Live

Peste 2.000 de copii au fost uciși în Gaza. Medicii avertizează că lipsa de combustibil transformă spitalele în cimitire

Data actualizării: Data publicării:
Numărul morților rezultat din loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la cel puțin 5.087, inclusiv 2.055 de copii. Sursa foto: Profimedia Images

Agențiile de asistență umanitară fac apel la încetarea focului în Gaza, în timp ce medicii avertizează că blocada israeliană care oprește furnizarea de combustibil înseamnă că și mai mulți copii vulnerabili și răniți aflați în spitale vor muri în curând. O organizație spune că cel puțin 2.000 de copii în Gaza au fost uciși în ultimele câteva săptămâni, transmite CNN.

Israelul și-a intensificat campania de bombardare în Fâșia Gaza, în timp ce ministrul apărării Yoav Gallant a declarat luni că țara se pregătește pentru o „operațiune multilaterală” asupra grupării militante Hamas care controlează enclava din „aer, sol și mare”.

Conducerea israeliană a promis că va nimici Hamas ca răspuns la atacurile teroriste mortale din 7 octombrie, în care 1.400 de oameni, majoritatea civili, au fost uciși și au fost luați peste 200 de ostatici.

În interiorul Gazei, izolată de lume de o blocadă aproape totală, atacurile aeriene israeliene au decimat cartiere întregi, punând la pământ case, școli și moschei.

Combustibilul este un colac de salvare

Organizația „Salvați Copiii” a declarat luni că peste 1 milion de copii sunt „prinși în capcană” în Gaza, fără un loc sigur în care să meargă și a avertizat cu privire la impactul devastator al lipsei de medicamente și electricitate pentru alimentarea infrastructurii vitale de sănătate din enclavă.

„Cel puțin 2.000 de copii au fost uciși în Gaza în ultimele 17 zile, iar alți 27 au fost uciși în Cisiordania”, a declarat luni agenția umanitară.

sursa foto: Profimedia Images

„Solicităm tuturor părților să ia măsuri imediate pentru a proteja viețile copiilor și comunității internaționale să sprijine aceste eforturi”, a spus Salvați Copiii, adăugând că atacurile aeriene israeliene „ucid și rănesc copii fără discernământ”.

Ultimele cifre ale Ministerului Palestinian al Sănătății, controlat de Hamas, din Gaza au arătat că numărul morților rezultat din loviturile israeliene asupra Fâșiei a ajuns la cel puțin 5.087, inclusiv 2.055 de copii.

„Sistemul de sănătate [din Gaza] a atins cel mai rău stadiu din istoria sa”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Ashraf Al-Qudra, într-o declarație marți dimineața.

Fără combustibil, spitalele se vor transforma în cimitire

Combustibilul înseamnă viață în Gaza. Fără combustibil, apa nu poate fi pompată sau desalinizată, generatoarele care alimentează spitalele – care mențin incubatoarele, ventilatoarele și aparatele de dializă în funcțiune și pentru a steriliza echipamentul chirurgical – vor eșua.

Douăsprezece spitale și 32 de centre medicale sunt acum scoase din funcțiune după atacurile israeliene și epuizarea combustibilului, potrivit ministerului palestinian al sănătății din Gaza. Marți dimineață, Spitalul Indonezian din nordul Gazei nu avea energie electrică din cauza penuriei de combustibil, a spus Hamas.

În ciuda urgenței, niciun camion cu combustibil nu a intrat în Gaza ca parte a unui convoi de ajutor umanitar, pe la punctul de trecere a frontierei Egiptului, Rafah, în weekend, potrivit autorităților israeliene și ONU.

Israelul a spus în mod repetat că Hamas va fura combustibil pentru propriul efort de război, inclusiv pentru atacuri cu rachete.

Luni, Mark Regev, consilier principal al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, a declarat pentru CNN că Israelul nu va permite combustibilului să intre în Gaza chiar dacă toți ostaticii ar fi eliberați.

sursa foto: Profimedia Images

„Momentan nu avem niciun interes ca mai mult combustibil să ajungă la mașina militară Hamas și nu am autorizat trecerea de combustibil, am autorizat în schimb medicamente, am autorizat apă. Am autorizat alimente, nu am autorizat nimic altceva”, a spus Regev. „Decizia guvernului este că nu va autoriza intrarea combustibilului pentru că va fi furat de Hamas și va fi folosit de ei pentru a propulsa rachete care sunt lansate în Israel pentru a ucide poporul nostru”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller, a declarat luni că, deși ONU „veghează îndeaproape” semnele că Hamas deturnează ajutorul umanitar destinat civililor din Gaza, nu au raportat niciun astfel de semn până în prezent.

În Gaza, au apărut focare de variolă, scabie și diaree din cauza deteriorarii mediului de sănătate, a lipsei de canalizare și a consumului de apă din surse nesigure, potrivit Ministerului Sănătății al Autorității Palestiniene cu sediul în Cisiordania ocupată.

Medicii operează la lumina telefoanelor

Spitalele se apropie de colaps, funcționând la peste 150% din capacitatea lor, iar situațiile au devenit atât de grave încât operațiile sunt efectuate fără anestezie și, în unele cazuri, cu lumina de la telefon, a adăugat Ministerul Sănătății al Autorității Palestiniene.

Aproximativ 50.000 de femei însărcinate se luptă să aibă acces la asistență medicală, aproximativ 166 de nașteri nesigure au loc zilnic și peste 5.000 de femei urmează să nască în luna următoare, se arată în comunicat.

Spitalul Al-Shifa din orașul Gaza – cel mai mare spital din enclavă – mai are suficient combustibil pentru a rezista maximum două zile, potrivit unei declarații a chirurgului Marwan Abusada, luni.

Condițiile în Al-Shifa sunt îngrozitoare, un alt medic spunând că, fără electricitate, spitalul „va fi doar o groapă comună” și „nu este nimic de făcut pentru acești răniți”.

Chirurgul britanic-palestinian Ghassan Abu-Sittah a declarat pentru CNN că „sistemul se dezintegrează” și, fără o încetare a focului și un coridor umanitar adecvat, „va fi o catastrofă și mai mare decât cea care există deja aici”.

Spitalul a rămas fără pansamente pentru arsuri pentru cei peste 100 de pacienți din unitate, cu arsuri care acoperă peste 40% din corpurile lor, a spus Abu-Sittah. Peste 150 de pacienți aflați pe aparate de ventilație, cu leziuni critice, se bazează pe electricitate pentru a rămâne în viață, a spus el.

sursa foto: Profimedia Images

Un medic neonatolog care lucrează într-un spital din sudul Gazei a declarat luni pentru CNN că bebelușii prematuri care se bazează pe aprovizionarea cu oxigen vor muri dacă nu este livrat, de urgență, combustibil în enclavă.

Hatem Edhair, șeful secției de terapie intensivă neonatală la Complexul medical Nasser, a declarat că toate unitățile care nu sunt de urgență au fost oprite, precum și luminile și aerul condiționat.

El a spus că 11 bebeluși – cei mai mulți cântărind sub 1,5 kilograme – se află în unitatea sa de terapie intensivă neonatală, cu rate de admitere în creștere pe măsură ce rezidenții din nordul Gazei fug în sud.

Alte douăzeci de camioane care transportau ajutoare vitale au trecut luni în Gaza, dar agențiile de ajutor avertizează că rata actuală de livrare nu va face nimic pentru a răspunde nevoilor a peste 2 milioane de oameni care trăiesc în enclavă.

Teritoriul primește în mod normal 455 de camioane de ajutor pe zi, potrivit Națiunilor Unite. Asta înseamnă că, odată cu livrările de weekend, Gaza are acum cu peste 7.200 de camioane mai puțin față de ceea ce ar fi primit în mod normal între 7 octombrie și 22 octombrie, sugerează calculele CNN.

Aceasta reprezintă jumătate din 1% (sau o două sutimi) din dimensiunea ajutoarelor pe care le primește în mod obișnuit.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Ucrainenii susțin că soldați nord-coreeni au omorât opt militari ruși în Kursk. Au crezut că vorbesc ucraineană

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

Rusia a lansat o contraofensivă în Kursk, cu trupe nord-coreene, anunță șeful armatei ucrainene. „Au suferit pierderi grele”

Partenerii noștri