Sud-coreenii au început să-şi facă provizii de sare de mare şi alte produse, pe fondul îngrijorărilor cu privire la siguranţa acestor produse, în condiţiile în care Japonia se pregăteşte să deverseze în mare peste un milion de tone de apă radioactivă tratată, colectată de la centrala nucleară Fukushima.
Apa a fost utilizată în principal pentru a răci reactoarele centralei nucleare de la Fukushima, după ce a fost afectată de cutremurul şi tsunamiul din 2011. Acţiunea de deversare ar urma să aibă loc în curând, dar nu a fost fixată încă o dată definitivă.
Autorităţile japoneze au dat asigurări că apa este sigură şi că a fost filtrată pentru a înlătura majoritatea izotopilor, deși mai conține urme de tritiu, un izotop al hidrogenului, care este greu de separat de apă.
Cu toate acestea, pescarii şi cumpărătorii din Japonia şi întreaga regiune sunt îngrijoraţi.
„Recent am cumpărat cinci kilograme de sare”, spune Lee Young-min, o mamă cu doi copii din Seongnam, în sudul capitalei Seul.
Ea recunoaște că nu a cumpărat niciodată o cantitate atât de mare de sare, dar a simţit că trebuie să facă tot ce poate pentru a-şi proteja familia.
„Ca mamă care creşte doi copii nu pot să stau şi să nu fac nimic. Vreau să îi hrănesc cu produse sigure”, a spus Lee Young-min, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Sarea s-a scumpit, guvernul apelează la rezerva de stat
Goana după sare a dus la scumpirea cu aproape 27% a acestui produs în Coreea de Sud în luna iunie, chiar dacă oficialii au precizat că de vină sunt şi condiţiile meteo şi producţia redusă.
Ca răspuns la situaţia de pe piaţă, guvernul de la Seul a decis să scoată, zilnic, 50 de tone de sare din rezerva de stat, pe care să o vândă la un discount de 20% faţă de preţul de pe piaţă, până la data de 11 iulie, a precizat miercuri adjunctul ministrului pentru Pescuit, Song Sang-keun.
Autorităţile sud-coreean din domeniul Pescuitului au anunţat că vor urmări cu atenţie fermele unde se produce sare de mare pentru orice indiciu referitor la creşterea radioactivităţii. Coreea de Sud a interzis deja fructele de mare pescuite în apele din apropiere de Fukushima.
„Nu am găsit nici data trecută”
China a criticat şi ea planul autorităţilor japoneze de a deversa în mare apa colectată la Fukushima, acuzând autorităţile japoneze de lipsă de transparenţă şi că pun în pericol ecosistemul maritim şi sănătatea oamenilor din întreaga lume.
În replică, Japonia susţine că a oferit ţărilor vecine explicaţii detaliate bazate pe date ştiinţifice.
Însă aceste explicaţii nu i-au convins pe cumpărătorii sud-coreeni.
„Am venit să cumpăr sare, dar nu am mai era. Nu am găsit nici data trecută”, spune Kim Myung-ok, stând în faţa rafturilor goale din supermarket.
„Ne îngrijorează deversarea de apă. Noi suntem bătrâni şi am trăit destul dar suntem îngrijoraţi cu privire la copii”, adaugă Kim Myung-ok.
Editor : B.P.