ONU se retrage din Mali. Rebelii tuaregi spun că au ocupat o bază eliberată de forțele de menținere a păcii
Rebelii tuaregi din nordul statului african Mali, stat unde activează și militanți islamişti legați de Al Qaeda și Statul Islamic, au declarat că au pus mâna pe o bază din Kidal eliberată marți de Națiunile Unite, ceea ce ar putea duce la o confruntare în Kidal, orașul strategic în care armata speră să-și reia controlul, transmite Reuters.
Misiunea ONU, cunoscută sub numele de MINUSMA (Misiunea Multidimensională de Stabilizare Integrată a Națiunilor Unite), are termen până la 31 decembrie să își facă bagajele după ce junta militară din Mali a ordonat să plece în iunie. Retragerea sa din alte baze a provocat deja lupte între armata statului african Mali și rebeli, care luptă pentru controlul zonelor eliberate de forțele de menținere a păcii.
Kidal este a opta bază MINUSMA care se închide în centrul și nordul Mali și este una dintre cele mai importante. Se află într-o zonă controlată istoric de rebeli, pe care junta din Mali vrea să o recupereze.
MINUSMA și-a confirmat plecarea într-un comunicat în care a spus că și-a distrus echipamente înainte de a pleca.
„Condițiile pentru plecarea de la toate aceste baze au fost extrem de dificile”, se spune în comunicat.
Mișcarea rebelă, Cadrul Strategic Permanent pentru Pace, Securitate și Dezvoltare (CSP-PSD) a transmis într-o declarație că „deține acum controlul asupra zonelor abandonate de MINUSMA în Kidal”.
Analiștii de securitate au spus că acum luptele ar putea izbucni în Kidal, contribuind la insecuritate în țara din Africa de Vest, unde activează și militanți islamişti legați de Al Qaeda și Statul Islamic.
Situația exactă din jurul bazei este neclară. O sursă care cunoaște evenimentele a spus că rebelii au preluat controlul asupra pistei de lângă tabără la scurt timp după plecarea ONU. Un localnic a spus că rebelii au ocupat tabăra, fără a oferi detalii.
ONU a transmis că nu știe ce s-a întâmplat după ce a plecat din bază. Un comunicat postat pe site-ul misiunii ONU transmite că MINUSMA își închide tabăra din Kidal, marcând sfârșitul prezenței în regiune.
„MINUSMA și-a încheiat astăzi prezența în regiunea Kidal, după plecarea ultimului convoi aerian și terestru. Ultimul convoi de trupe de menținere a păcii a părăsit Kidal în această dimineață cu direcția Gao și, din păcate, a suferit două atacuri pe drum, ce au provocat pagube materiale. Ultimul zbor MINUSMA de la Kidal a ajuns la Gao ieri după-amiază târziu. Convoaiele contingentului din Ciad, care au părăsit Aguelhok și Tessalit pe 21 și, respectiv, 23 octombrie, au ajuns și ele la Gao pe 29 octombrie.”, se precizează în comunicatul de presă.
ONU mai subliniază că plecarea din toate aceste baze a fost extrem de dificilă „dintr-o varietate de motive, toate în afara controlului Misiunii, inclusiv deteriorarea situației de securitate și multiplele amenințări la adresa forțelor de menținere a păcii pe care aceasta le presupunea. La acestea s-au adăugat provocările de a efectua operațiuni aeriene pentru extragerea personalului misiunii.”
Comunicatul misiunii mai spune că „în cursul acestei retrageri accelerate pentru a păstra viețile trupelor de menținere a păcii într-un mediu operațional deosebit de complex, MINUSMA a fost forțată să distrugă și să dezafecteze echipamentele sensibile aparținând țărilor care contribuie cu trupe și poliție și Națiunilor Unite. Această măsură a fost luată ca ultimă soluție în conformitate cu regulile și procedurile ONU, deoarece cele 200 de camioane aflate în așteptare în Gao din 24 septembrie nu fuseseră autorizate să se deplaseze la Tessalit, Aguelhok și Kidal pentru a colecta echipamentele menționate pentru a fi expediate din Mali.”
Plecarea de la Kidal marchează închiderea celei de-a opta baze a MINUSMA dintr-un total de 13 din centrul și nordul Mali, precum și din capitală, Bamako. Din iulie, Misiunea a retras aproape 6.000 de personal civil și în uniformă din Mali, în conformitate cu Rezoluția 2690 (2023) a Consiliului de Securitate al ONU. Misiunea are ca termen de finalizare a retragerii 31 decembrie 2023.
Autoritățile militare din Mali și-au exprimat îngrijorarea că ONU a părăsit bazele fără a le preda armatei.
„Remarcăm încă o dată cu regret că această retragere nu a făcut obiectul unei predări” armatei, a spus junta într-un comunicat pe X.
MINUSMA operează în Mali din 2012, când militanții islamiști au preluat controlul asupra nordului statului african. Violențele persistă de atunci.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News