Live

Peste 30 de delfini au murit din cauza deversării de petrol din Marea Neagră, în apropierea sudului Rusiei, spun experții

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Cel puțin 32 de delfini au murit din cauza deversării de țiței în strâmtoarea Kerci, care separă Peninsula Crimeea ocupată de Rusia de regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, a raportat de Centrul de salvare a delfinilor „Delfa”. Pe 15 decembrie, două tancuri petroliere ruseşti, „Volgoneft-212” şi „Volgoneft-239”, s-au scufundat din cauza unei furtuni.

Centrul de Salvare și Cercetare a Delfinilor „Delfa” din Rusia a scris, pe Telegram, că decesele sunt „cel mai probabil legate de deversarea de păcură”.

Centrul a scris că, a fost înregistrat în total un număr de 61 de cetacee moarte, 32 foarte probabil din cauza acelor deversări de petrol, iar restul de 29 din alte motive.

„Judecând după starea corpurilor, cel mai probabil majoritatea acestor cetacee au murit în primele 10 zile după dezastru. Iar acum marea continuă să le aducă la mal”, a scris centrul „Delfa” care a menționat că majoritatea delfinilor morți aparțineau speciei Azov, aflată în pericol de dispariție.

Ministerul Situațiilor de Urgență din Rusia a declarat duminică că peste 96.000 de tone de nisip și sol contaminate au fost eliminate de oficiali și voluntari de-a lungul țărmului din districtele Anapa și Temryuk din regiunea Krasnodar, scrie The Independent.

Oficiali numiți de Rusia în Crimeea ocupată de Moscova au declarat sâmbătă stare de urgență regională după ce petrolul a fost detectat pe țărmurile Sevastopolului, cel mai mare oraș al peninsulei, aflat la aproximativ 250 de kilometri de Strâmtoarea Kerci.

Pe 23 decembrie, ministerul a estimat că până la 200.000 de tone de material ar putea fi contaminate cu mazut, un produs petrolier greu și de calitate inferioară.

Președintele rus Vladimir Putin a numit deversarea de petrol o „catastrofă ecologică”.

Strâmtoarea Kerci este o rută importantă de transport maritim global, asigurând trecerea din Marea Azov interioară spre Marea Neagră.

De asemenea, a fost un punct cheie de conflict între Rusia și Ucraina după ce Moscova a anexat peninsula în 2014. În 2016, Ucraina a dat Rusia în judecată la Curtea Permanentă de Arbitraj, acuzând Moscova de încercarea de a prelua controlul zonei în mod ilegal. În 2021, Rusia a închis strâmtoarea timp de mai multe luni.

Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a descris luna trecută deversarea de petrol ca pe un „dezastru ecologic la scară largă” și a cerut sancțiuni suplimentare împotriva petrolierele rusești.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Depozitele de combustibil ale aeroportului din orașul rusesc Engels, în flăcări după un atac al dronelor ucrainene

Trump, despre opoziţia Rusiei faţă de aderarea Ucrainei la NATO: „Aş putea înţelege sentimentele lor în această privinţă”

De ce Europa nu poate umple golul lăsat de SUA în apărarea Ucrainei

OMV a încheiat un acord pentru a furniza Germaniei gaze românești din Marea Neagră, începând cu 2027

Partenerii noștri