Live Text Ucrainenii spun că au atacat o bază aeriană rusă din Crimeea, unde au avut loc explozii puternice. Rușii spun că le-a explodat muniția
Suntem în ziua cu numărul 167 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Oficialii de la Kiev au anunțat că armata ucraineană a atacat o importantă bază aeriană și navală rusă din peninsula Crimeea, unde s-au produs marți cel puțin 12 explozii. Rușii au negat existența unui astfel de atac. Concomitent, Kremlinul a amenințat Turcia și a spus că va „demilitariza” viitoarea uzină din Ucraina pentru fabricarea de drone Bayraktar, în timp ce Ucraina spune că trupele sale înaintează spre Izium.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
New: Reporting of a likely falsified #Russian statement distracts from the real risks of a Russian-caused nuclear disaster at #Ukraine’s #Zaporizhzhia Nuclear Power Plant. https://t.co/ExAhBof7PH pic.twitter.com/jV2yjSCHyV
— ISW (@TheStudyofWar) August 9, 2022
Imagini cu turiști ruși surprinși pe plajă în Crimeea de exploziile produse la baza aeriană rusă din apropiere
📽️Locals report up to ten explosions at the Novofedorivka airbase, occupied #Crimea. #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/BzGnQJCdc0
— MilitaryLand.net (@Militarylandnet) August 9, 2022
ACTUALIZARE 22:15 Au apărut primele imagini din interiorul bazei militare aeriene din Rusia, unde au fost auzite marți cel puțin 12 explozii puternice, conform portalului Ukraine Weapons Tracker.
#Ukraine: New footage from the ground at the Russian airbase in Novofedorivka, #Crimea, shows that at least 1 Su-24M attack aircraft was totally destroyed due to a "violation of fire safety requirements". The real reason for the catastrophic explosions today is currently unknown. pic.twitter.com/sGRa0MtJZz
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) August 9, 2022
Într-o înregistrare video extrem de scurtă, se observă un avion de atac la sol rusesc Su-24M complet distrus, aflat pe o pistă.
Ucrainenii spun că au atacat baza aeriană din Crimeea cu „un dispozitiv de fabricație exclusiv ucraineană”
ACTUALIZARE 20:00 Armata ucraineană susține că a atacat o importantă bază aeriană și navală a armatei ruse din peninsula Crimeea, unde s-au produs marți cel puțin 12 explozii. Rușii au negat existența unui astfel de atac și au spus că exploziile au fost provocate de detonarea mai multor muniții, informează The Guardian.
„Aceasta a fost o bază aeriană de la care decolau în mod regulat avioane pentru atacuri împotriva forțelor noastre din teatrul de operațiuni din sud”, a declarat pentru New York Times un oficial ucrainean, sub protecția anonimatului.
Oficialul nu a vrut să dezvăluie tipul de armament folosit în atac și s-a rezumat doar la a spue că „a fost folosit un dispozitiv de fabricație exclusiv ucraineană”.
O persoană a fost ucisă de exploziile produse la baza aeronavală Saki din Crimeea, a anunțat guvernatorul rus al regiunii, Serghei Aksionov.
Cel puțin 12 explozii au fost auzite marți în jurul orei 15.20, ora locală, dinspre baza Saki, aflată pe coasta vestică a peninsulei Cimeea
Rușii susțin că au explodat muniții în Crimeea și nu a fost vorba de un atac
ACTUALIZARE 17:45 Ministerul rus al Apărării a transmis că explozia survenită la aerodromul militar Saki a fost provocată de detonarea muniţiei de aviaţie şi că nu sunt victime, relatează presa rusă.
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Bolojan, despre fricile privind agenda de tip LGBT: Nu e a țării noastre. Ce spune liderul PNL despre stagiul militar obligatoriu
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Mesaj Ro-Alert în județul Tulcea, după un nou atac al Rusiei asupra Ucrainei
Nu a fost niciun atac şi echipamentele militare nu au fost afectate de explozie, mai susţine ministerul rus. Partea ucraineană nu a comentat deocamdată pe marginea acestei explozii.
Cel puțin trei persoane au murit într-un bombardament lângă centrala nucleară de la Zaporojie
ACTUALIZARE 17:10 Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte 23 au fost rănite în urma bombardamentelor rusești în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, scrie ABC News.
Rușii au lansat peste 120 de rachete în orașul din sudul Nikopol, a declarat guvernatorul din regiunea Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko. Mai multe blocuri de apartamente și unități industriale au fost avariate.
Reuters: S-au auzit explozii puternice în apropierea unei bazei aeriene militare ruse din Crimeea
ACTUALIZARE 17:20 Trei martori locali au declarat pentru Reuters că au auzit marți mai multe explozii puternice și au văzut fum negru ridicându-se din direcția unei baze aeriene militare rusești de la Novofedorivka, în vestul Crimeei, scrie Reuters.
🇷🇺
— TPYXA ⚡ Middle East 🇸🇩 🇮🇷 (@MEPaper1090) August 9, 2022
Explosions at #russian occupying army base in occupied #Novofedorivka (#Crimea, #Ukraine). pic.twitter.com/8FE37Z64r3
Cel puțin 12 explozii de intensitate variabilă au fost auzite în decurs de un minut, au declarat doi martori pentru Reuters. Trei au fost deosebit de puternice.
Videoclipuri partajate pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, o coloană de fum în zonă.
🇷🇺 Explosions at #russian occupying army base in occupied #Novofedorivka (#Crimea, #Ukraine). pic.twitter.com/gay0b4pgLC
— TPYXA ⚡ Middle East 🇸🇩 🇮🇷 (@MEPaper1090) August 9, 2022
Timp de decenii, Rusia a închiriat de la Kiev portul naval Sevastopol, unde se află Flota sa din Marea Neagră, dar a anexat întreaga peninsulă de la Ucraina în 2014.
Peninsula Crimeea, care rămâne sub control rusesc, a fost scutită de bombardamentele intense și de luptele de artilerie care au avut loc în alte zone din estul și sudul Ucrainei de la 24 februarie, când președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor armate rusești să intre în Ucraina.
Potrivit agenției ruse de presă TASS, baza militară este folosită de Ministerul rus al Apărării. Aici există un complex de pregătire pentru teste la sol pentru a exersa decolarea și aterizarea aeronavelor.
Peste 10,5 milioane de oameni au trecut granița ucraineană
ACTUALIZARE 15:43 Din 24 februarie și până acum, peste 10,5 milioane de oameni au trecut granița din Ucraina, a declarat marți agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), scrie Reuters.
Livrările de petrol rusesc spre Ungaria, Cehia și Slovacia prin Ucraina au fost întrerupte
ACTUALIZARE 15:38 Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene, începând cu data de 4 august, în condiţiile în care din cauza sancţiunilor occidentale grupul rus Transneft nu a putut efectua o tranzacţie bancară privitoare la drepturile de tranzit datorate Ucrainei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Într-un comunicat de presă publicat marţi, Transneft, compania rusească responsabilă de transportul de hidrocarburi, a explicat că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta în data de 22 iulie, însă banii au fost returnaţi în data de 28 iulie deoarece plata nu a fost procesată. Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacţia, a explicat că banii au fost returnaţi din cauza restricţiilor impuse de Uniunea Europeană.
În consecinţă, compania ucraineană UkrTransNafta „a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean, începând cu data de 4 august”, a precizat Transneft.
Este vorba despre livrările de petrol via o ramură sudică a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina şi deserveşte trei state europene fără acces la mare, Ungaria, Slovacia şi Cehia. În mod normal, Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili pe zi celor trei state.
Citește continuarea AICI
Kremlinul amenință Turcia și spune că va „demilitariza” viitoarea uzină din Ucraina pentru fabricarea de drone Bayraktar
ACTUALIZARE 15:24 Kremlinul a ameninţat marţi să „demilitarizeze” viitoarea uzină turcă pentru fabricarea de drone Bayraktar dacă aceasta va fi construită în Ucraina, la o zi după ce ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasili Bodnar, anunţase într-un interviu pentru RBC.ua că producătorul dronei turceşti Bayraktar a achiziţionat deja un teren în Ucraina pentru ridicarea viitoarei uzine de fabricare a unor astfel de drone, uzină pe care a şi proiectat-o deja, intenţionând să ducă până la capăt acest proiect, potrivit presei ucrainene citată de Agerpres.
„Faptul de a construi un astfel de obiectiv, care, desigur, va intra imediat sub incidenţa 'demilitarizării' va prelungi doar suferinţa ucrainenilor, dar nu-i va ajuta să evite ceea ce este scopul operaţiunii speciale militare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, sugerând că Moscova intenţionează să distrugă viitoarea uzină de drone Bayraktar din Ucraina.
Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin i-a propus omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să stabilească producţia de drone de atac Bayraktar în Rusia.
Haluk Bayraktar, şeful companiei de drone Baykar, a exclus categoric luna trecută posibilitatea livrării de astfel de echipamente Rusiei, afirmând că, la fel ca Ankara, şi compania sa susţine Ucraina în războiul cu Moscova.
Ucraina spune că trupele sale înaintează spre Izium, în timp ce luptele fac ravagii în Donbas
ACTUALIZARE 15:05 Ucraina a raportat marţi intense bombardamente ruseşti în zona liniei frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinuit reciproc pentru loviturile din weekend asupra centralei nucleare din Zaporojie, sudul Ucrainei, ceea ce a suscitat îngrijorarea comunităţii internaţionale cu privire la o eventuală catastrofă nucleară, relatează Reuters.
Confruntări violente au fost semnalate în localităţile din prima linie din apropierea oraşului Doneţk (est), unde oficialii ucraineni afirmă că trupele ruse lansează valuri de atacuri în timp ce încearcă să preia controlul asupra zonei miniere Donbas.
„Situaţia în regiune este tensionată - bombardamentele sunt constante de-a lungul întregii linii a frontului... Inamicul foloseşte, de asemenea, foarte mult atacurile aeriene”, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, pentru televiziunea ucraineană.
„Inamicul nu are succes. Regiunea Doneţk rezistă”, susţine el.
În jurul Harkovului, în nord-est, forţele ucrainene au preluat controlul asupra localităţii Dovghenke, de unde i-au alungat pe ocupanţii ruşi, înaintând acum spre Izium, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici într-un video postat pe YouTube.
„Situaţia este foarte interesantă pe teren. Forţele ucrainene înaintează cu mare succes. Încercările Rusiei de a recâştiga terenul pierdut nu au avut succes. Ucraina ar putea în cele din urmă să încercuiască' trupele ruse”, a spus Arestovici, referindu-se probabil la zona Harkovului.
În sud-est, podul-cheie Antonovski peste fluviul Nipru în regiunea Herson, a fost din nou vizat de forţele ucrainene care încearcă să perturbe liniile de aprovizionare ruseşti.
Iuri Sobolevski, adjunctul şefului ucrainean al consiliului regional Herson, înlăturat din funcţie de forţele de ocupaţie ruse, a declarat pe Telegram că podul a fost grav avariat după „acţiunile din timpul nopţii”.
Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii.
Kremlinul cricită apelul lui Zelenski
ACTUALIZARE 14:20 Kremlinul a criticat apelul președintelui ucrainean de a se impune o interdicție de călătorie în Occident pentru toți rușii, spunând că Europa va trebui să decidă în cele din urmă dacă vrea să plătească factura pentru „capriciile” lui Zelenski.
Conform Reuters, Dmitri Peskov a declarat că nu există nicio șansă ca rușii să fie izolați de restul lumii și s-a întrebat dacă Europa ar trebui să continue să-l susțină pe Zelenski. „Iraționalitatea gândirii sale în acest caz depășește orice limită”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Dmitri Medvedev privește printr-un binoclu semi-închis
ACTUALIZARE 14:00 Presa de stat rusă a anunțat că fostul premier și președinte Dmitri Medvedev a efectuat o vizită trupelor din regiunea Orenburg, care se află la peste 1.400 de kilometri sud-est de Moscova, la granița cu Kazahstanul și la mare distanță de luptele din Ucraina.
Kremlin Pool, pagina oficială a jurnaliștilor acreditați la Kremlin, a distribuit pe Twitter mai multe fotografii din timpul vizitei lui Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Apărare al Rusiei. În una dintre fotografiile de propagandă oficialul rus poate fi văzut privind printr-un binoclu semi-închis, lucru remarcat imediat de mai mulți utilizatori.
Медведев, снайперская винтовка и "Град". Оренбургская область pic.twitter.com/NW8k0YbbM7
— Кремлевский пул РИА (@Kremlinpool_RIA) August 8, 2022
„Judecând după această fotografie, Dmitri Medvedev a văzut...păi, nu foarte multe”, a glumit pe pagina sa de Twitter și jurnalistul Francis Scarr de la BBC, care monitorizează relatările din presa rusă și de la televiziunile din Rusia.
Russian state news agency RIA Novosti reports that Dmitry Medvedev recently visited a garrison in Orenburg Region and judging by this photo saw... well, not very much pic.twitter.com/EXE6evIHK1
— Francis Scarr (@francis_scarr) August 9, 2022
Un deputat rus propune crearea unui bloc de ţări după modelul URSS, care să „contracareze expansiunea occidentală”
ACTUALIZARE 13:25 Deputatul rus Mihail Şeremet, care reprezintă Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014) în Duma de Stat a propus marţi într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă RIA Novosti crearea „unei asociaţii voluntare de state suverane” după modelul URSS pentru a contracara ceea ce el a numit „expansiunea şi agresiunea occidentală”, relatează ziarul Izvestia, apropiat de Kremlin.
„URSS descuraja NATO în dorinţa sa de a-şi aservi şi coloniza lumea întreagă. Consider oportună revenirea la un sistem colectiv de unificare benevolă a unor state suverane într-un bloc militaro-politic şi economic, capabil să contracareze efectiv expansiunea şi agresiunea occidentală”, a declarat deputatul rus, citat de Agerpres.
Prototipul noii confederaţii ar putea fi Uniunea Sovietică, a afirmat el, spunând că această „uniune ar permite ţărilor să-şi păstreze şi să-şi consolideze suveranitatea' pe care SUA încearcă să o erodeze.
Parlamentarul rus a subliniat în interviul pentru RIA Novosti că, în ceea ce priveşte dimensiunile, noul bloc ar putea depăşi graniţele fostei URSS.
La ora actuală Rusia are, potrivit acestuia, capacitatea şi potenţialul de a asigura inviolabilitatea graniţelor şi securitatea noii entităţi. El nu a spus care state ar putea intra în acest „URSS 2.0”, notează publicaţia ucraineană Focus.
Citește continuarea AICI
Rusia a ajutat Iranul să-și trimită un satelit pe orbită. Experții se tem că rușii îl vor folosi pentru a obține informații din Ucraina
ACTUALIZARE 12:30 Rusia a lansat un satelit iranian pe orbită, marți, de pe cosmodromul din sudul Kazahstanului, la doar trei săptămâni de când Vladimir Putin s-a întâlnit cu Ayatolahul Iranului, iar cei doi lideri au hotărât să lucreze mai strâns împreună, în condițiile în care ambele țări sunt paria pe scena internațională.
Satelitul Khayyam, denumit după un poet și filosof persan din secolul al XI-lea, a fost lansat cu o rachetă rusească Soyuz de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan și a ajuns pe orbită cu succes, a transmis agenția spațială a Rusiei, conform Reuters.
Agența spațială a Iranului a anunțat că a primit primele date telemetrice de la satelit, conform presei de stat iranieni.
Guvernul de la Teheran a respins acuzațiile conform cărora satelitul ar putea fi folosit de ruși pentru a-și accentua capacitățile de culegere de informații pentru războiul din Ucraina. Conform acestuia, Iranul va avea „controlul complet al operațiunii din prima zi”.
Citește continuarea AICI
Alte două nave care transportă cereale au părăsit porturile ucrainene
ACTUALIZARE 11:42 Alte două nave care transportă cereale au părăsit marți portul ucrainean Chornomorsk, a anunțat Ministerul turc al Apărării, ca parte a acordului de deblocare a exporturilor maritime ucrainene, ridicând la 12 numărul total de nave care au părăsit țara în cadrul unui acord de trecere sigură, transmite agenția Ukrinform.
Denizcilik Genel Müdürlüğü:
— Haberim Var (@Hbr_Var) August 9, 2022
Chernomorsk limanındaki Türk bayraklı Rahmi Yağcı gemisi, savaşın başından bu yana kaldığı limandan, 5200 ton ayçiçek yağı küspesi yükleyerek Aliağa Limanına gelmek üzere seyrine başladı. Yakın zamanda diğer gemilerimiz de limanlardan ayrılacak. pic.twitter.com/fvU3N2PsuO
Ocean Lion a plecat spre Coreea de Sud, transportând 64.720 de tone de porumb, a precizat ministerul, în timp ce nava Rahmi Yagci transporta 5.300 de tone de floarea-soarelui către Istanbul.
(1) Another 2 ships left the port of #Chornomorsk
— WithUkraine 24/7 (@With__Ukraine) August 9, 2022
The ship "Rahmi Yaggi" will deliver 5.3 thousand tons of food to #Turkey, and the Panamax bulk carrier "Ocean Lion" will deliver 65 thousand tons of corn to #SouthKorea #StandWithUkraine pic.twitter.com/zyIx6Cas8o
ISW: Forțele ruse au militarizat centrala nucleară Zaporojie
ACTUALIZARE 11:30 În analiza de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) arată că știrea, preluată inclusiv de presa occidentală, potrivit căreia un general rus ar fi declarat că va distruge centrala nucleară Zaporojie dacă ar pierde controlul asupra ei, este cel mai probabil o știre falsă. Totuși, mai arată ISW, această știre a jucat un rol de distragere a atenției de la riscurile “foarte reale” ale militarizării de către ruși a centralei nucleare.
Experții americani susțin că în mod cert rușii au depozitat armament în apropierea reactoarelor nucleare și a instalațiilor de depozitare a deșeurilor nucleare, așa cum arată mai multe filmări aeriene.
ISW mai spune că oficialii ruși susțin că Ucraina a atacat în mod repetat centrala, în timp ce oficialii ucraineni susțin că forțele ruse lansează bombardamente din interiorul centralei, utilizând-o ca scut.
Începând din luna iulie, forțele ruse au bombardat în mod repetat orașul Nikopol, controlat de ucraineni, probabil din centrala nucleară sau din jurul acesteia, se mai arată în evaluarea ISW.
Alte concluzii ale ISW:
- Forțele ruse au efectuat atacuri la sol la nord-vest de Sloviansk și la nord-est și sud-est de Bakhmut.
- Forțele ruse au continuat atacurile la sol la nord-vest și sud-vest de orașul Donețk.
- Oficialii ruși au amânat redeschiderea podului Antonivskyi după ce o lovitură ucraineană a deteriorat podul și echipamentele de construcție din apropiere.
- Forțele ruse desfășoară forțe de ocupație mai puțin profesionale și cresc presiunea asupra populațiilor ucrainene din zonele ocupate.
Oficial ucrainean: La centrala nucleară de la Zaporojie sunt stocate 1.200 de tone de combustibile nuclear
ACTUALIZARE 11:20 Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi Rusia vecină, a avertizat marţi un responsabil ucrainean, citat de agențiile de presă EFE şi Ukrinform.
La centrala atomo-electrică din Zaporojie, cea mai mare din Europa și pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear.
„Dacă Rusia va decide să comită un atac terorist, dezastrul nuclear va afecta deopotrivă teritoriile Rusiei şi Ucrainei”, a avertizat şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram
„În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei, ci şi (peninsula) Crimeea (ocupată de ruşi) şi Rusia însăşi. O bombă nucleară conţine nouă kilograme de uraniu sau plutoniu, iar centrala noastră are 1.200 de tone. Contaminarea poate fi destul de mare, dar (...) este ca la ruleta rusească”, a spus Staruh, conform Agerpres.
„Situaţia la centrala nucleară este periculoasă şi tensionată din martie 2022, când invadatorii ruşi au deschis pentru prima dată focul asupra reactorului nr.3. Dar acum reprezentanţii Rusiei au anunţat direct că sunt gata să supună Ucraina şi întreaga Europă unui risc nuclear”, susţine acelaşi oficial ucrainean.
Citește continuarea AICI
Zelenski face apel la Occident ca acesta să își închidă granițele pentru ruși timp de un an. „Să trăiască în propria lor lume”
ACTUALIZARE 10:56 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru Washington Post că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este „cea mai importantă sancțiune”, pentru că rușii „iau pământul altcuiva”.
Zelenski cere această soluție dacă Rusia continuă să anexeaze mai multe teritorii ucrainene. El a spus că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”.
Liderul de la Kiev a declarat luni pentru cotidianul american că sancțiunile deja impuse Rusiei pentru războiul său neprovocat din Ucraina sunt „slabe”în comparație cu închiderea granițelor pentru cetățenii ruși timp de un an și un embargo total asupra achiziției de energie rusească.
Companiilor aeriene rusești li s-a interzis să survoleze cea mai mare parte a Europei și a Americii de Nord, ceea ce a făcut mai dificilă călătoria rușilor în străinătate.
Dar nu există o interdicție generală, așa cum sugerează Zelenski. Cetățenii ruși sunt în continuare liberi să solicite o viză pentru a vizita Statele Unite, de exemplu.
Premierul finlandez Sanna Marin a declarat luni reporterilor că, în opinia sa, eliberarea de vize turistice pentru ruși ar trebui restricționată și a cerut o interdicție la nivelul Uniunii Europene.
Unii critici au susținut că interzicerea tuturor rușilor ar avea un impact nedrept asupra celor care și-au părăsit țara pentru că nu sunt de acord cu guvernul președintelui Vladimir Putin și cu decizia acestuia de a ataca Ucraina.
Citește continuarea AICI
Pentagon: Aproape 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei
ACTUALIZARE 09:50 Aproximativ 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a declarat luni numărul trei al Pentagonului, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele rus Vladimir Putin nu au fost încă atinse, scrie Wall Street Journal.
„Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni”, a declarat presei Colin Kahl, secretar adjunct pentru afaceri politice în Departamentul american al Apărării, precizând că cifra include morţi şi răniţi, notează și Agerpres.
De asemenea, rușii au pierdut între „3.000 și 4.000” de vehicule blindate şi ar putea duce lipsă de rachete ghidate de precizie, în special rachete aer-sol şi mare-sol, a adăugat Colin Kahl.
„Au progresat oarecum în est, deşi foarte puţin în ultimele săptămâni. Dar acest lucru a avut un cost extraordinar pentru armata rusă, datorită calităţii armatei ucrainene şi a ajutorului internaţional pe care aceasta l-a primit”, a mai spus oficialul american.
Ministerul britanic al Apărării: Rusia a continuat să își concentreze forțele pentru consolidarea apărării în sudul Ucrainei
ACTUALIZARE 09:30 În evaluarea de marți dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că Rusia a continuat în weekend să își concentreze forțele pentru consolidarea apărării în sudul Ucrainei.
Londra notează că în ciuda schimbării acestei direcții a eforturilor sale, Rusia a continuat și atacurile asupra pozițiilor ucrainene din regiunea Donețk.
În ultimele 30 de zile, asaltul Rusiei spre orașul Bahmut a fost axa cea mai de succes în Donbas. Cu toate acestea, spun britanicii, Rusia a reușit să avanseze doar aproximativ 10 km în acest timp.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 9 August 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) August 9, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/uuTHPiYMFw
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/6PcEp9eX14
În alte sectoare din Donbas unde Rusia a încercat să pătrundă, forțele sale nu au câștigat mai mult de 3 km în această perioadă de 30 de zile. Aproape sigur, mult mai puțin decât era planificat, crede Ministerul britanic al Apărării.
Britanicii au mai precizat că în ciuda utilizării continue și intense a artileriei în aceste zone, Rusia nu a reușit să genereze infanterie de luptă capabilă în număr suficient pentru a asigura progrese mai substanțiale.
Zelenski, după atacurile de la centrala nucleară de la Zaporojie: "Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul"
ACTUALIZARE 09:10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit, luni, de catastrofa de la Cernobîl şi a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, după atacurile de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată de ruşi.
"Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare", a declarat Zelenski luni seară.
Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie. A fost bombardat de două ori la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv lângă un reactor. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru aceste lovituri.
"Trebuie noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare", a continuat Volodimir Zelenski.
Câteva dintre cele mai importante informații din ziua precedentă:
- SUA oferă Ucrainei 4,5 miliarde de dolari pentru nevoile bugetare.
- Rușii și americanii își îngheață și mai mult relațiile: Inspecțiile în cadrul tratatului New Start, suspendate.
- Rușii au minat centrala nucleară Zaporojie.
- Turcii vor produce în Ucraina drone Bayraktar.
- Primul referendum pentru alipirea la Rusia, anunțat de autoritățile numite de Moscova în Zaporojie.
- Marea Britanie: Rusia folosește în Ucraina temutele „mine fluture”, care au lăsat infirmi mii de copii în Războiul Afgano-Sovietic.
- Ucraina acuză Rusia de comiterea a peste 27.000 de crime de război.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News