Live

Parlamentul European i-a acordat Premiul Saharov în 2021 disidentului rus Alexei Navalnîi

Data actualizării: Data publicării:
Alexei Navalnîi. Sursă foto: Profimedia Images

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost declarat miercuri laureatul din 2021 al premiului Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European pentru eforturile sale de a lupta împotriva modului discreţionar de a guverna al preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

În vârstă de 45 de ani, Alexei Navalnîi ispășește o condamnare la 2 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor unei sentințe cu suspendare, condamnare despre care disidentul rus spune că este fabricată de Kremlin.  În august 2020, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic de tip militar. 

Drept răspuns acestei situații, UE a impus sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi din cauza otrăvirii lui Navalnîi şi a încarcerării sale.

Moscova a negat orice implicare în otrăvirea disidentului rus şi a acuzat blocul comunitar de amestec în afacerile sale interne, transmite Agerpres.

Cel mai mare grup din Parlamentul European, grupul Partidul Popular European, a anunţat câştigătorul premiului pe Twitter.

„Navalnîi a militat în mod consecvent împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin și, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale și al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor și la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit și aruncat în închisoare. Prin acordarea Premiului Saharov lui Alexei Navalnîi, recunoaștem curajul său personal imens și reiterăm sprijinul ferm al Parlamentului European pentru eliberarea sa imediată”, a declarat Președintele Parlamentului, David Sassoli. 

La rândul său, vicepreședinta Parlamentului European, Heidi Hautala, a declarat că „anul acesta, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost decernat unui militant al schimbării”.

„Alexei Navalnîi a dat dovadă de un mare curaj în încercările sale de a restabili libertatea de alegere a poporului rus. A luptat mulți ani pentru drepturile omului și libertățile fundamentale în țara sa. Acest lucru l-a costat libertatea și aproape viața. În numele Parlamentului European, solicit eliberarea imediată și necondiționată a acestuia”, a mai spus Hautala.

Totodată, eurodeputatul Guy Verhofstadt a reacționat public după anunț, spunând că distincția reprezintă un semn important de sprijin pentru libertatea de exprimare și un exemplu pentru lumea întreagă.

De asemenea, Parlamentul European a onorat miercuri și un grup de femei afgane „care au luptat vehement pentru egalitate și drepturile omului în țara lor și care au fost nominalizate pentru Premiul Saharov”. 

„Am ales să onorăm curajul acestor femei, acestea fiind printre primele victime ale încălcărilor celor mai elementare drepturi și libertăți după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului”, a mai spus Heidi Hautala. 

Portretul Saharov pentru Alexei Navalnîi

Combaterea corupției în Rusia este principalul criteriu care a stat la baza distincției premiului Saharov pentru Alexei Navalnîi, a precizat Parlamentul European.

Alexei Navalnîi este un om politic al opoziției ruse, activist anticorupție și adversar politic major al președintelui rus Vladimir Putin. S-a remarcat pe scena internațională prin organizarea de manifestații împotriva președintelui Putin și a guvernului său, prin participarea la alegeri și prin apelurile la reforme împotriva corupției din Rusia.

În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit și a petrecut mai multe luni în convalescență la Berlin. A fost arestat la întoarcerea sa la Moscova în ianuarie 2021, iar în prezent, execută o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și jumătate, din care rămân încă peste doi ani. 

Închis într-o colonie penitenciară de maximă siguranță, Navalnîi a intrat în greva foamei o perioadă îndelungată la sfârșitul lunii martie 2021, pentru a protesta împotriva lipsei de acces la asistență medicală. 

În iunie 2021, o instanță rusă a scos în afara legii birourile rețelei regionale a lui Navalnîi și Fundația Anticorupție a acestuia, ambele considerate în prezent ca extremiste și nedorite de către autoritățile ruse.

Un simbol al luptei pentru drepturile omului

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este decernat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înființat în 1988 pentru a le aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului sovietic și a dizidentului politic Andrei Saharov, iar premiului este în valoare de 50.000 EUR.

Printre precedenţii câştigători ai premiului Saharov pentru libertatea de gândire, în valoare de 50.000 de euro, se află preşedintele sud-african Nelson Mandela, opoziţia democratică din Venezuela, dar şi activista pentru educaţie din Pakistan, Malala Yousafzai.

Anul trecut, Parlamentul a acordat premiul opoziției democratice din Belarus, reprezentată de. Consiliul de coordonare, o inițiativă a „femeilor curajoase”, precum și a unor personalități politice și reprezentanți ai societății civile.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 15 decembrie, la Strasbourg.

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Partenerii noștri