Live

Peste 100.000 de francezi au ieșit în stradă pentru salarii mai mari. Macron: „Vom continua să facem tot ce este posibil”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Peste 100.000 de oameni au manifestat, marți, în Franța, pentru a cere creșteri de salarii care să compenseze inflația galopantă și pentru a protesta față de rechiziționările de personal grevist în rafinării.

În total, 107.000 de persoane au manifestat în ţară, potrivit Ministerului de Interne, „aproape 300.000”, conform confederaţiei sindicale CGT, organizatoarea acestei zile de „mobilizare şi grevă” interprofesională, împreună cu alte sindicate şi organizaţii de tineret, relatează Agerpres.

La Paris, coloana de manifestanţi - 70.000, potrivit CGT, 13.000, conform poliţiei - a defilat în spatele unei banderole prin care se cereau creşteri salariale şi „respectarea dreptului la grevă”.

La sfârşitul după-amiezii au avut loc unele incidente, cu câteva vitrine sparte şi ciocniri, mai ales lansări de proiectile, între manifestanţi îmbrăcaţi în negru şi forţele de ordine. 11 persoane au fost reţinute, a spus prefectul poliţiei. Ministrul de interne francez, Gérald Darmanin, a vorbit despre „opt agenţi de poliţie răniţi uşor”, în timp ce CGT a afirmat că şase manifestanţi au fost răniţi în urma unui „asalt al poliţiei”.

Manifestaţiile au avut loc la apelul a numeroase sectoare: administraţie publică, energie, transporturi publice, transporturi rutiere, agroalimentar, comerţ ş.a.

În industria petrolieră, de unde a pornit conflictul care perturbă de aproape două săptămâni distribuţia de carburant, greva continua la compania TotalEnergies.

La Paris, greva a afectat parţial transportul în comun, traficul metroului funcţionând aproape normal, dar cel al autobuzelor fiind perturbat.

În ce priveşte societatea feroviară naţională SNCF, nu existau probleme majore în reţea, chiar dacă traficul era perturbat în regiunea pariziană şi doar jumătate din trenurile regionale circulau.

În plus faţă de creşterea salariilor, mişcarea vizează să denunţe rechiziţionările de grevişti aplicate de guvern pentru a facilita distribuirea de carburant.

„Se vor face rechiziţionări atât timp cât va fi necesar”, a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran. „De fiecare dată când aceste rechiziţionări au fost atacate, noi am câştigat în justiţie (...) pentru că judecătorii au considerat că au fost proporţionate”, a subliniat ministrul tranziţiei ecologice, Christophe Béchu.

Prim-ministra Elisabeth Borne a afirmat, marţi, că există o „ameliorare sensibilă” a situaţiei, mai puţin de 25% din benzinării având funcţionarea perturbată, faţă de aproape o treime în weekendul trecut.

„Vom continua să facem tot ce este posibil”, a declarat, luni, preşedintele Emmanuel Macron, spunând că vrea ca această criză „să se rezolve cât mai rapid posibil”.

Pe lângă subiectul salariilor şi al rechiziţiilor, şi alţi factori alimentează nemulţumirea socială. Printre aceştia se află perspectiva utilizării de către guvern, pentru a face adoptat bugetul, a articolului 49.3 din Constituţie, ce permite executivului să treacă fără vot o lege, înăsprirea pe viitor a regulilor de acordare a indemnizaţiilor de şomaj sau reforma pensiilor. 

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Ucraina are nevoie de maşina ta!” Zeci de automobile au fost vandalizate în Franţa cu acest mesaj misterios

Răbufnire în instanță în procesul care a șocat Franța. Fiica principalului acuzat: „Vei muri singur, ca un câine”

Grevă generală și proteste în Grecia. „Când vin facturile de electricitate avem atacuri de cord”

Avertisment MAE pentru românii care călătoresc în Franța: Circulația trenurilor va fi îngreunată

Partenerii noștri