viktor Vekselberg, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin. Agenţi federali şi poliţişti locali încărcaţi cu cutii au fost văzuţi părăsind un apartament de pe luxosul Park Avenue din New York şi o casă de vacanţă din Hamptons, o destinaţie populară lângă New York. În aprilie, poliția spaniolă a confiscat, la cererea SUA, un iaht în valoare de 90 de milioane de euro ce îi aparţinea lui Vekselberg.

Cele două proprietăţi aparţin oligarhului rus, potrivit NBC, care citează documente ale Ministerului de Finanţe american.

Autorităţile percheziţionează de asemenea o proprietate de pe insula Fisher din Miami care ar avea legătură cu Vekselberg, informează AFP care citează postul NBC News.

Vekselberg conduce grupul Renova, un conglomerat cu sediul la Moscova, şi este unul dintre oligarhii ruşi vizaţi de sancţiuni după invazia rusă în Ucraina. Proprietăţile lui în SUA au fost îngheţate şi companiile americane au primit interdicţia de a face afaceri cu el şi cu companiile lui. 

Vekselberg face de asemenea obiectul unei anchete a Departamentului Justiţiei al SUA, pentru fraudă bancară, însă nicio acuzaţie nu a fost reţinută împotriva lui, potrivit NBC, citat de Agerpres.

Spania a sechestrat încă din aprilie, la cererea SUA, un superiaht în valoare de 90 de milioane de euro ce îi aparţinea lui Viktor Vekselberg. 

SUA au anunţat în martie înfiinţarea unei celule dedicate urmăririi de "oligarhi ruşi corupţi" şi a tuturor celor care ar încălca sancţiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei.

De atunci, americanii "au sancţionat şi blocat navele şi avioanele cu o valoare mai mare de un miliard şi au îngheţat sute de milioane de dolari ale elitelor ruse din conturile americane", potrivit Casei Albe.

Preşedintele american Joe Biden speră să poată lichida aceste active şi să utilizeze banii pentru a compensa pagubele suferite de Ucraina.

La începutul lui august, Washingtonul a anunţat noi sancţiuni economice împotriva unor companii şi oligarhi ruşi apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, printre care Andrei Guriev, care deţine la Londra cea mai mare proprietate privată situată în spatele palatului Buckingham.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

Partenerii noștri