Live

Live Text Ucrainenii spun că rușii au minat centrala nucleară Zaporojie și au amenințat că o aruncă în aer: „Fie aparține Rusiei, fie nimănui”

Data actualizării: Data publicării:
Ucraina cere comunităţii internaţionale să ia masuri pentru a-i forţa pe ruşi să părăsească centrala din Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că orice șansă de negocieri va fi închisă dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele ocupate și că cei care îi vor ajuta să facă asta vor fi trași la răspundere. "Nu vom ceda nimic din ce este al nostru", a afirmat el. Totodată, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc în weekend de bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa, scrie Reuters.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Ucrainenii primesc armament de 1 miliard de dolari de la americani

ACTUALIZARE 22:15 Pentagonul a anunţat luni că oferă Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari, constând mai ales din rachete suplimentare pentru sistemele americane de artilerie de precizie HIMARS, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Noua tranşă de ajutor mai prevede şi trimiterea de rachete suplimentare cu rază scurtă şi medie pentru sistemele de apărare antiaeriană NASAMS, precum şi rachete antitanc Javelin, a precizat ministerul american al apărării într-un comunicat.

Kievul va mai primi şi 75.000 de obuze de 155 mm destinate sistemelor de artilerie occidentale cu care sunt dotate acum forţele ucrainene, precum şi circa 50 de vehicule blindate medicale.

Acest nou ajutor ridică la 9,8 miliarde de dolari totalul asistenţei militare oferite de SUA Ucrainei de la venirea la putere a lui Joe Biden, a precizat Pentagonul.

SUA oferă Ucrainei 4,5 miliarde de dolari pentru nevoile bugetare

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar în valoare de 4,5 miliarde de dolari pentru acoperirea nevoilor bugetare. Potrivit anunţului făcut de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a SUA (USAID), finanţarea, coordonată cu Departamentul Trezoreriei SUA şi cu Banca Mondială, va fi oferită Ucrainei în tranşe; prima dintre acestea, de 3 miliarde de dolari, este programată pentru luna august.

Asistenţa financiară pe care Washingtonul a acordat-o Kievului pentru acoperirea nevoilor bugetare de când a început, în februarie, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, se ridică la 8,5 miliarde de dolari.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în urma agresiunii militare ruse deficitul bugetar al Ucrainei a ajuns la circa 5 miliarde de dolari lunar.

Pe lângă ajutorul financiar destinat nevoilor bugetare, Washingtonul i-a oferit Ucrainei miliarde de dolari ca ajutor militar pentru a lupta împotriva Rusiei.

O sursă din guvernul german a anunţat săptămâna trecută că Uniunea Europeană intenţionează la rândul ei să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro.

Rușii și americanii își îngheață și mai mult relațiile: Inspecțiile în cadrul tratatului New Start, suspendate

Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start, informează Reuters şi AFP. MAE rus a asigurat că a luat această măsură în răspuns la obstacolele puse de SUA inspecţiilor similare ruse la instalaţii din Statele Unite.

Rusia a „informat oficial” luni SUA că toate instalaţiile sale supuse inspecţiilor în cadrul acestui tratat vor fi „temporar exceptate”, a arătat diplomaţia rusă într-un comunicat.

Este vorba mai ales de baze de lansare a rachetelor, precum şi de baze aeriene şi navale unde sunt desfăşurate rachete nucleare.

„Federaţia Rusă este obligată să recurgă la această măsură (...) din cauza realităţilor existente, ce creează avantaje unilaterale pentru SUA şi privează Rusia de dreptul său de a efectua inspecţii pe teritoriul american”, a arătat diplomaţia rusă într-un comunicat.

Diplomaţia rusă menţionează în special dificultăţile legate de deplasările inspectorilor ruşi şi de eliberare a vizelor provocate de sancţiunile occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului ucrainean.

Rușii au minat centrala nucleară Zaporojie

ACTUALIZARE 19:20 Compania energetică de stat ucraineană Energoatom transmite că forțele ruse au minat centrala nucleară ocupată Zaporojie. O postare de pe canalul oficial de Telegram al companiei l-a citat pe generalul rus Valeri Vasiliev declarând că rușii au minat centrala.

„După cum știți, am minat toate zonele importante din centrala nucleară Zaporojie. Și nu ascundem asta de inamic. I-am avertizat. Inamicul știe că centrala fie va aparține Rusiei, fie nu va aparține nimănui. Suntem pregătiți pentru consecințele acestui pas. Iar noi, războinicii eliberatori, trebuie să înțelegem că aceasta este singura cale”, ar fi declarat șeful trupelor de protecție nucleară, biologică și chimică ale forțelor armate ruse, potrivit siteului Meduza.

Energoatom a raportat sâmbătă că uzina Zaporojie a fost „grav avariată” de bombardamentele rusești. Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, s-a declarat „extrem de îngrijorat de bombardamentele de ieri la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică”.

Trupele ruse dețin controlul asupra centralei Zaporojie din martie, deși tehnicieni ucraineni conduc încă uzina. Ucraina a acuzat Rusia că folosește instalația ca scut din care să tragă asupra țintelor civile.

Luni, șeful Energoatom, Petro Kotin, a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei.

Turcii vor produce în Ucraina drone Bayraktar

Compania turcă Baykar plănuiește să construiască o fabrică de drone Bayraktar în Ucraina, potrivit ambasadorului ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, scrie siteul Meduza.

Amabasadorul ucrainean a spus că planurile pentru construcția uzinei erau în lucru încă dinaintea războiului.

„Cu doar o săptămână în urmă, guvernul a aprobat un acord bilateral și l-a trimis parlamentului pentru a fi ratificat – un acord privind construcția fabricii în sine”, a spus Bodnar într-un interviu pentru RBK-Ukraina. El a adăugat că planurile pentru fabrică au fost în lucru încă de înainte ca Rusia să declanșeze războiul în Ucraina și că o locație a fost deja aleasă.

Bodnar a mai spus că Baykar nu are de gând să colaboreze cu guvernul rus.

Plan rusesc pentru asasinarea ministrului ucrainean al apărării

SBU, serviciul de securitate al Ucrainei, a reținut un grup de asasini ai serviciilor speciale ruse care au planificat uciderea ministrului apărării și a a șefului GUR – serviciul secret al Ministerului Apărării al Ucrainei. Serviciul de securitate ucrainean anunță că a prevenit astfel o serie de crime care vizau reprezentanți ai conducerii politice și militare de vârf și ale unor personalități publice din Ucraina.

Atacatorii erau angajați în pregătirile pentru lichidarea fizică a ministrului Apărării și a șefului Direcției Principale de Informații din Ucraina, precum și a unui cunoscut activist ucrainean.

Pentru uciderea fiecăruia dintre ei, asasinii aveau promisă o recompensă în valoare de 100 până la 150 de mii de dolari.

S-a stabilit că grupul era format din membri ai personalului serviciilor de informații militare ale Federației Ruse implicați în activități subversive pe teritoriul Ucrainei. Acesta includea un rezident din Lugansk - ocupat temporar de armată rusă, care, ca parte a formațiunilor armate ilegale ale organizației teroriste „LNR”, a luat parte activ la operațiunile de luptă împotriva forțelor ucrainene din est.

Citiți detalii AICI.

Tanchist rus, condamnat la 10 ani de închisoare în Ucraina

ACTUALIZARE 19:10 Un tribunal ucrainean l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe un tanchist rus acuzat că a deschis focul asupra unui bloc de locuinţe din Cernigău (nordul Ucrainei), au anunţat luni serviciile de securitate ucrainene (SBU), transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Sergentul Mihail Kulikov, făcut prizonier la începutul invaziei ruse în Ucraina, a fost găsit vinovat de „încălcarea legilor şi a cutumelor de război” de un tribunal din oraşul Cernigău (Cernihiv).

Potrivit SBU, „s-a stabilit că tanchistul rus trecuse pe 24 februarie frontiera Ucrainei venind din Belarus” şi apoi, avansând în direcţia acestei capitale regionale lovite dur de lupte, „bombardase localităţi”.

„Pe 26 februarie, urmând ordinul comandantului său, el a tras în special asupra unui imobil rezidenţial de 11 etaje care adăpostea civili. Mai multe apartamente au fost distruse”, adaugă SBU, potrivit căruia tancul a fost interceptat la scurt timp după aceea, iar sergentul Kulikov a fost capturat.

În timpul procesului, Mihail Kulikov a pledat vinovat şi a solicitat o pedeapsă mai blândă, explicând că el doar a urmat ordinele superiorilor săi, a menţionat biroul procurorului general al Ucrainei.

Blocul de locuinţe lovit nu era ţintă militară şi nici nu era utilizat în scopuri militare, a adăugat Parchetul ucrainean.

Citiți și: Ucrainenii, ironici după ce au distrus câteva case pline cu soldați ruși. „Misterioasa poveste a dispariției unor militari ruși”

Primul referendum pentru alipirea la Rusia, anunțat de autoritățile numite de Moscova în Zaporojie

ACTUALIZARE 16:10 Autorităţile numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, parţial ocupată de armata rusă, au anunţat luni lansarea oficială a pregătirilor referendumului cu privire la alipirea acestei regiuni la Federaţia Rusă, informează AFP.

„Am semnat un ordin astfel încât Comisia electorală centrală să înceapă să lucreze la organizarea unui referendum privitor la alipirea regiunii Zaporojie la Rusia”, a declarat Evgheni Baliţki, şeful administraţiei civile şi militare create în teritoriile acestei regiuni sudice, controlate de forţele ruse.

Citește continuarea AICI.

Kremlin: „Nu există nicio negociere pentru pace acum”

ACTUALIZARE 13:37 Kremlinul a declarat luni că nu există nicio bază pentru o întâlnire între președinții rus și ucrainean în acest moment, scrie The Guardian.

Întrebat despre intențiile președintelui turc Recep Erdogan de a intermedia discuțiile de pace dintre cei doi lideri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliștilor că Vladimir Putin și Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni numai după ce echipele de negociatorii și-au „făcut temele”.

Negocierile dintre Moscova și Kiev sunt blocate de luni de zile, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru lipsa de progres.

„Delegația ucraineană a ieșit de pe radar, nu există un proces de negociere acum”, a declarat Peskov luni.

Marea Britanie: Rusia folosește în Ucraina temutele „mine fluture”, care au lăsat infirmi mii de copii în Războiul Afgano-Sovietic

ACTUALIZARE 12:37 Rusia folosește, cel mai probabil, mine antipersonal de-a lungul liniilor sale de apărare din regiunea Donbas a Ucrainei, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de Reuters. Cunoscute și sub numele de „mine fluture”, minele PFM-1 sunt făcute din plastic și nu sunt folosite pentru a ucide victima, ci pentru a o mutila.

Minele fluture, folosite de armata sovietică în războiul din Afganistan, sunt „arme extrem de controversate și nediscriminatorii”, potrivit ministerului britanic, și au capacitatea de a provoca multe victime în rândul armatei și a populației civile.

Citește și Procuratura lui Putin a blocat peste 138.000 de site-uri acuzate de „terorism” și „extremism”

Ucraina acuză Rusia de comiterea a peste 27.000 de crime de război  

ACTUALIZARE 12:30 Forţele ruse au comis 27.203 crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie şi până în prezent, potrivit unui raport publicat luni de Biroul procurorului general al ţării, citat de agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.

Conform documentului, 26.190 de delicte se referă la încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului. În acelaşi timp, 73 de incidente au legătură cu planificarea, pregătirea sau declanşarea şi ducerea unui război de agresiune, în timp ce alte 28 vizează propaganda de război neadaptată la convenţiile internaţionale.

Biroul procurorului general a înregistrat 912 alte diferite delicte încă necatalogate, de asemenea atribuite forţelor ruse.

Între altele, autorităţile ucrainene au înregistrat 12.724 de crime împotriva siguranţei naţionale, dintre care 8.783 sunt legate de uzurparea integrităţii teritoriale şi inviolabilitatea Ucrainei. Parchetul a înregistrat de asemenea 1.525 de cazuri pe care le califică drept înaltă trădare, alte 1.800 drept delicte de colaboraţionism, 113 de complicitate cu statul agresor; 64 de delicte calificate drept sabotaj şi 439 de infracţiuni cu clasificări juridice diferite.

Parchetul ucrainean a deschis 1.451 de proceduri penale pentru infracţiuni legate de copii de la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina

Diferite organisme internaţionale, între care ONU, au iniţiat investigaţii pe teritoriul ucrainean pentru a documenta presupusele crime de război comise de trupele ruse.
În plus, unele ţări ale Uniunii Europene au trimis experţi în locuri precum Bucea sau Irpin, în nordul Ucrainei, pentru a găsi dovezi ale acestor crime

Ucrainenii au lovit două poduri strategice peste Nipru

ACTUALIZARE 12:00 Ucraina a efectuat lovituri cu rachete cu rază lungă asupra bazelor trupelor rusești și a două poduri cheie peste râul Nipru, au declarat oficialii ucraineni, potrivit The Guardian.

„Rachetele au lovit singurele două puncte de trecere pe care Rusia le folosește în sudul Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk , purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei.

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent, dar anterior, Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației pro-ruse din Herson, a declarat agenției de presă Interfax că podul Antonivski a fost lovit din nou.

Încă două nave încărcate cu mii de tone de cereale au plecat din Ucraina

ACTUALIZARE 11:22 Două noi nave, încărcate cu porumb și boabe de soia au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, marți, au anunțat oficiali din Ucraina și Turcia, relatează Reuters. Până acum, zece nave cu produse agricole au plecat din Ucraina invadată de săptămâna trecută, după un acord negociat cu greu cu Rusia pentru deblocarea exporturilor agricole ucrainene.

Nava Sacura, care a plecat din Pivdenîi, este încărcată cu 11.000 de tone de boabe de soia și merge spre Italia, a anunțat ministerul turc al apărării, luni.

Cealaltă navă, Arizona, a părăsit Ciornomorsk și este încărcată cu 48.458 de tone. Ea va ajunge la Iskenderun, în sudul Turciei.

Separat, Polarnet, care a plecat vineri, a ajuns la destinație în Derince, în nord-vestul Turciei, luni dimineață, marcând prima cursă încheiată de când exporturile au fost reluate.

Până acum, 243.000 de tone de porumb au fost exportate din Ucraina cu ajutorul a șapte nave de când a avut loc prima plecare în 1 august. Alte nave au plecat cu 11.000 tone de boabe de soia, 6.000 de tone de ulei de floarea soarelui și 45.000 de tone de făină de floarea soarelui.

Ucrainenii au lovit din nou podul strategic din Hersonul ocupat. Rușii reparau podul Antonivski pentru a-și reaproviziona armata

ACTUALIZARE 10:48 Ucrainenii au lovit din nou podul Antonivski din orașul Herson, controlat de ruși. Lovitura a distrus utilajele constructorilor care repară podul, susține un oficial pro-rus din regiune, potrivit The Guardian.

Forțele pro-ruse spun că Ucraina a lovit din nou podul Antonivski din Hersonul ocupat. Podul cheie, de o importanță strategică pentru aprovizionarea forțelor ruse din orașul ocupat Herson a fost lovit peste noapte de forțele ucrainene, potrivit rapoartelor administrației impuse de Rusia în zonă.

Zelenski, după atacurile de la centrala nucleară de la Zaporojie: „Dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul”

ACTUALIZARE 8:56 Președintele Ucrainei a declarat, după atacurile asupra centralei nucleare de la  Zaporojie, că dacă se va întâmpla ceva „ireparabil”, „nimeni un va opri vântul”. El a spus că a vorbit cu președintele Consiliului European despre această situație și a subliniat că nimeni nu se simte în siguranță când au loc astfel de amenințări teroriste.

„Am vorbit astăzi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. L-am informat cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă, despre ameninţarea creată de Rusia prin atacul la centrala nucleară Zaporojie.

Nu există vreo naţiune în lume care să se poată simţi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare.

Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă.”

Vezi și GALERIE FOTO  Germania supără Ucraina după ce refuză să arate tancurile lui Putin distruse în război

Armata mașinilor de spălat

ACTUALIZARE 8:00 În prezent, în Ucraina, se desfășoară o ciudată loterie a războiului: combatanții ambelor tabere au șanse tot mai mari să dea peste un tanc rusesc al cărui sistem de ochire funcționează cu cipul unui frigider scos din producție, sau o rachetă al cărei sistem de navigație se bazează pe un program conceput inițial pentru o mașină de spălat. â

După 5 luni de război, imaginile anecdotice, cu mașini de spălat încărcate în camioanele armatei ruse, încep să prindă contur: ceea ce inițial părea a fi doar una din multele dovezi referitoare la jalnicul comportament al ostașului rus pe câmpul de luptă modern, se dovedește a fi deja parte a unei veritabile gândiri strategice: sancțiunile și criza semiconductorilor de pe piață au împins armata lui Putin să apeleze la cipuri provenite de la banalele aparate electrocasnice.

Analiștii militari și experții IT consultați de digi24.ro arată că armata rusă are o îndelungată „tradiție” a furtului de tehnologie, iar „militarizarea” unui cip civil, deși nu neapărat dificil de realizat, vine la pachet cu mai multe dezavantaje.

Citește continuarea AICI.

„Bucătarul lui Putin” face personal turul închisorilor ruse pentru a recruta mercenari Wagner care să lupte în Ucraina

ACTUALIZARE 7:31 Armata rusă rămâne fără oameni dornici să lupte în Ucraina. Au apărut tot mai multe relatări despre soldați care refuză să se întoarcă pe front, iar Institutul de Studii ale Războiului (ISW) spune că Rusia încearcă să formeze batalioane de voluntari. Recruții primesc solde între 100.000 și 250.000 de ruble (circa 1.650 - 4.130 de dolari). În anunțurile locale de mică publicitate din Rusia au apărut inclusiv oferte de angajare pentru „operatori de dronă”, care să accepte să plece în „călătorii de afaceri”. 

Citește continuarea AICI.

Rușii au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie

ACTUALIZARE 7.30. „Orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș”, a declarat Antonio Guterres într-o conferință de presă în Japonia.

Rușii au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, au transmis duminică autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.

Potrivit acestora, în atacul de duminică au fost loviți trei senzori de radiații. De asemenea, un muncitor de la centrala nucleară a fost rănit în timpul bombardamentelor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns internațional mai puternic la ceea ce a descris drept ”teroarea nucleară” rusă după bombardarea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează Reuters.

În timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Zelenski a cerut să fie impuse sancțiuni industriei nucleare rusești și combustibilului nuclear.

Rușii pregătesc referendumuri în zonele ocupate

ACTUALIZARE 7.00. Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti deţin acum zone mari de teritoriu în regiunea Donbas din estul Ucrainei şi în zonele de sud. Oficiali din ambele zone au ridicat posibilitatea de a organiza referendumuri.

În discursul său video de duminică noapte, preşedintele Zelenski a spus că Ucraina îşi susţine cu fermitate poziţia de a nu ceda niciun teritoriu Rusiei."Poziţia ţării noastre rămâne aceea dintotdeauna. Nu vom renunţa la nimic din ceea ce este al nostru", a spus el.

"Dacă ocupanţii merg pe calea pseudo-referendumurilor, îşi vor închide orice şansă de discuţii cu Ucraina şi cu lumea liberă, de care partea rusă va avea în mod clar nevoie la un moment dat".

Oficialii ruşi şi ucraineni au avut mai multe sesiuni de discuţii la scurt timp după ce forţele ruse au lansat invazia în februarie. S-au făcut însă puţine progrese şi nu au mai avut loc întâlniri de la sfârşitul lunii martie, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru încetarea contactelor.

Forţele ruse deţin cea mai mare parte a regiunii Herson din sudul Ucrainei, iar oficiali au sugerat că un referendum pentru aderarea Rusiei ar putea avea loc în următoarele săptămâni sau luni.

În Donbas, separatiştii ruşi au confiscat bucăţi de teritoriu în 2014, au organizat referendumuri pentru independenţă şi au proclamat republici populare în regiunile Lugansk şi Doneţk. Kremlinul a recunoscut republicile în ajunul invaziei din februarie.

Guvernatorul regiunii Lugansk, aflată aproape în întregime sub controlul Rusiei timp de câteva săptămâni, a sugerat în weekend că Rusia se pregăteşte pentru referendum în zonele nou cucerite şi oferă locuitorilor beneficii pentru a participa. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri