Live

Parlamentul din regiunea separatistă georgiană Abhazia a votat împotriva acordului de investiţii cu Rusia, care a declanşat proteste

Data publicării:
Parlamentul din regiunea separatistă georgiană Abhazia a votat împotriva acordului de investiţii cu Rusia, care a declanşat proteste. Foto: Profimedia

Parlamentul din regiunea separatistă georgiană Abhazia a votat marţi împotriva ratificării unui acord de investiţii cu Moscova care a declanşat proteste luna trecută ce au dus la înlăturarea de la putere a aşa-numitului preşedinte al regiunii, relatează Reuters.

Liderii opoziţiei din Abhazia s-au temut de acord pe motiv că ar deschide calea pentru ca ruşi înstăriţi şi companii să cumpere proprietăţi în zona foarte căutată a Mării Negre, oferind preţuri mai mari decât localnicii.

Ziarul rus Rossiiskaia Gazeta a publicat marţi imagini cu votul din parlamentul Abhaziei. Niciun deputat nu a votat pentru, iar trei s-au abţinut, informează Agerpres.

Moscova, care finanţează puternic bugetul Abhaziei, vrea ca investitori ruşi să poată achiziţiona proprietăţi şi să aibă dreptul de a dezvolta regiunea.

Proteste împotriva acordului de ratificare au izbucnit pe 15 noiembrie în capitala Suhumi, demonstranţii intrând în parlament şi cerând demisia lui Aslan Bjania, care a guvernat regiunea separatistă din 2020.

Bjania a demisionat patru zile mai târziu şi a fost înlocuit temporar de adjunctul său Badra Ganba până la viitoarele alegeri. Administraţia prezidenţială a anunţat că autorităţile să pregătesc să retragă acordul.

Kremlinul a precizat la momentul respectiv că speră la o normalizare grabnică a situaţiei în Abhazia.

Acordul de investiţii a fost semnat pe 30 octombrie la Moscova de ministrul rus al economiei, Maksim Reşetnikov şi de omologul său afgan, Kristina Ozgan.

Opoziţia din Abhazia a precizat că nu este împotriva unei relaţii apropiate cu Moscova, dar l-a acuzat pe Bjania că încearcă să o folosească în beneficiul propriu.

Rusia a recunoscut Abhazia şi o altă regiune separatistă, Osetia de Sud, ca state independente în 2008, după ce a învins Georgia într-un scurt război. Moscova menţine trupe în ambele regiuni şi le susţine economiile.

Cea mai mare parte a lumii consideră Abhazia o parte a Georgiei, faţă de care şi-a proclamat independenţa în urma unor războaie din anii 1990.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi a vorbit la telefon cu preşedinta Georgiei: Am convenit să ducem, alături de Republica Moldova, lupta cu propaganda rusă

Un lider al opoziției din Georgia a fost bătut și arestat de poliție. „A fost aruncat într-o maşină în timp ce era agresat”

Preşedinta Georgiei, mesaj de susținere pentru Elena Lasconi

Comisarul georgian pentru drepturile omului acuză poliția de „acte de tortură” împotriva manifestanților proeuropeni

Partenerii noștri