Live

Originea Covid este "cel mai probabil" un incident de laborator din China, spune șeful FBI

Data actualizării: Data publicării:
Directorul FBI Christopher Asher Wray. Foto: Profimedia Images

Șeful FBI, Christopher Wray, a declarat că originea apariției coronavirusului care provoacă Covid-19 și care s-a aflat în spatele pandemiei este "cel mai probabil" "un potențial incident de laborator".

"FBI a evaluat de ceva timp că originile pandemiei sunt cel mai probabil un potențial incident de laborator din Wuhan", a declarat Wray pentru Fox News, adăugând că evaluarea s-a bazat pe cercetările efectuate de analiștii agenției, inclusiv oameni de știință, și că "activitatea noastră legată de acest lucru continuă".

Comentariul public al lui Wray subliniază diviziunea din cadrul comunității de informații din SUA cu privire la originile pandemiei, unele agenții federale, inclusiv FBI și Departamentul Energiei, concluzionând că virusul Covid-19 provine probabil dintr-o scurgere de laborator din China, în timp ce altele au ajuns la concluzia că acesta s-a răspândit mai întâi de la animale infectate la oameni.

Susținerea publică de către Wray a teoriei scurgerii din laborator contravine concluziilor mai multor studii științifice importante, precum și evaluărilor altor agenții de informații americane. Wray nu a explicat care sunt dovezile care au stat la baza concluziei FBI. "Nu există o mulțime de detalii pe care să le pot împărtăși și care nu sunt clasificate", a spus el.

În interviul de marți, Christopher Wray a afirmat că China "a făcut tot posibilul ca să împiedice" eforturile de a se identifica sursa pandemiei.

China a negat că ar fi fost o scăpare a virusului dintr-un laborator din Wuhan, considerând că acuzația este defăimătoare. Comentariile șefului FBI vin la o zi după ce ambasadorul SUA în China a cerut țării "să fie mai sinceră" cu privire la originile Covid. 

China ar trebui să fie mai sinceră în privința originilor apariției coronavirusului care provoacă Covid-19 și care s-a aflat în spatele pandemiei, a declarat ambasadorul american la Beijing, luni, după ce Departamentul Energiei din cadrul administrației SUA a concluzionat că pandemia a fost, cel mai probabil, rezultatul unei scăpări de laborator, Ambasadorul Nicholas Burns a spus că este nevoie să se pună presiune pe China pentru ca aceasta să aibă un rol mai activ în OMS în această privință.  

"China trebuie să fie, de asemenea, mai sinceră în privința a ce s-a întâmplat în urmă cu trei ani în Wuhan și cu originile crizei Covid", a declarat Burns, referindu-se la epicentrul inițial al epidemiei de coronavirus din China.

WSJ a scris, duminică, pentru prima oară, că Departamentul Energiei din SUA a concluzionat că pandemia a fost rezultatul unei scăpări a virusului dintr-un laborator din Wuhan, o evaluare respinsă de guvernul de la Beijing.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat, duminică, că există "o multitudine de păreri în comunitatea de informații" cu privire la originile pandemiei.

Când i s-a cerut să comenteze, diplomația chineză a făcut referire la un raport al OMS care susține originea naturală a pandemiei, cel mai probabil un virus cu origine la lilieci.

"Unii ar trebui să se oprească din a mai reacredita povestea cu «scurgerea din laborator», să se oprească din a încerca să discrediteze China și să se oprească din a politiza căutarea originilor", a spus purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri