Live

ONU își încheie misiunea de menținere a păcii în Mali, după 10 ani. „A fost sub aşteptări şi sub necesități”

Data publicării:
Mali a transmis ONU că cei 12.000 de lucrători trebuie să plece, iar Consiliul de Securitate al ONU a votat retragerea misiunii. Foto: Profimedia Images

Forţele ONU de menţinere a păcii îşi încheie duminică retragerea din Mali, după o misiune de lungă durată, care a durat un deceniu, informează BBC, preluată de news.ro.

Minusma - Misiunea Integrată Multidimensională de Stabilizare - a început în 2013, după o rebeliune armată, dar i s-a cerut să plece de către guvernul militar aflat la putere în această ţară.

Cu aproximativ 310 membri ai forţelor de menţinere a păcii ucişi, Minusma a fost a doua cea mai afectată misiune a ONU la nivel mondial, după Liban.

În vară, Mali a transmis ONU că cei 12.000 de lucrători trebuie să plece, iar Consiliul de Securitate al ONU a votat retragerea misiunii.

Personalul ONU pleacă în etape de luni de zile, cu un termen limită de 31 decembrie pentru retragerea completă.

Vineri, presa locală a relatat că Minusma a predat controlul uneia dintre ultimele sale tabere importante din nordul regiunii Timbuktu înainte de termenul limită, din motive de securitate.

Timbuktu a fost unul dintre cele trei situri care ar fi trebuit să rămână deschise pentru a gestiona încheierea misiunii după 31 decembrie, dar ONU era îngrijorată de prezenţa militanţilor, potrivit rapoartelor.

El-Ghassim Wane, şeful misiunii ONU, a declarat că a existat „un decalaj între ceea ce am fost mandataţi să facem şi ceea ce am putut face”.

„Am făcut multe, dar cu siguranţă a fost sub aşteptări şi sub necesităţi”, a adăugat el.

Securitatea în Mali este fragilă, în condiţiile în care grupurile islamiste armate şi grupurile separatiste sunt active.

De asemenea, guvernul din Mali construieşte legături mai strânse cu Rusia - inclusiv bazându-se pe grupul de mercenari Wagner - în timp ce influenţa occidentală scade.

Misiunea a început în urmă cu 10 ani, după ce rebelii separatişti şi luptătorii islamişti s-au unit şi au ocupat nordul Mali în încercarea de a crea un stat separat.

Franţa a trimis trupe pentru a încerca să înăbuşe revolta, urmate de forţele de menţinere a păcii ale ONU.

Ameninţarea din partea militanţilor islamişti, care au ucis câteva mii de persoane şi au forţat zeci de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele, a continuat de-a lungul anilor.

Şi, în ciuda prezenţei forţelor de menţinere a păcii ale ONU şi a trupelor franceze, care au condus operaţiunile antiteroriste, numărul atacurilor teroriste din Mali a crescut constant, la fel ca şi numărul de localnici care se alătură grupurilor insurgente. Franţa a anunţat că îşi retrage trupele anul trecut.

Mali a fost condus de lideri militari în urma a două lovituri de stat în 2020 şi 2021.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA s-au opus, prin veto, adoptării unei rezoluții care cerea încetarea focului în Gaza, prezentată în Consiliul de Securitate al ONU

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Comitet ONU: Metodele de război folosite de Israel în Fâşia Gaza „corespund caracteristicilor unui genocid”

Partenerii noștri