Live

ONU califică tratamentul la care talibanii supun femeile drept „apartheid de gen”

Data publicării:
ONU califică tratamentul la care talibanii supun femeile drept „apartheid de gen”. Foto: Profimedia Images

Tratamentul la care sunt supuse femeile şi fetele afgane din partea regimului taliban poate fi calificat drept „apartheid de gen” întrucât drepturile lor continuă să fie încălcate grav de autorităţile de facto de la Kabul, a declarat raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Afganistan, Richard Bennett.

„Discriminarea instituţionalizată, sistematică şi gravă împotriva femeilor şi fetelor se află în centrul ideologiei şi regimului talibane, ceea ce dă naştere temerilor că talibanii ar putea responsabili pentru apartheid de gen”, a declarat Bennett la o reuniune a Consiliului pentru drepturile omului, la Geneva, informează Agerpres.

ONU defineşte apartheidul de gen drept „discriminare sexuală socială şi economică împotriva indivizilor din cauza sexului sau genului lor”.

„Am evidenţiat nevoia de examinare sporită a apartheidului de gen, care în prezent nu este, dar ar putea deveni, o infracţiune internaţională”, a declarat Bennett în faţa presei.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a afirmat că administraţia de la Kabul pune în aplicare legile islamice şi a acuzat Naţiunile Unite şi instituţiile occidentale de „propagandă”.

„Raportul lui Richard Bennett asupra situaţiei din Afganistan este parte din această propagandă, care nu reflectă realitatea”, a spus purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid.

După ce au preluat puterea la Kabul în august 2021, talibanii au limitat drastic drepturile femeilor în Afganistan, printre care dreptul la educaţie.

Într-un raport ce acoperă perioada iulie-decembrie 2022, Bennett a ajuns la concluzia că tratamentul la care talibanii supun femeile în Afganistan „poate fi considerat persecuţie pe motive de gen, o infracţiune contra umanităţii”.

În luna aprilie, autorităţile talibane au început să pună în aplicare o măsură prin care femeilor afgane le este interzis să lucreze pentru ONU, după ce din decembrie anul trecut ele nu au mai putut lucra nici pentru organizaţiile umanitare.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

Peste 40 de oameni au murit şi 76 au fost răniţi în două accidente rutiere cu autobuze, în centrul Afganistanului

Duma de stat de la Moscova a votat scoaterea talibanilor de pe lista organizațiilor interzise. Putin vrea să coopereze cu Afganistanul

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Partenerii noștri