Live

Panică înaintea deversării apelor de la Fukushima. Coreenii adună provizii cu produse din mare. China interzice importurile de alimente

Data publicării:
Panica și protestele au apărut după anunțul autorităților japoneze că vor deversa apele reziduale tratate de la centrala nucleară Fukushima în mare. Foto: Profimedia Images

În multe supermarketuri din Coreea de Sud, un produs a dispărut în mod vizibil de pe rafturi: sarea, potrivit CNN. Autoritățile din Coreea de Sud și China au interzis importurile cu produse marine din zona Fukushima, unde se află centrala nucleară, înainte de deversarea apelor reziduale. Iar majoritatea sud-coreenilor într-un sondaj au spus că le-ar fi teamă să mănânce pește sau fructe de mare contaminate. China a impus restricții la importurile de alimente din Japonia, inclusiv din zona centralei.

În ultima lună, țara s-a confruntat cu o penurie severă de sare de mare, deoarece cumpărătorii au cumpărat-o în cantități mari, reflectând teama tot mai mare a populației înainte de eliberarea planificată a apei radioactive tratate de la Fukushima, în Japonia. 

Autoritățile japoneze și agenția de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite au insistat asupra faptului că planul este sigur, că respectă standardele internaționale și corespunde cu ceea ce fac centralele nucleare din întreaga lume, inclusiv cele din Statele Unite. Apa contaminată care a fost tratată va fi puternic diluată și va fi eliberată treptat în Oceanul Pacific, pe parcursul mai multor ani. 

Măsura este necesară pentru a dezafecta definitiv centrala nucleară de la Fukushima, care a  fost lovită în 2011, în urma cutremurului și tsunami-ului devastator din Japonia, spun autoritățile. Guvernul a declarat că eliberarea apelor reziduale va începe în această vară, deși nu a precizat o anume dată. 

Însă aceste asigurări nu au reușit până acum să atenueze îngrijorările din țările vecine, precum Coreea de Sud, unde pescarii spun că mijloacele lor de trai sunt în pericol, iar locuitorii își fac rezerve de produse alimentare de teama contaminării. China a interzis importurile de alimente din unele regiuni din Japonia. 

Când CNN a vizitat un supermarket din capitala sud-coreeană Seul, rafturile erau bine aprovizionate cu condimente, de la pudră de usturoi la pastă de chili - cu excepția sării. Pe un panou din apropiere se poate citi: „Sarea nu mai este în stoc. A fost o întârziere în obținerea sării din cauza situației partenerilor noștri. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create”. 

Cumpărătorii au început să facă provizii chiar și cu alte alimente dietetice cu ingrediente marine, cum ar fi algele și anșoa, nota Reuters în iunie, citând rețelele sociale coreene. 

Penuria a fost atât de acută încât guvernul a fost nevoit să elibereze sare de mare din rezervele sale oficiale pentru a stabiliza prețurile, care au crescut cu peste 40% din aprilie, potrivit asociației producătorilor de sare din țară. De asemenea, guvernul susține că vremea nefavorabilă a afectat producția de sare și a jucat un rol în creșterea prețurilor. 

„Publicul nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la aprovizionarea cu sare de mare, deoarece cantitatea de sare furnizată pentru lunile iunie și iulie va fi de aproximativ 120.000 de tone, ceea ce este peste producția medie anuală”, declara luna trecută Ministerul Oceanelor și Pescuitului. „Rugăm publicul să achiziționeze doar cantitatea de care are nevoie atunci când cumpără sare de mare”.

Preocupări legate de produsele marine 

Aceste neliniști au apărut săptămâna trecută la cea mai mare piață de pește din Seul, unde oficiali echipați cu detectoare de radiații au testat produsele proaspete de la diverse tarabe, în încercarea de a liniști cumpărătorii îngrijorați, potrivit Reuters. 

Coreea de Sud a interzis importurile de fructe de mare japoneze din zona Fukushima încă din 2013 și a declarat recent că intenționează să mențină ordinul în vigoare. 

Dar interdicția nu i-a liniștit pe cumpărătorii coreeni care se tem că apele reziduale tratate ar putea avea un impact asupra vieții marine mult dincolo de apele japoneze. 

Un sondaj Gallup Korea din iunie arată că 78% dintre cei chestionați s-au declarat foarte sau oarecum îngrijorați de contaminarea fructelor de mare. Când au fost întrebați, unii cumpărători din piețele de pește au declarat presei coreene și filialelor CNN că ar putea să nu mai mănânce fructe de mare odată ce apele reziduale vor fi eliberate. 

Alte țări iau, de asemenea, măsuri. Vineri, China a anunțat că interzice importul de alimente din 10 prefecturi japoneze, inclusiv Fukushima, și că își intensifică procesele de inspecție și monitorizare pentru alimentele din alte părți ale țării. 

Această măsură are ca scop „să împiedice exportul alimentelor japoneze contaminate radioactiv în China”, a scris autoritatea vamală într-o declarație online. 

Alarmarea publică este o veste proastă pentru pescarii japonezi. 

Lovitura finală pentru pescari? 

Mulți pescari japonezi au fost nevoiți să își suspende operațiunile timp de ani de zile după accident și abia au reușit să își mențină afacerile pe linia de plutire. 

Înainte de dezastru, industria pescuitului de coastă din Fukushima a debarcat capturi în valoare de aproximativ 69 de milioane de dolari în 2010. 

Până în 2018, această cifră a scăzut la puțin peste 17 milioane de dolari. Până anul trecut, deși își revenise oarecum, ajungând la aproximativ 26 de milioane de dolari, era încă doar o fracțiune din ceea ce a fost odată. 

Eliberarea apelor reziduale ar putea fi lovitura finală, spun unii. 

Pescarii sud-coreeni care își desfășoară activitatea în largul coastei de sud-est a țării, în apropiere de Japonia, ar putea, de asemenea, să resimtă impactul. 

„Acum, când peste 80% din public spune că va mânca mai puține fructe de mare, este foarte îngrijorător”, a declarat Lee Gi-sam, un pescar din orașul portuar Tongyeong. „Dacă publicul evită fructele de mare, ne vom confrunta cu falimentul”. 

El nu crede în insistența autorităților că planul este sigur - reflectând scepticismul larg răspândit, în ciuda faptului că Japonia a primit aprobarea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de la ONU. 

„Chiar dacă îl mănânc eu, nu cred că îmi pot lăsa copiii să îl mănânce”, a spus Lee. 

AIEA a încercat să atenueze îngrijorările. După o analiză amănunțită a siguranței, aceasta a concluzionat într-un raport de săptămâna trecută că deversarea apelor reziduale ar avea un impact „neglijabil” asupra oamenilor sau asupra mediului. 

Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului CNN, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că temerile publicului sunt de înțeles și „foarte logice”, dar a insistat că este „complet convins de baza solidă a concluziilor noastre”. 

Unii sceptici internaționali, inclusiv oficiali chinezi și membri ai partidului de opoziție sud-coreean, au pus la îndoială concluziile AIEA și poziția sa în această problemă - poziție respinsă de liderii AIEA, care susțin că investigația sa a fost efectuată în mod corect și transparent. 

Guvernul sud-coreean a declarat săptămâna trecută că va respecta concluziile AIEA. Dar acest lucru nu a convins mulți locuitori, sute de persoane care participau la un protest sâmbătă la Seul, în timpul vizitei lui Grossi în capitală. 

Fotografiile arată protestatari cu bannere pe care erau afișate mesaje ce criticau Agenția și guvernul japonez și, totodată, condamnau eliberarea apelor reziduale. 

Dacă planul va continua, „va trebui să pescuiesc pește în altă parte, în apă fără radiații”, a declarat Lee, chiar dacă asta înseamnă pierderea veniturilor. 

„Mi-am început cariera în mare și fac această muncă de 30 de ani”, a spus el. „Nu am alte aptitudini... Am trăit toată viața mea prinzând pește, așa că nu pot încerca să fac altceva”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul chinez al apărării a refuzat o întâlnire cu șeful Pentagonului

Suedia a detectat două nave care se aflau în zonă când cele două cabluri submarine au fost tăiate în Marea Baltică

Viral pe net: un fermier chinez scapă la limită de atacul unui tigru siberian

45 de opozanți din Hong Kong, condamnaţi la închisoare în cel mai mare proces privind legea securității naţionale impusă de China

Partenerii noștri