Live

Peste 6,3 milioane de oameni s-ar putea îmbolnăvi de tuberculoză din cauza pandemiei de coronavirus

Data publicării:

Încă 1,4 milioane de oameni ar putea muri de tuberculoză până în 2025 din cauza impactului pandemiei de coronavirus asupra luptei împotriva bolii infecțioase, arată noi cercetări citate de CNN. Eforturile globale de a contracara noul coronavirus afectează diagnosticarea, tratarea și prevenirea tuberculozei, spun experții, estimând apariția a încă 6,3 milioane de cazuri suplimentare în următorii 5 ani drept rezultat, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Tuberculoza este o infecție bacteriană care afectează plămânii și există de sute de ani. Ucide aproximativ 1,5 milioane de oameni în fiecare an - mai mulți decât orice altă boală infecțioasă - și în ultimii zeci de ani s-a derulat un efort intens pentru eradicarea ei.

Însă acest efort a fost încetinit de apariția noului coronavirus, spune doctorul Lucica Ditiu, directorul executiv Stop TB Partnership, o entitate găzduită de ONU care își propune să elimine boala până în 2030. "Astăzi, guvernele au o sarcină dificilă, navigând între dezastrul iminent provocat de COVID-19 și infecția prezentă de mult timp a tuberculozei", a spus Ditiu într-un comunicat. "Însă dacă tuberculoza va fi ignorată din nou se vor șterge 5 ani de progres dobândit cu greu împotriva celei mai infecțioase boli din lume și milioane de oameni se vor îmbolnăvi".

Numerele prezentate reies dintr-un model care prevede trei luni de carantină și reluarea după 10 luni a operațiunilor legate de tuberculoză.

Simularea a fost comandată de Stop TB Partnership și realizată de Imperial College London, Johns Hopkins University și Avenir Health, cu sprijinul USAID.

Ea verifică impactul măsurilor luate împotriva coronavirusului în India, Kenya și Ucraina - țări cu un număr mare de cazuri estimate de tuberculoză. Numărul de cazuri și victime a scăzut în ultimii ani datorită eforturilor făcute, arată Stop TB Partnership. Acum, restricțiile implementate din cauza pandemiei de coronavirus au scăzut puternic rata de detectare a cazurilor noi, cercetările pentru tratamente au fost amânate, iar unii bolnavi riscă să întrerupă tratamentul.

Studiul arată că lupta împotriva tuberculozei ar putea fi dată înapoi cu o perioadă cuprinsă între 5 și 8 ani.

Pentru a limita acest impact, Stop TB Partnership cere guvernelor să mențină diagnosticarea, tratarea și serviciile de prevenire în perioada de izolare, dar și să facă un efort masiv pentru a ajunge din urmă procesul întârziat de depistare și tratare a tuberculozei.

Editor web: V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum au ajutat țigările, ciocolata și pizza la combaterea unei epidemii de tuberculoză (BBC)

Harta neagră a incidenței cazurilor de tuberculoză. Familii întregi se îmbolnăvesc, iar aparatura modernă stă în cutii, sub cheie

Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din Iaşi. DSP face anchetă epidemiologică

Milioane de persoane răspândesc fără să ştie cea mai mortală boală infecţioasă din lume. Se caută o metodă mai simplă de diagnosticare

Partenerii noștri