Live

Galerie Foto Orașul în care locurile de veci costă mai mult pe metru pătrat decât cele mai luxoase vile

Data publicării:
O nișă de familie în care pot intra 8 urne funerare costă chiar și 430.000 de dolari la Hong Kong. Foto: Profimedia Images

Turnul Shan Sum din Hong Kong, ornat la interior cu marmură albă, are 12 etaje și este unul dintre cele mai luxoase locuri din oraș, însă nu este pentru un cumpărător obișnuit. Aici, în schimbul unei sume de minim 53.000 de dolari, oamenii își pot cumpăra un loc în care să își doarmă somnul de veci, scrie CNN.

Acest columbar privat, care se regăsește într-o clădire în formă de evantai proiectată de un arhitect german, a fost construită pentru a adăposti rămășițele incinerate a 23.000 de persoane și nu este nicidecum o investiție ieftină.

Pe lângă unitățile în care se păstrează o singură urnă, nișele pentru două urne se vând cu 76.000 de dolari, în timp ce cele de familie, unde pot intra până la opt urne pot ajunge la 430.000 de dolari.

Având în vedere că nișele standard au mai puțin de 0,1 metri cubi, se poate spune că un loc în acest turn este relativ mai scump decât cea mai scumpă proprietate pentru oameni vii din acest oraș – o vilă în zona super exclusivistă „The Peak” în luna martie s-a vândut cu în jur de 350.000 de dolari pe metru pătrat.

Dar Shan Sum, care se găsește într-un colț al cartierului industrial Kwai Chung nici măcar nu este cel mai scump loc pentru morți din Hong Kong. Potrivit Consiliului Consumatorului din Hong Kong, cea mai scumpă nișă se află într-un complex care seamănă cu un templu din nordul cartierului Fanling și poate fi achiziționată în schimbul sumei de 660.000 de dolari – fără costul de administrare de cel puțin 25.000 de dolari.

O astfel de investiție ar putea să nu pară atât de rea, dat fiind orizontul nesfârșit al vieții de apoi, dar columbarele private precum Shan Sum nu pot oferi un loc de veci pentru totdeauna: cenușa poate fi păstrată doar atât cât ține licența privată a afacerii, obținută de la guvernul din Hong Kong.

Aceste licențe au de obicei o limită de 10 ani și se obțin foarte greu. Licența Shan Sum va expira în 2033.

Prețul plătit pentru un astfel de loc de veci include mult mai mult decât spațiul pentru urnă. Turnul Shan Sum, care se traduce prin „inimă binevoitoare”, dispune de un acoperiș accesibil și balcoane întortocheate decorate cu grădini în miniatură de care membrii familiei se pot bucura când vin să își viziteze rudele decedate, în timp ce aproape o cincime din suprafața clădirii este spațiu deschis.

Cea mai scumpă nișă pentru urne funerare din Hong Kong poate fi achiziționată în schimbul sumei de 660.000 de dolari – fără costul de administrare de cel puțin 25.000 de dolari. Foto: Profimedia Images

Designul este inspirat din cimitirele tradiționale chinezești localizate pe versanții munților pentru a atrage energii Feng Shui pozitive.

Există și elemente moderne precum aparatele de dezumidificare și sistemele de aer condiționat, precum și o aplicație prin care familiile își pot rezerva un interval orar în care vor să aducă ofrande strămoșilor decedați.

Într-un oraș cu peste 7 milioane de locuitori și unele dintre cele mai dens populate cartiere din lume, competiția pentru spațiu se încinge atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți.

Cu toate că Hong Kong nu este un oraș mic – este de aproximativ 1,4 ori mai mare decât New York – terenul muntos face ca o mare parte din teritoriul său să fie nepotrivit pentru dezvoltarea urbană.

Dimensiunea unei case în medie este de doar 40 de metri pătrați – una dintre cele mai mici din lume – cu toate că prețul depășește în medie un milion de dolari.

Având în vedere că nișele standard au mai puțin de 0,1 metri cubi, se poate spune că un loc în acest turn este relativ mai scump decât cea mai scumpă proprietate pentru oameni vii din acest oraș. Foto: Profimedia Images

Lipsa de spațiu continuă și în lumea de apoi, exacerbată de populația tot mai îmbătrânită a Hong Kong-ului. Peste 1 din 5 locuitori au mai mult de 65 de ani, numărul putând ajunge până la 1 din 3 în 2069.

Cu toate că peste 90% din locuitorii din Hong Kong aleg incinerarea, spațiul de păstrare al rămășițelor se epuizează. Asta pentru că, în mod tradițional, chinezii preferă ca în loc să arunce cenușa în vânt, să o păstreze într-un loc fizic pentru a le putea aduce omagii și ofrande celor decedați.

În Sham Sun, fiecare etaj este dedicat unei alte religii pentru a putea răspunde nevoilor unei game largi de obiceiuri funerare. Spre exemplu, există locuri luminoase și aerisite gândite pentru a-i atrage pe budiști și o secțiune dedicată adepților lui Guanyin, zeița chineză a milei, a cărei imagine apare pe ușițele micilor compartimente.

Există chiar și un etaj separat pentru cei nereligioși unde fiecare nișă beneficiază de un acoperiș pe stil chinezesc și uși duble decorate cu monede de aur care simbolizează o viață de apoi cât mai prosperă.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Borrell: Sprijinul Chinei pentru Rusia reprezintă o „ameninţare directă” la adresa Europei

Trump și Batman, trimiși după gratii în China? De ce îi arestează poliția din Shanghai pe petrecăreții care se costumează de Halloween

Războiul Marilor Puteri: Cum se pregătește armata SUA pentru un conflict cu China. Lecțiile învățate din luptele din Ucraina

China sugerează că Donald Trump ar putea „abandona” Taiwanul dacă va câștiga alegerile

Partenerii noștri