Live

Oroare în Somalia. Un cimitir a fost devastat de ape, cadavrele plutesc pe străzi. Oamenii au vrut să adune rămășițele, dar n-au putut

Data publicării:
Inundații în Somalia. FOTO: Profimedia Images

În urma celor mai grave inundații din ultimul secol care au lovit Somalia, oamenii din mai multe localități trebuie să facă față unor imagini înfiorătoare și se tem de bolile care s-ar putea răspândi. Apa care a năvălit într-un cimitir din centrul orașului Galkayo a scos la iveală cadavre și le-a purtat plutind pe străzi.

Ayaan Mohamed locuiește lângă cimitir și spune că familia ei, alături de altele, au fugit din zonă din cauză că inundațiile au devastat case și au adus pe străzi rămășițe umane, a declarat ea pentru BBC.

Oamenii au fost în stare de șoc, mai ales că au recunoscut unii dintre morți. După ce inundațiile s-ar restrâns, au încercat să găsească trupurile.

"Inundaţiile au scos la iveală rămăşiţele unui cleric musulman foarte apreciat. El a fost înmormântat în urmă cu 18 ani", a spus Ayaan Mohamed. „Elevii săi și alți clerici au încercat să adune rămășițele”, dar nu au reușit, a adăugat ea.

Acestea sunt scene la care orașul nu a mai asistat până acum.

Cel puțin 32 de persoane au fost ucise în toată țara, iar ONU avertizează că peste 1,6 milioane de oameni ar putea fi afectați de inundațiile devastatoare care urmează anilor de secetă.

Situația din Galkayo nu este la fel de gravă ca în regiunea Gedo din sudul Somaliei, unde râul Juba a ieșit din matcă și a dus la prăbușirea unui pod important din orașul Bardere. Mohamed Abdirahin spune că aproape toți locuitorii orașului au fost forțați să se mute la periferie.

Bătrânul de 70 de ani a fost negustor și un fermier prosper până săptămâna trecută. „Am lăsat totul în urmă. Am salvat ce am putut cu mâinile goale. Restul a fost luat de apă. E ca și cum viața mea s-a terminat așa”, a spus el pentru BBC.

Îi este greu să se împace cu ideea că într-un timp atât de scurt, a rămas și fără magazin, și fără casă. Bărbatul avea și o livadă de mango chiar în afara orașului și spera la o recoltă bogată. Visul lui s-a spulberat. Nimic n-a mai rămas în picioare.

Partea mai înaltă a orașului a scăpat de ape, dar în zonă nu se mai poate ajunge pentru că nu mai există podul. Problema e și mai mare, cu cât acolo erau magazine alimentare și un spital. Oamenii mai pot ajunge acolo doar cu barca. „Așteptăm mai mult de patru ore ca acele bărci să meargă să ne aducă ceva de mâncare”, a spus Abdirahin.

Guvernul Somaliei, susținut de ONU, a încercat să ofere ajutor de urgență, dar spune că nu poate acoperi toate zonele afectate.

„În ultimele cinci zile, am furnizat multe materiale pentru cei care au nevoie, dar situația actuală a copleșit capacitățile guvernamentale”, a declarat pentru BBC viceprim-ministrul Somaliei Salah Jama.

O altă problemă este că unele zone sunt controlate de grupul al-Shabab, care are legături cu Al-Qaeda. Agenția de Management al Dezastrelor din Somalia (Sodma) spune că a primit apeluri numeroase de la oameni care locuiesc pe teritoriul al-Shabab, dar nu este în măsură să ajute, deoarece ar fi prea periculos pentru oficiali să meargă acolo.

De obicei, sezonul ploios este așteptat cu nerăbdare în Somalia, fiind un moment pentru sărbătoare, deoarece simbolizează prosperitatea care va veni, mai ales când țara se confruntă din ce în ce mai mult cu seceta.

Ploile abundente și inundațiile vor continua până la sfârșitul lunii noiembrie. Gândul că va cădea mai multă ploaie este terifiant pentru mulți oameni care se luptă deja să găsească hrană și apă curată.

1,5 milioane de hectare de teren agricol ar putea fi distruse, avertizează ONU.

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Imagini emoționante cu mii de voluntari strânși în „Oraşul Artelor şi Ştiinţelor” din Valencia să ajute oamenii afectați de inundații

Cum au ajuns inundațiile din Valencia să fie atât de mortale. Ce greșeli au făcut autoritățile

Au parcurs kilometri, pentru a ajuta sinistrații. Imagini devenite virale ale mobilizării voluntarilor după prăpădul din Spania

Corespondență Digi24 din Spania: Misiune contracronometru pentru salvarea oamenilor. Noi imagini din zonele devastate de inundații

Partenerii noștri