Papa Francisc spune că furnizarea de arme pentru Ucraina este legitimă și morală: „Autoapărarea este o expresie a iubirii de patrie”
Papa Francisc a declarat, joi, că furnizarea de armament Ucrainei este legitimă din punct de vedere moral pentru a putea ajuta această țară să se apere de agresiunea rusească, relatează Reuters.
Liderul Bisericii Catolice a făcut declarațiile la bordul avionului cu care se întoarce din Kazahstan, după o călătorie de trei zile în Asia Centrală pentru un summit al liderilor religioși.
Papa a îndemnat și partea ucraineană la un eventual dialog, chiar dacă va trebui „să se țină de nas” și chiar dacă va fi dificil.
Într-o conferință de presă de 45 de minute, Papa a fost întrebat dacă este corect din punct de vedere moral ca țările partenere ale Ucrainei să-i furnizeze acesteia armament.
„Aceasta este o decizie politică, ea poate fi morală, poate fi moral acceptabilă, dacă se face în condițiile moralității”, a spus Papa Francisc. El a elaborat, apoi, făcând referire la principiile „războiului drept” ale Bisericii Romano-Catolice, care permit o folosire proporțională a armamentului mortal, atâta vreme cât se face pentru autoapărare în fața unei țări agresoare.
„Autoapărarea nu este doar îngăduită, ci este o expresie a iubirii față de patrie. Cineva care nu se apără, care nu apără ceva, înseamnă că nu iubește acel lucru. Acela care apără ceva, iubește acel ceva”, a spus Papa.
Referitor la care este diferențe între moralitate și imortalitate atunci când sunt furnizate arme unei țări, Francisc a spus:
„Poate să fie imoral dacă intenția este declanșarea războiului sau vânzarea de armament uneu țări care nu mai are nevoie de el. Motivația din spatele deciziei de furnizare de arme este cea care stabilește caracterul moral al acesteia”, a adăugat Episcopul Romei.
Papa a fost întrebat și dacă Ucraina ar trebui să negocieze cu statul agresor sau dacă există o „linie roșie” pe care Ucraina ar trebui s-o stabilească de la bun început.
„Este mereu dificil să faci dialog cu țările care au pornit un război. Este dificil, dar nu ar trebui să fie exclus. Eu nu aș exclude dialogul cu nicio putere aflată în război, chiar și dacă este vorba de un agresor. Uneori trebuie să porți un astfel de dialog, chiar dacă te ții de nas.
Dialogul este mereu un pas înainte, cu o mână întinsă, întotdeauna. Altfel, închidem singura ușă rezonabilă către pace. Uneori, agresorul nu acceptă dialogul. Ce păcat! Dar dialogul trebuie dus la bun sfârșit, sau măcar oferit. Asta face bine celui care îl oferă”, a spus liderul Bisericii Catolice.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News